Hatodik érzék és intuíció


Cseh Gizella  2011.6.17. 7:05

Valóban létezik az emberben a belső hang, az intuíció, amely segít a helyes irányba terelni a szertefutó gondolatokat…?

Ösztönös antennák, hatodik érzék, beleérzés, intuíció; bárhogy nevezzük is, sokkal többször támaszkodunk az intuíciónkra, semmint gondolnánk. Ugyanakkor némi ellentmondásként: az intuíció a latin „intueri” szóból ered, ami annyi jelent, hogy figyelmesen vizsgálni, gondosan megfontolni valamit. Ez a jelentés pedig ellentmond a fogalom jelenlegi értelmezési tartományának.


Az intuíció lényegében nem más, mint a merev egyoldalúság ellensúlya. Mert ha kizárólag csak az általunk ismert utat követjük, azt, amelyik számunkra „ésszerűnek” tűnik, csak a saját szárnyainkat nyesegetjük. Úgy élünk, hogy logikus sorrendben elemezzük a valami mellett és ellen szóló érveket, amelyek aztán majd csak elvezetnek valamilyen eredményre. Ennek a gyakorlatnak az a veszélye, hogy csökkenti a spontaneitást, és megnyirbálja döntési helyzetben a tényezők együttes figyelembe vételének képességét.

Az intuíció szélesebb horizontot tár fel; a korábbinál fogékonyabbá, befogadóbbá tesz, és ezzel egyidejűleg lehetővé teszi, hogy ismét arra koncentráljunk, amilyenek valójában vagyunk. Szorosabbá teszi a kapcsolatunkat a belső énünkkel, ítélőképességünket javítja, amikor különbséget kell tennünk a látszólag számunkra helyes és helytelen tényezők között.

Konklúzió szintjén: intuíció tehát, vagy a józanész? Mit helyezzünk előtérbe? A válasz: a kettőt, együtt. Helyzettől, szituációtól függően. A kreativitás, az eredményesség eléréséhez nem a „kötelező szellemi minta” feltétlen követése az üdvözítő út. Ha az alkotó elmék kizárólagosan az ismert utat járták volna, az megakadályozta volna őket abban, hogy valami merőben újat, mást hozzanak létre. Ezért is kerül manapság egyre inkább előtérbe a kreatív gondolkodás igénye és támogatása. Avagy hogy is vélekedett mindezzel kapcsolatban Albert Einstein? „Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja…”

Végkövetkeztetések helyett: maradjunk ennyiben.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Vicces oldal

Csepy Enikő

A hatodik érzék egyfajta belső késztetés, mely pont azokban a pillanatokban támad fel bennünk, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

2011.6.22.   


„Hatodik érzék” és hatodik érzék

Cseh Gizella

Az ún. hatodik érzék, a propriorecepció, tudományosan igazolt jelenség, mindemellett szervezetünk igen fontos tulajdonsága.

2011.6.13.    6


Vetület

Madarász Ildikó

Május vége. Péntek, kicsit a harangszó után. Bodzaillat, pipacsvirágzás, érő cseresznye, melegedő Balaton.

2011.6.10.   


Minden irány jó!

Wolner Annamária

Amikor megszólal az a bizonyos belső hang...

2011.6.7.    5


Belső hang

Kabók Zita

Több ismerősömmel is megtörtént, hogy nem hallgattak arra a bizonyos belső hangra, hiába érezték: nem a helyes úton járnak.

2011.6.1.    2


Érzékek érzéke

Nagy Erika

A hatodik érzéke azt súgta, „Ne bízz benne, becsap, átver, amit látsz, az csak álca!”

2011.5.30.   

A rovat további cikkei

Csónak

Puha Andrea

Csend. Tompa bizsergés. Vakít a nap. Összehúzom a szemöldököm.

2011.5.23.    19


Higgyünk magunkban!

Jády Mónika

Azok közé tartozom, akik azt vallják: az embernek igenis van hatodik érzéke.

2011.5.18.   


Meghallani, mit mond

Dráfi Emese

Most merre menjek? – kérdeztem magamtól, amikor a fővárosban nagyon gyorsan el kellett döntenem, merre tartsak.

2011.5.13.