Ámítás a rajzfilmekben


Kozma Eszter  2014.6.26. 3:45

A rajzfilmek hatása a kislányokra a nők elleni erőszak témája kapcsán merült fel bennem, de tökéletes példa arra is, mivel áltatják magukat a nők.

Lássuk először a klasszikusokat! A Disney-rajzfilmek hercegnői a régi szép időkben epekedve várták a hős megmentőt: a passzív nők és a tevékeny férfiak képzete állt egymással szemben. Ez, lássuk be, feminista szemszögből nem szép dolog, de a fantasztikus, bátor, erős, elkötelezett, örök hűséget fogadó férfiak mégis csak szép – habár hiú – reményt ébresztettek a kislányokban és anyákban: igen, ilyen is van!

Aztán szép lassan megváltozott a világ. A Barbie mesékben a lányok olyannyira lettek öntevékenyek, hogy van már olyan epizód, amiben ők mentik meg a herceget. Ez is fura, de végre olyan képet mutat (érdekes módon a harcos feministák ősellenségén keresztül), hogy a nők fel tudják vállalni a férfias szerepeket, kemények, és lehetnek hősök.

Ezzel szemben a Disney egyre mélyebbre süllyed. Mind a meséiben, mind az élő szereplős sorozataiban azt sulykolja a lányokba, hogy a férfi meg fog változni a kedvükért. Szeretném hangsúlyozni, ez fordítva sem igaz! Sajnos az igazán rossz dolgokat az ember nem tudja, vagy legalábbis nagyon ritkán tudja levetkőzni magáról, akár nő, akár férfi. Hogy példát is említsek, az utóbbi években jelent meg A hercegnő és a béka című mese, amelyben a kényszerűség hozza úgy, hogy a javíthatatlan szoknyapecér herceg és a szegény New Orleans-i lány egymásba szeret. És természetesen máris minden jóra fordul, mert az élet ilyen: a lány éttermet nyithat és övé a jó pasi, akinek érdekes módon elég volt egy békává változós kaland, hogy teljesen megváltozzon. Az élőszereplős sorozatok közül a Sok sikert Charlie! jó példa: a főszereplő lány, noha nem egyből, de megbocsát csalfa barátjának, akivel utána boldogan élnek, még az egyetemre nem megy. Mondhatnám, tanul az ember lánya, ha elég jó példát kap, de nem, ez nem igaz. Az egyik barátnőm tíz éves húga a Walt Disney Chanelnek köszönhetően azon aggódik, hogy kövér. (Érdekes, hogy nem minden lány sovány a sorozatokban – csak a sikeresek.)

Hát így állunk! Amikor az ember azt hiszi, a gyerek legalább viszonylag értékes műsorokat néz a tévében, akkor is ezekkel a hazugságokkal etetik, és sajnos sok esetben az édesanyjától is ezeket látja. Mert ő is megbocsát, ha az apa indokolatlanul üvölt vele, ha félrelép, vagy ha megüti. Mert úgyis meg fog változni.

Mi kell még, hogy végre lemondjunk erről az önámításról?

Ha már ennyit szapultam a meséket, különösen a Disneyt, azért be kell számolnom egy nagyon pozitív csalódásról is, ez pedig a nem rég megjelent, méltán sikeres Jégvarázs. Anna hercegnő beleszeret egy hercegbe, de amikor a nővére megmentésére indul egy összehasonlíthatatlanul „jobb pasival” hozza össze a sors. (Innentől drukkoltam ezerrel!) Végre egy olyan hercegnőt láthattunk, aki ő maga van a döntés helyzetében, aki - csak finoman, de – összezavarodik, mert kétfelé húz a szíve. Nagyon nagy örömmel töltött el, hogy végre megmutatják: ilyen is van. Noha a végén kiderül, hogy az első fiatalember valójában gonosz – az mégse lehet, hogy két jó közül válasszon, hová vezetne az? – de mégis. Végre, végre, egy nő is dönthet!

Szívből remélem, hogy az efféle törekvéseik tovább haladnak és a kislányok fejét egyre kevésbé fogják butaságokkal tömni az egyébként szép és kedves mondanivalóval bíró mesék.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Színház az egész világ

Tompa Orsolya

„Légy önmagad, mindenki más már foglalt!"

2014.7.23.   


Miért hazudunk?

Rajczi Viktória

Számtalan olyan dologról hazudunk, ami azt az érzetet kelti bennünk, hogy minden jobb lesz.

2014.6.30.    9


Mosolyogva vállalom: hazudtam

Palkó Emese

Sokszor hallom sok helyről, hogy sokan hazudnak, sokat és sokszor.

2014.6.27.   


Önámítás vagy önnyugtatás?

Haizok Melinda

Ha a saját belső világunkkal nem élünk harmóniában, akkor mégis mit közvetítünk kifelé?

2014.6.16.   


Hazudunk, ha nem is muszáj

Kovács Márta

Hazudni sokféleképpen lehet – végtelenségig lehetne sorolni a hazugság fajtáit.

2014.6.9.   


Pia fraus

Bányai Ilona

Nincs a világon olyan ember, aki még nem kényszerült soha hazugságra.

2014.6.4.    11

A rovat további cikkei

Mindenki hazudik

Kiss Adrienn Éva

Vannak, akik rezzenéstelen arccal képesek állítani a valótlant, mert tudják, ez vezeti őket a sikerhez.

2014.5.29.    25


Kegyes hazugságok

Jády Mónika

A legtöbben örömet színlelnek akkor is, ha olyan ajándékot kapnak, amire egyáltalán nem vágytak.

2014.5.27.    11


Nézőpont kérdése

Mester Györgyi

Amikor meglátta, el akarta kerülni a találkozást. Nem sikerült...

2014.5.19.   


Az igazság tényleg fáj?

Oriskó Renáta

Nem hinném. Vagy talán mégis, akkor és ott biztosan. De azután elgondolkodtat...

2014.5.14.   


Az én igazam

Bányai Ilona

Talán tíz éves lehettem, amikor úgy döntöttem, hogy mindig igazat fogok mondani.

2014.5.5.    25


Kívül és belül

Póda Erzsébet

Ma már mindent és bármit elhiszünk...

2014.5.1.    16