A királyi esküvő


Kabók Zita  2011.4.29. 5:47

Vilmos herceg (Prince William) és Catherine Middleton a Westminster Apátság falai közt esküdnek egymásnak hűséget 2011.április 29-én.

Ez az esemény mérföldkő a brit történelemben, hiszen először kerül majd a királyi családba középosztályból származó feleség. A királyi esküvőt az egész ország figyelemmel kíséri, mint ahogy figyelemmel kísérte annak minden előzetes mozzanatát. Diana hercegnő után Kate Middleton is a nép kedvenc királyi családtagjává vált. Április 29-ét egyébként állami ünneppé nyilvánították, hogy az egész ország részese lehessen eme boldog pillanatnak.

A tévéadók naponta vetítenek dokumentumfilmeket Catherine életéről, a családjáról, múltjáról. A boltok polcai megteltek az ifjú párról vásárolható szuvenírekkel, képeslapokkal, tányérokkal, bélyegekkel és mindenféle csecsebecsékkel. A menyasszonyi ruhaboltokban a ruhákra is brit zászlókat csavartak. A címlapok csakis az ifjú párról szólnak. A tervek szerint mindezek eladása 480 millió fonttal fogja meglendíteni a hazai gazdaságot.

Amint azt a sajtóból megtudhattuk, Kate Middleton nagyon közel áll az édesanyjához, Carole Middletonhoz. Úgy hírlik, ő győzte meg a lányát, hogy ne arra az egyetemre menjen, amit Kate választott, hanem a Szent András egyetemre jelentkezzen, ahova Vilmos herceg is járt.

Amióta az ifjú pár együtt jár, Vilmos nagyon jó kapcsolatba került Kate családjával. Úgy hírlik, a Middleton család életvitele biztonságot és természetességet nyújtott a hercegnek, amiben nem lehet része a királyi palotán belül. Kate szülei egyszerű emberek. A legnagyobb angol légitársaságnál dolgoztak: az apa diszpécserként, az anya légiutas-kísérőként. 1987 óta saját vállalkozásuk van, egy interneten működő partikellékeket forgalmazó cég, mely ma már milliárdokat ér. A Middleton család a Newbury közelében lévő Bucklebury nevezetű kis faluban él.

Annak ellenére, hogy az esküvőt titokzatosság övezi, annyit tudni lehet, hogy Catherine menyasszonyi ruháját saját maga tervezte és úgy hírlik, hogy az esküvői ruhadivatot is az ő stílusa fogja diktálni.

Az esküvői zene, először a történelem folyamán, letölthető lesz a publikum számára is az internetről. Sőt rögtön a ceremónia után a szertartás hangfelvétele is elérhető lesz.

A tradíció szerint a menyasszony csokrának tartalmaznia kell egy szál mirtuszt, amely Viktória királynő egykori menyasszonyi csokrából elültetett bokorból származik. A koszorúslányok a csokrukat a ceremónia után a Westminster Apátságba, a háborúban elesett ismeretlen harcosok sírjára helyezik majd.

Vilmos nem visel majd jegygyűrűt, újdonsült felesége azonban igen. A gyűrű a abból az aranyból készült, amelyet a királynő Vilmosnak ajándékozott. A tradíció szerint walesi arany, melyből a királyi ékszereket készítik (az Észak Wales-i Szent David Clogau bányából származik).

A fiatal pár nem kért esküvői ajándékokat, ehelyett egy listát írtak, melyen 26 jótékonysági szervezetet tüntettek fel, akik számára a vendégek adományokat küldhetnek.

Az esküvői torta szintén tradicionális: több emeletes, cukormázzal bevont gyümölcstorta lesz, melyen hangsúlyt kap a virágok szimbolikája. Csokoládés keksztorta is készül majd, az esti vendégek részére, kifejezetten Vilmos herceg kérésére.

Az esküvőt követő ünnepséget a Buckingham Palotában rendezik, ahol a királynő 600 vendéget fogad majd. Az ünnepély „szűk körű”, mintegy háromszáz fős családi vacsorával fejeződik be.

A „brit királyi alattvalók” családi összejövetelekkel és a brit hagyomány szerint utcai partikkal ünneplik majd az eseményt. Közel egymillió kérvény érkezett az utcai mulatságok megszervezésére – ilyet utoljára 1981-ben, Diana hercegnő esküvőjén rendeztek. Emiatt összesen körülbelül 5500 utca kerül majd lezárásra (ebből 850 Londonban, a többi vidéken). A rendezőség kiírt egy fotópályázatot is, a legjobb utcai parti fényképére, mely a királyi esküvő albumába is bekerülhet majd.

A britek jókívánságaikat nemcsak az interneten, hanem a rádión keresztül is továbbíthatják az ifjú párnak.

Izgatottan várjuk!



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.   


A zenélés 3 előnye

PR-cikk

A zenélés kihat a mentális, a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Miért érdemes vele foglalkozni?

2023.6.30.