Ahol a képzelet és a valóság összeér


Sajtóhír  2023.8.30. 13:43

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

Sinka Péter, szolnoki grafikusművész munkáiból nyílt tárlat a TISZApART Moziban a hónap elején, amely az EÓN címet kapta. Augusztus 24-én egy különleges tárlatvezetésre hívta a tagjait, valamint az érdeklődőket a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete.

„A tér és az idő eme rejtélyei mindenképpen hatnak a szemlélőre, hiszen a testünk is a szakrális geometria szabályai szerint „készült”. Ennélfogva akkor is különféle erőket sugároznak felénk a formák, ha mi az égvilágon semmit sem tanultunk az Isteni geometriáról. Ezzel el is mondtam, hogy eme műfaj mesteri művelői milyen komoly titok birtokában voltak és vannak a mai napig. Az ily módon alkotott művek segítségével kiterjeszthető az emberi gondolkodás. Ez Sinka Péter grafikusművész talentuma.” - fogalmazta meg gondolatait korábban Nagy Katalin Matild grafikusművész Sinka Péter alkotásai kapcsán.

Az EÓN szót a görögök használták arra az időre, ami nem az emberi életben megélhető, ami nem emberi léptékkel felfogható. Világkorszak, sok évezred. Nem pontosan meghatározott éve történt dolgok, hanem a sok ezer éve, amire az emberi emlékezet nem nyúlik vissza, homályba vész, mint a mítoszok. Jelenthet örökkévalóságot is.



Leginkább pszichológiai, filozófiai fogalmakhoz keresek egyéni képgrafikai ábrázolási megoldásokat, melyekhez inspirációt a természeti formák mintázataiból, merítek. Fák, kövek, ásványok struktúrái, természeti erők rajzolatai köszönnek vissza grafikáimon, melyek spontán gesztusokon keresztül egyfajta magán jelképrendszerben ötvöződnek. A kiállításon megjelenő linó- és fametszetek a mikro- és makrokozmosz párhuzamait, a természet és az emberi psziché törvényszerűségeit vizsgálják és mutatják be a saját, szubjektív nézőpontomból – mondta Sinka Péter.

Az interaktív tárlatvezetés hatalmas élmény volt a látássérült résztvevőknek, akik az audiónarrátor szavai segítségével láthatták a tárlat képeit. Európában az audiónarráció az 1980-as évek végén jelent meg, használata napjaikban robbanásszerűen terjed. Lényege, hogy narrátor segítségével elbeszélik a vizuális üzeneteket, hozzásegítve a látássérülteket a teljesebb élményhez.

- Mindig szerettem segíteni az embereknek. Amióta az egyesületnél dolgozom különösen fontos számomra a látássérült emberek életminőségének a jobbítása. Úgy érzem, hogy én ezt a kultúra közvetítésével tehetem meg a leginkább. Nagyon örültem, mikor lehetőségem nyílt elvégezni az audiónarrátor tanfolyamot – mondta őszi Anna Mária.

- Nagyon izgultam, mert ez egy nehéz feladat volt- tette hozzá a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének a munkatársa, a Jászkunság első audiónarátora.

- Felejthetetlen élmény volt megtapasztalni, hogy a látogatók hogyan tudják befogadni a munkáimat, hogy a verbális képleírás és a tapintás után milyen belső képet alkotnak a metszetekről. Ritkán találkozom olyan hallgatósággal, akik ennyire érdeklődőek és nyitottak a technika iránt, valamint akik ennyire hálásak egy kiállítás látogatásáért. Köszönöm az élményt, és remélem, ennek a projektnek lesz folytatása – mondta a grafikusművész.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.