Akinek szerencséje van


  2022.3.2. 6:37

Bizonyára mindenki ismer legalább egy kifejezetten szerencsés embert az ismerősi körében.

Amikor Fortuna rákacsint valakire – avagy mi áll a háttérben?

Bizonyára mindenki ismer legalább egy kifejezetten szerencsés embert az ismerősi körében. Ő az, aki bármihez nyúl arannyá válik. Sikeres üzletek, idilli párkapcsolat, szinte minden mesébe illő az életében. Általában elkönyveljük magunkban, hogy biztosan jó csillagzat alatt született – esetleg duzzogunk kicsit, hogy mi miért nem vagyunk ilyen mázlisták. Valóban ez a helyzet viszont? Tényleg csupán kozmikus erők vagy valami megmagyarázhatatlan mágikus dolog áll a háttérben? Nem feltétlen.


Mi is a szerencse pontosan?

Szerencsének könyveljük el, ha valamilyen eseménysorozat elsőre megmagyarázhatatlan módon nem várt pozitív hatással van az életünkre. Azonban a elsőre nem tudjuk megmagyarázni mi is áll a háttérben, nagyon sokszor teljesen racionálissá válik alaposan szemügyre véve a részleteket. Persze akadnak olyan klasszikus értelemben vett szerencsés esetek, mint mikor valaki pénzt talál az utcán – ezek viszont nem túl jellemzőek a különféle notórius mázlisták életében. A legtöbb esetben ugyanis komoly mérlegelés folyik az üzleti döntések, a párválasztás vagy akár a szerencsejátékok terén is. Elég csak megnéznünk a pókerjátékosokat. A legtöbb profi olyan mesebeli összegeket zsebel be rendszeresen egy-egy pókeresten, ami legtöbbünk számára elképzelhetetlen. Ráadásul mindezt egy olyan játékban teszik, aminek a szerencse az egyik központi eleme. Mégis vannak játékosok, akik a kezdeti kudarcok után belépnek a profi ligába. Ezen elmerengve hamar rájöhetünk, hogy sokkal több áll a háttérben. Valójában a tudatos döntések sorozata jelenti a kulcsot egy-egy sikeres játékesthez, ahogyan egy sikeres vállalkozás esetében sincs ez másképp. Néha ezek a döntések szinte teljesen automatikusan jönnek egyes embereknél, intuíciók révén a tudatalatti világából. Ilyenkor maga a játékos is meglepődik, ha épp „a semmiből” valamilyen szerencsejátékon leakaszt egy nagyobb összeget – annak ellenére, hogy sosem játszott. A profik viszont mind tudják a titkot...

Mi tesz szerencséssé?

A legjobb példát erre talán az élő tapasztalat szolgáltatja. Épp elég ha beszállunk egy pókerjátszmába és megfigyeljük hogyan operálnak a profik. Menjünk csak fel bármelyik online kaszinó oldalára, és kezdjük el vizsgálni a nyerő játékosok viselkedését. A legjobbmagyarkaszinok.com weboldalon megkapjuk ehhez a magyar online kaszinók toplistájáról – ezek mind ellenőrzött oldalak, ami fontos ilyenkor, ha nem akarunk csalás áldozatává válni. Mi is jellemzi tehát ezeket a játékosokat? Meg fogjuk látni, hogy vannak olyan dolgok, amik minden nyerő játékosra igazak. Ilyen például a kockázatvállalási készség, a türelem, az információgyűjtés és a legfontosabb, hogy tudják mikor kell visszavonulni. Tehát az igazán „szerencsés” emberek olyan gondolatmintázatokkal operálnak, amely egyesek számára őrültségnek tűnnek, mégis megvan mögöttük a logika. Ha alaposabban a dolgok mögé látunk (például a póker révén), tapasztalni fogjuk, hogy az őrületes kockázatvállalás nem is annyira kockázatos a profik részéről, mint hittük.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Látássérültek rehabilitációja

Sajtóhír

Lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást.

2024.4.29.  1   


Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.