Hogyan válasszunk biciklit? Hasznos tippek biciklivásárláshoz


  2022.10.24. 19:49

Hogyan válasszunk biciklit? Hasznos tippek kerékpárvásárláshoz!

Városi környezetben is egyre elterjedtebb, megszokottabb a kerékpárral való közlekedés. Ennek egyrészt praktikus okai vannak, hiszen rövid távon gyorsabb, mint autózni vagy tömegközlekedni – de a környezettudatosság is sokat lendített a kerékpárok elterjedésén, sőt az egészséges életmód hívei is szívesen közlekednek két keréken. Ha mi is szeretnénk áttérni erre a közlekedési módra, annak semmi akadálya; csak meg kell próbálnunk eligazodni a rengetegféle kerékpártípus között.

A biciklizés előnyei

A kerékpárhasználatnak számos előnye van. Viszonylag könnyű mozgásforma, így bárki elkezdheti, még azok is, akik ízületi gondokkal küzdenek. Akár felesleges kilóktól szeretnénk megszabadulni, akár az erőnlétet fejlesztenénk, a biciklizés jó választás. Nemcsak a lábakat erősíti, hanem kiváló kardióedzést is biztosít. A legtöbb bringa sebességváltós, így a fizikai állapotunknak megfelelően tudjuk állítani, hogy milyen erősen szeretnénk tekerni. Nem terheli meg annyira a bokánkat és a hátunkat sem, nem úgy, mint a kocogás. Mindez persze csak akkor érvényesül, ha megfelelő méretű a kerékpár és helyesen van beállítva az ülés magassága.

Az egészségre gyakorolt hatása mellett sokszor praktikusabb kerékpárral közlekedni a városban. Így nem kerülünk dugóba, nem kell parkolóhelyet keresgélnünk, vagy nem kell hosszasan várakozni a tömegközlekedésre.


Hogyan válasszunk biciklit?

Ha már a fentiek alapján mindenki elhatározta, hogy belép a biciklisek táborába, adunk egy kis segítséget az első lépésekhez. Elsősorban azt kell eldöntenünk, milyen célból vásárolunk kerékpárt. Az igényektől függően számos típus közül választhatunk. A mindennapi biciklizésre a city vagy városi kerékpárok a legalkalmasabbak. Ezeknek a váza erős és robosztus, még a bevásárlásnál is jó szolgálatot tehet csomagjaink szállításakor. Gyakran csomagtartóval és kosárral vannak felszerelve már gyárilag is. Nagy sebességre nem képesek és inkább csak rövidtávon hasznosak. Munkába járáshoz, bevásárláshoz vagy városi közlekedéshez.

Ha szeretünk túrázni és ezt a hobbinkat kerékpározással is összekapcsolnánk, akkor a legjobb választás a trekking kerékpár vagy túrakerékpár. Megállja a helyét az erdei ösvényeken, közepes nehézségű terepviszonyok között, de a városi aszfalton sem okoz csalódást. Hosszú távon is kényelmes a használata. Gyárilag kapunk hozzá sárvédőket és csomagtartót is, amelyre kényelmesen felrögzíthetjük hátizsákunkat is. A trekking kerékpár egyszerűbb, sportosabb változata a cross kerékpár.

Nehezebb hegyi terepen történő biciklizéshez mountain bike-ra ,azaz hegyikerékpárra lesz szükségünk. Masszív vázuknak köszönhetően a hegymenetet is könnyen bírják, viszont hosszú utak megtételére kényelmetlenebb.

A sebesség megszállottjainak az országúti kerékpárt érdemes választaniuk. A könnyű vázszerkezet, a vékony kerekek és a kormány kialakítása lehetővé teszik a nagy sebességgel történő haladást. Városok, falvak között vagy a Balaton körbetekeréséhez ideális választás, hiszen nagy távolságokat is kényelmesen megtehetünk az országúti kerékpárokkal.

A felsorolt bringákon kívül még számos, speciális igényt kielégítő kerékpártípus létezik. A sebességről szóló versenyeken a triatlon biciklik az elterjedtek. A BMX és a trial kerékpárok az akrobatikus elemek, különböző trükkök kivitelezésére alkalmas szerkezetek. Az örökhajtós vagy fixi biciklik a pedálok folyamatos tekerését igénylik a haladáshoz, így erőnlétfejlesztéshez hasznosak. A rekumbens vagy fekvőbiciklik kényelmes testhelyzetet biztosítanak a tekeréshez, nem fájdul meg a derekunk vagy a hátunk a használata közben.

Mondhatjuk tehát, hogy szinte csak a fantáziánk szab határt a kerékpárválasztásunknak. Az általánosabb használatra a városi és a trekking kerékárok a legjobbak, hiszen ezekkel a munkába járás mellett néha nyeregbe pattanhatunk egy túrázás erejéig is.

Készüljünk rá!

A biciklizés kiváló szórakozás és remek sportolási lehetőség, azonban veszélyeket is tartogat! Érdemes felkészülni a balesetek és az ezzel járó sérülések elkerülésére. Szereljük fel a kerékpárunkat fényvisszaverőkkel és elöl-hátul fényforrásokkal, hogy szürkületben és este is jól láthatóak legyünk. Különösen igaz ez, ha országúton vagy autók között is közlekedünk. Városi közlekedésnél elengedhetetlen a biciklicsengő használata, hiszen gyakran gyalogosok között kell közlekednünk.

Használjunk fejvédőt, illetve kezünkre, könyökünkre szereljünk protektorokat, hogy az esésekből származó sérüléseket minimalizáljuk. Hosszabb utak esetén jól jöhet a vázra szerelhető kulacstartó, hogy mindig legyen kéznél frissítő. Hosszabb utak esetén vigyünk magunkkal gumibelsőt, pumpát és egy alapvető szerszámkészletet is – hiszen egy országúton vagy egy kirándulás során elszenvedett defektet bizony magunknak kell megoldanunk.

A biciklizés nemcsak hasznos testedzés, hanem kiváló lehetőség társas kikapcsolódásra. Nekivághatunk egyedül is egy biciklis kirándulásnak, de barátokkal vagy a párunkkal még kellemesebb lehet az időtöltés.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.   


A zenélés 3 előnye

PR-cikk

A zenélés kihat a mentális, a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Miért érdemes vele foglalkozni?

2023.6.30.