Fények vakondja 2024: győztesek


Sajtóhír  2024.4.12. 17:45

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete tizenharmadik alkalommal írta ki novellaíró pályázatát. Az esemény megszervezéséhez a Fényforrás Alapítvány is csatlakozott. A versenyre idén közel 130 mű érkezett. A pályázókat ünnepi műsorral és oklevéllel jutalmazták.

Az eredményhirdetés a magyar költészet napjához kapcsolódóan, április 11-én csütörtökön volt Szolnokon a Verseghy Ferenc Könyvtárban, ahol megtelt a nagy diszterem.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is -aki beszédében kiemelte, hogy gyerekeink, unokáink érzékenyítése ma már nem lehet kérdés, ez minden családban, iskolában feladat kell, hogy legyen: arra nevelni az egészen kicsiket, hogy bizony vannak autista, mozgás- vagy éppen látássérült embertársaink is, akik legalább olyan értékes részei a társadalomnak, mint az ép emberek.

Már hagyomány, hogy a vármegyei látássérültek egyesülete irodalmi versenyt hirdet, melyre látássérültek és látók munkáit egyaránt várták. Az idei év témája a hála volt. A pályázat lehetőséget adott jelentkezőknek arra, hogy írásaikban megörökítsék hálaérzettel teli, meghitt pillanataikat.

Az első helyezést Tóth Szilviának ítélte a zsűri, a második Gyurka Anna novellája lett, Győri-Simon Dóra prózája pedig a harmadik helyezést érte el.

A rendezvényt népzenei összeállítás is színesítette: a Szolnoki Népdalkör a Sodrás zenekarral együtt lépett fel. A népdalok az 1848/49-es szabadságharc hangulatát idézték fel. Az esemény háziasszonya, önkéntese és munkatársa pedig korhű ruhában jelent meg, tisztelegve a szolnoki csata emléke előtt, amely 175 évvel ezelőtt volt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Látássérültek rehabilitációja

Sajtóhír

Lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást.

2024.4.29.  1   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.