Fények vakondja – eredményhirdetés


  2022.4.18. 5:55

Kihirdették az irodalmi pályázat győzteseit!

Minden évben meghirdeti „Fények vakondja” címmel irodalmi pályázatát a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete. Az amatőr írókat megcélzó novellapályázatra – az esélyegyenlőség jegyében – fogyatékossággal élő és ép személyektől is várnak pályamunkákat.

Mindig egy-egy tematika köré épül a verseny. Az idei év témája az utazás volt. Utazni lehet testben vagy lélekben, időben vagy térben, vagy mert muszáj, vagy mert szeretünk. Tulajdonképpen mindig utazunk.


2022-ben immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a novellák versenyét, amelyre nemcsak az ország különböző pontjairól, de határon túlról is: Erdélyből, Felvidékről, Újvidékről, sőt Nyugat - Európából is küldtek be pályaműveket. Összesen 102 pályamű érkezett. Mivel egy író több alkotással is pályázhatott, így voltak, akik két, sőt, volt egy pályázó, aki hat írással is jelentkezett az irodalmi seregszemlére. A 102 művet összesen 72 író küldte be. 32 olyan író volt, aki most először indult a pályázaton.

A jeligés pályamunkákat a háromfős zsűri tagjai külön-külön értékelték, majd a pályázat koordinátora összesítette a bírálatokat. Az eredményt szerdán hirdették ki Szolnokon az akadálymentes Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben megtartott díjátadó ünnepségen, ahol fel is olvasták a győztes alkotásokat.

Az első helyezést elért mű dr. Szabó Erzsébet tollából született. Második helyezést öt pályázónak is megítéltek: Guti Csaba, Tiegelmann Barbara, Bognár Erik, Ginál Mátyás és Szijjártó Zsófia Piroska örülhetett az eredménynek. A harmadik Vargáné Fazekas Edina lett.

A rendezvényen megemlékeztek Kerekes Gézáról, a megyei látássérültek közösségének egyik kiemelkedő alakjáról is, akinek „Út a ködben” - életrajzi vonatkozású regényéből olvasott fel részletet az egyesület egyik munkatársa. Az eseményt zenés slágerek színesítették Szedlák Márton előadásában.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.