Gálával és díjátadóval ünnepeltek


Zana Anita  2024.9.23. 6:40

Tudósítás a Szolnokban rendezett nagyszabású rendezvénysorozatról.


A múlt hétvégén a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete nagyszabású eseménysorozatot szervezett Szolnokon, az egyesület fennállásának 20. évfordulója alkalmából.

Délelőtt tíz órakor a szolnoki városháza dísztermében az egyesület egy díjátadó ünnepséget tartott, amely középpontjában a hála állt. – Civil szervezetként sokféle partner segíti a munkánkat, most az I. Hálanapi rendezvényünkön őket ünnepeljük. Ezzel szeretnénk megköszönni azt a sok segítséget, amit kapunk tőlük, mi látássérült emberek – mondta Pesti Zoltánné Mária, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete elnöke.

Az Egyesület elődszervezete 1954-ben alakult, tehát már hetven éve van Szolnokon a látássérült embereknek érdekvédelmi szervezete. – A város vezetése mindig is partnerként tekint az egyesületre, ami ennek a hetvenéves múltnak is köszönhető. Azt szoktam mondani, hogy a mi húsz évünket megelőzte egy másik ötven, ami jó alapokat ad a jelenlegi egyesületnek. Elődeink közösségépítő szerepe vitathatatlan – tette hozzá az Egyesület elnöke.


Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy nagyon megható látni, milyen elkötelezett partnerekkel dolgozik együtt az egyesület. Az eseményen jelen volt Györfi Mihály, Szolnok alpolgármestere is.

Az I. Hálanapi Rendezvényen öt kategóriában vehettek át díjakat a kitüntetettek. A hivatali kategóriában Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán Igazgatóságának Egészség és Családügyi Osztálya érdemelte ki ezt az elismerést. Az osztály munkatársai évtizedek óta segítik az egyesület működését kapcsolatteremtő, segítő munkájukkal, hivatali és szakmai támogatással. „Az osztállyal együttműködést közvetlenség, nem csak hivatali kötelességből, hanem szívből fakadó segítő szándék jellemzi” – hangzott el a méltatásban. A díjat Szarvák Aranka, az osztály referense vette át.



Már több mint húsz éve ad otthont az Aba-Novák-Agóra Kulturális Központ az egyesület szolnoki területi csoportjának, a Segítő Kezek Klubjának. Emellett számos rendezvényüknek, programjuknak helyszíne az Agóra. Az Egyesület és a kulturális központ célja is a közösségépítés. A közintézmény kategóriában az elismerést az Aba-Novák Agóra nyerte el, és Molnár Lajos Milán igazgató vette át a díjat.

A cég kategóriában, a Béres Gyógyszergyár Zrt. nyerte el a Hála-díjat, amelyet Bischof Zsolt a szolnoki gyár igazgatója vett át. A civilszervezet kategória győztese: a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa lett. A kitüntetést Nagyné Varga Ilona igazgató vette át.

Az adózással kapcsolatos ügyekben még látva sem egyszerű eligazodni, látássérültként pedig végképp átláthatatlan tud lenni egy-egy adóügyi probléma, egy kapott papír tele érthetetlen számokkal, megnevezésekkel. Ilyenkor biztonságot nyújt, ha a látássérült személy egy hozzáértő szakemberre számíthat. A magánszemélyek közül Businé Dobos Márta, a NAV tájékoztatási osztályának munkatársa érdemelte ki a Hála-díjat.



Az ünnepséget színesítette a látássérültek amatőr színtársulata a Varázsszínpad műsora, az aliglátó Zajcsek Norbert Tamás szavalása, Őszi Zoltán Márk és Szklenka István mélyrézfúvós duettje, valamint Ballai Anna Mária és Pintér Norbert igazi slágerdalokkal teremtett jó hangulatot.

Este ötkor kezdődött az egyesület gálaműsora az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében. A gálaműsor fellépői között ott volt az aliglátó Zajcsek Norbert Tamás is, aki szavalt zenei kísérettel. Norbi egyébként gyerekkora óta a versek szerelmesének mondható. Januárban indította el YouTube-csatornáját és Facebook-oldalát, amelynek célja a versek és a költészet népszerűsítése. Emellett az egyesület égisze alatt működő Vers (K)örök Irodalmi Szalon vezetője, amely szintén pár hónapja kezdte meg működését az egyesület Móra Közösségi Terében. Norbert szavalását a szintén látássérült Erős Laura zenei aláfestése kísérte, amelyet ő írt és adott elő zongorán. Erdős Viktor Imre, siketvak diplomás hegedűművész csodálatos hegedűjátékával kápráztatta el a közönséget, akit Koppány Mária kísért zongorán.



A program egyik különleges produkciója a New Step Fitnesz és Táncstúdió légtánc-bemutatója volt, amelyet az egyesület munkatársa, a képzett audionarrátor, Őszi Anna Mária tett elképzelhetővé a látássérült emberek számára. Az audiónarráció („látványfordítás”) lényege, hogy narrátor segítségével elbeszélik a vizuális üzeneteket, hozzásegítve a látássérülteket a teljesebb élményhez.

A musicalok világába, a budapesti Kolimusical Színpad repítette el a közönséget. Már nem ismeretlen a szolnoki látássérültek számára ez a társulat, hiszen visszatérő szereplői az egyesület rendezvényeinek. Az este sztárvendége Agárdi Szilvia énekesnő volt, aki régi slágerekkel szórakoztatta a közönséget, és a jó hangulat sem maradt el.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kire bízzuk házi kedvencünket?

Mi legyen a kisállattal, ha nem tudod magaddal vinni a nyaralásra?

2024.7.14.   


Látássérültek rehabilitációja

Sajtóhír

Lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást.

2024.4.29.  1   


Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.