Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél


Sajtóhír  2024.3.9. 18:44

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

Ezt a szolgáltatást az egyesület jelenlegi elnöke Pesti Zoltánné Mária találta ki és vezette be, amely az egyesület tagjainak ingyenes.

– 2014 októberében vezettük be a segítségnyújtás ezen formáját az egyesületben. Akkor egy pályázati forrás adott lehetőséget ennek az elindítására. Az ügyfélszolgálatunkra sok jogi kérdés érkezett és ezért döntöttünk a szolgáltatás bevezetése mellett. Az idő azt igazolja, hogy ez egy jó döntés volt – mondta Pesti Zoltánné Mária. – Az ingyenes tanácsadás konzultációt biztosít a probléma megbeszélésére a jogásszal. Nem jelent jogi képviseletet, sem okiratok kitöltését és megírását. Jogászunk az Egyesületünk egyik alapítótagja, a teljesen vak sorstársunk, dr. Simon Gergely kamarai jogtanácsos. Úgy gondolom, mivel maga is érintett, ezért a hozzá fordulók is nagyobb bizalommal vannak iránta–tette hozzá az elnök.


– Jogászként a feladatom az emberek segítése. Külön öröm számomra, hogy a látássérült sorstársaimnak is segíthetek. Évekig voltam az egyesület önkéntese, amelynek alapító tagja is vagyok. Az évek során kértek tőlem tanácsot a fogyatékossági támogatás igényléséhez és egyéb ellátások kapcsán, de volt, aki ingatlanügy, vagy hagyatéki eljárás során kért tanácsot Boldoggá tesz, ha egy-egy rászorult tagtársunknak segítséget tudok nyújtani ahhoz, hogy pert nyerjen–mondta dr. Sinon Gergely.

Ez év elején új ismeretterjesztő cikksorozatot indított az egyesület, amely a szervezet honlapján érhető el „Botos-Jogos” címmel.

– Amikor már én is kételkedem abban, hogy tudok-e magyarul, hátralépek egyet, veszek egy nagy levegőt és újrakezdem. Ilyen érzések kavarognak bennem, amikor olyan jogszabályok tömkelegét olvasom, amely még a magam fajta képzett ember számára is érthetetlen, értelmezhetetlen. Érdekességként jegyzem meg, hogy az elmúlt évben körülbelül tizenkétezer oldal joganyag keletkezett. Amikor magyarra kell fordítani a magyart, hogy mindenki megértse, tenni kell valamit. Ez a törekvés hozta létre ezt a sorozatot, hogy fehérbottal is biztonsággal barangoljunk a jog útvesztőjében. A sorozat első részében az aláírás témakörét jártam körül. Reméljük, sorozatunkkal olyan párbeszédet kezdhetünk tagjainkkal, melynek eredménye, hogy mindennapi ügyeiket könnyebben intézhessék. Így akinek kérdése van, vagy azt szeretné, hogy egy-egy témakörrel bővebben foglalkozzunk, írjon a jogsegely@jnszemvakok.hu e-mail címre. Sorozatunk nem minősül egyedi jogi tanácsadásnak, célja a jogi ismeretterjesztés, tájékoztató jellegű információkat tartalmaz. A jogszabályok sűrű változásával tartalma elavulhat – mondta a jogász.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kire bízzuk házi kedvencünket?

Mi legyen a kisállattal, ha nem tudod magaddal vinni a nyaralásra?

2024.7.14.   


Látássérültek rehabilitációja

Sajtóhír

Lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást.

2024.4.29.  1   


Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.