Készüljünk fel a téli autózásra!


PR-cikk  2024.1.16. 11:32

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

Nemcsak hazánkban, Magyarországon, de a határon túl is rengeteg lehetőség vár ránk a hegyvidéki túrázástól a wellness szállodákig. Persze nemcsak az úti cél kiválasztása a fontos, hanem az is, hogy biztonságosan oda is érjünk.

Mielőtt nekivágnánk egy téli kalandnak, rendkívül fontos, hogy felkészüljünk az utazásra. Ennek egyik fontos eleme, hogy utána járunk annak, hogy milyen közlekedési szabályok vonatkoznak az adott országba télen, és ennek fényébe készítjük fel az autónkat. Sokan nem is gondolnak arra, hogy havas, jeges, esetleg dimbes-dombos viszonyok között kell majd vezetniük, pedig erre is érdemes felkészülni. Na, de hogyan? Erre kapunk választ a GumiabroncsAkciók szakértőitől.



Indulás előtt készítsük fel az autónkat!

Amikor az utazást tervezzük, persze először a helyszínt érdemes kiválasztani, de ha ez már megvan, akkor érdemes az autónkra is fordítani egy kis figyelmet, mielőtt útnak indulunk. Célszerű felkeresni a szerelőt, és ellenőriztetni a féket, a váltót és persze a folyadékszinteket is, de az akkumulátor is megérdemel egy kis odafigyelést. Ha még nem tettük meg, akkor érdemes a szélvédőmosó folyadékot téli fajtával feltölteni, de az ablaktörlőket sem árt ellenőriztetni. Ha még nincs a kocsiba a jégoldó és a jégkaparó, mindkettő kerüljön be. Utazás előtt érdemes egy-két palack vizet, tartalék pokrócot és pár müzli szeletet is bekészíteni, sosem tudhatjuk, hogy mikor történik valami váratlan vészhelyzet.

A legfontosabb eleme az autó téli felkészítésének a téli gumik felrakása. Bár hazánkban nem kötelező ezt megtenni, sok szomszédos országban igen, ráadásul nem csak a gumira, de a gumi profilmélységére és a hóláncra is vonatkozhatnak szabályok.

Ahol kötelező a téli gumi

Mielőtt útnak indulunk, mindenképp lényeges, hogy utána nézzünk annak, hogy az adott országban milyen szabályok vonatkoznak a téli gumira, illetve a hóláncra. Magyarországon csak akkor kerülhet fel hólánc, ha havas és jeges utakról van szó, ám egyes országokban kötelező tartani egyet az autóban, és havas körülmények között fel is tenni.

Ausztriában november 1. és április 15. között kötelező a minimum 4 mm profilmélységű téli gumi a télies útviszonyok esetében. Hasonló a helyzet Németországban, Romániában, és Szlovéniában.

Vannak olyan országok, mint Csehország vagy Olaszország, ahol bár nem kötelező a téli gumi, viszont november 1. és április 1. között közlekedési jelzőtáblákkal jelezhetik, hogy az adott szakaszon mégis kötelező a használata, ezért mindenképp érdemes téli gumival közlekedni.

A hólánc sok országban kötelező kelléke a téli közlekedésnek a havas-jeges útszakaszokon, tehát az átutazó és az országba utazó autósoknak egyet mindenképp tartaniuk kell az autóban. Ilyen országok Ausztria, Csehország, Svájc, Spanyolország, Szlovénia, Portugália, Németország és Franciaország.

Vezetési tippek a téli közlekedéshez

Ha télen indulunk útnak kirándulni, síelni vagy csak egy wellness hétvégére, akkor mindenképp legyünk nagyon körültekintőek. A havas-jeges útszakaszokhoz nincs mindenki hozzászokva, és bizony egy megcsúszásnál az autó komoly meglepetéseket okozhat. Ha nincs nagy gyakorlatunk a téli közlekedésben, akkor érdemes felkeresni egy vezetéstechnikai gyakorlópályát, ahol szakemberek segíthetnek nekünk gyakorlati tapasztalatot szerezni.

A követési távolság és a sebességhatárok betartása télen még lényegesebb, hiszen az a tapasztalat, hogy azokban az országokban, ahol nem kötelező a téli gumi, az autósok közel 15-20 %-a nem teteti fel a téli gumit.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.