Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás


  2023.10.13. 14:10

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

A képviselet egy széles körben alkalmazott jogintézmény, amelyet a Polgári Törvénykönyv rendelkezései szabályoznak. A törvény úgy fogalmaz, hogy általában más személy, vagyis a képviselő útján is lehet jognyilatkozatot tenni. Erre használhatjuk a meghatalmazást, mely felhatalmazza a meghatalmazottat, hogy hivatalos ügyeinkben eljárjon.

Mi az a Rendelkezési Nyilvántartás?

A Rendelkezési Nyilvántartás egy olyan – az Ügyfélkapun keresztül igénybe vehető – szolgáltatás, mely közvetítő szerepet tölt be a magánszemélyek és a hatóságok között. Az ügyfelek teljes bizonyító erejű magánokiratként feltölthetik az ügyinézéssel összefüggő rendelkezéseiket, jognyilatkozataikat és meghatalmazásaikat.
A szolgáltatás egyik fő pozitívuma az, hogy az ügyfelek rendezetten, egy felületen láthatják át és kezelhetik csoportosítva az ügyintézéssel összefüggő ügyeiket.

Kik tehetnek rendelkezést az RNY felületen?

Az RNY felületen nagykorú természetes személyek, valamint gazdálkodó szervezetek tehetnek rendelkezést. Gazdálkodó szervezetek esetén a szervezet beazonosítását és képviseleti jogosultság sikeres ellenőrzését követően a rendelkezést a képviseleti jogukkal bíró természetes személyek jogosultak megtenni.

RNY és a meghatalmazás

A meghatalmazások esetében is roppant hasznos tud lenni a RNY. A Rendelkezési Nyilvántartásban meghatalmazás típusú rendelkezést is tehetünk, mely a személyes ügyintézés esetén is irányadó lesz. Ennek meglétében ügyein intézésekor elegendő erre hivatkozni, a meghatalmazási szerződés felmutatására nem lesz szükség. A nyilvántartásban általános és ügyleti meghatalmazások rögzítésére is lehetőségünk van.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.