Nyugdíj-előtakarékossági formák


  2023.4.16. 17:24

Milyen szempontok szerint érdemes választanunk? Az alábbiakban ezt részletezzük.

A tudatos pénzügyi tervezés egyik alappillére, hogy már időben gondolunk a nyugdíj-előtakarékosság kérdésére. Azonban a rengeteg lehetőség miatt gyakorta komoly dilemmát jelent dönteni, ezért elengedhetetlen pontosan tisztában lenni azzal, milyen szempontok szerint érdemes választani. Sajnos még mindig gyakori az a tapasztalat, miszerint az időskori anyagi biztonság megteremtése nem kap kellő hangsúlyt. Ennek általában az az oka, hogy az aktuális problémák minden erőforrásunkat lefoglalják, ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, miszerint ha időben elkezdünk takarékoskodni, akkor csekély mértékű befektetéssel is kiváló eredményeket érhetünk el. A demográfiai változások és a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer együttesen pedig szinte borítékolhatóan azt okozzák majd, hogy aki kizárólag az állami ellátásra támaszkodik, az komoly életszínvonal eséssel szembesülhet nyugdíjas korában.A Grantis szakemberei emellett arra is felhívják a figyelmet, miszerint egy jól megválasztott nyugdíj előtakarékosság segítségével akár már a korhatár elérése előtt hozzáférhetünk pénzünkhöz. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi szinte biztosan tovább fog emelkedni a következő évtizedekben, ez egy olyan előny, amivel feltétlenül ajánlatos élni. Ugyanakkor a sikerhez elengedhetetlen ismerni és alaposan vizsgálni azokat a tényezőket, amik nélkülözhetetlenek a helyes döntés meghozatalához.

Nyugdíj-előtakarékosság
Milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre?


Hazánkban jelenleg három olyan módozat érhető el, amelyre állami támogatást vehetünk igénybe. Természetesen léteznek egyéb megtakarítási formák is, mint amilyen például a nemesfém, vagy épp az ingatlan, ám az adójóváírásban rejlő lehetőséget mindenképpen érdemes kihasználnunk. Erre a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztár, illetve a nyugdíjbiztosítás egyaránt alkalmas. Ugyanakkor azt feltétlen szem előtt kell tartanunk, hogy az állami támogatást leszámítva ezek a megoldások gyökeresen különböznek egymástól, így egyáltalán nem mindegy, végül melyik mellett tesszük le a voksunkat. További nehézséget jelenthet, miszerint ha ki is választjuk a számunkra szimpatikus módozatot, akkor azzal szembesülhetünk, hogy tucatnyi ajánlat közül kell döntenünk. Ez laikusként rengeteg utánajárást igényel és még így sem garantált, hogy a legoptimálisabb eshetőség mellett határozunk. Ugyanis nem csak azt kell vizsgálni, milyen megtakarítási célokat tűztünk ki magunk elé, de az sem mindegy, a személyes preferenciáinkhoz pontosan melyik megoldás passzol a legjobban. Ezért aztán az alapos elemzés elengedhetetlen a sikerhez.

Nyugdíj-előtakarékossági formák
Így lehetünk eredményesek


Bármilyen időskori öngondoskodási formában is gondolkodunk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a legfontosabb a rendszeresség. Ideális esetben a konstrukció kiválasztásakor még legalább 10-20 évünk van hátra a nyugdíjig, ennyi idő pedig bőven elegendő egy komolyabb tartalék képzésére. Ez azonban csak úgy érhető el, ha egy olyan konstrukció mellett tesszük le a voksunkat, aminek a finanszírozása a futamidő alatt végig biztosan nem jelent majd nehézséget. A nyugdíj előtakarékossági formák közül ezért úgy kell választani, hogy nem csak az aktuális helyzetünket vizsgáljuk, hanem a jövőben várható változásokkal is kalkulálunk. Egy ingatlanvásárlás, vagy épp a családalapítás ugyanis komoly változást jelenthet, így a költségek tekintetében rendkívül előrelátónak kell lennünk. A sikerhez ugyanakkor rengeteg egyéb tényezőt is figyelembe kell venni, tudniillik az óriási kínálatban csak így találhatjuk meg a legoptimálisabb konstrukciót.

Nyugdíj előtakarékossági formák
Milyen szempontok szerint válasszunk?


Amikor az időkori öngondoskodási megoldások közül keressük a leginkább testhezállót, akkor az egyes módozatok előnyei mellett azok hátulütőit is szem előtt kell tartanunk. Természetesen kardinális a havi megtakarításunk mértéke, sőt a befizetéseink gyakorisága is, ám azt is vizsgálni kell, milyen egyéb befektetésekkel rendelkezünk és a nyugdíj-kiegészítés mellett vannak-e egyéb céljaink. Rendkívül sokat nyom a latban, mennyire kiterjedt pénzügyi ismerettel rendelkezünk, illetve hogy tervezünk-e aktívan foglalkozni lekötéseink kezelésével. Létezik ugyanis olyan nyugdíj előtakarékosság, ami rendszeres odafigyelést és gyakorta komoly döntések meghozatalát igényli, ám választhatunk olyat is, aminél ezt a terhet teljes egészében leveszik a vállunkról. Jelentős befolyásoló tényező a kockázattűrő képességünk is, ám arról nem szabad megfeledkeznünk, miszerint a garantált hozam a legtöbbször alacsony kamatot eredményez. Szintúgy sarkalatos kérdés a járulékos költségek mértéke, főképp a futamidő tekintetében. Jól látszik tehát, hogy a nyugdíj előtakarékossági formák közül nem egyszerű feladat megtalálni a legoptimálisabbat. Ezt a legtöbb esetben csak úgy érhetjük el, ha egy független pénzügyi szakértő segítségével határozunk, így hosszú távon is garantáltan célt érünk majd.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Harmadik generációs fűtőfilm

Mi az a harmadik generációs fűtőfilm és melyek az előnyei? Utánajártunk a kérdésnek.

2023.5.24.   


A történelem legnagyobb kaszinórablásai

PR-cikk

Mivel a kaszinókban sok pénz van, könnyen a tolvajok célpontjaivá válnak.

2023.5.9.   


A világ legjobb pókerjátékosai

PR-cikk

A pókert egyesek szerencsejátéknak tekintik, mások az elme és mindenekelőtt az idegek játékának tartják.

2023.5.9.   


Öltözködési szabályok

PR-cikk

Mit kell viselni egy magyar kaszinóban? Egyáltalán létezik rá valamiféle etikett, hogy miben illik belépni?

2023.4.12.   


Tanácsok nyárigumi-vásárláshoz

Manapság rengeteg a női sofőr és autótulajdonos, és köztük azért bőven akad olyan, akinek a nyári gumivásárlás sem okoz gondot.

2023.3.6.   


Rattan bútorok

Rattan bútorok: a modern stílusú időtlen klasszikus

2023.2.8.   


Fények vakondja – irodalmi pályázat

Zana Anita

Immár 12. alkalommal hirdették meg a „Fények vakondja” elnevezésű pályázatot.

2023.1.30.   


Biztonságos családi autók

Biztonságos családi autók az anyukák igénye szerint.

2023.1.23.   


Megható pillanatok

Zana Anita

Megható pillanatok kísérték a látássérültek karácsonyi ünnepségét.

2022.12.16.   


Természeti jelenségek az iskolában

Darnai Bálint

Rendhagyó és érdekes foglalkozásra került sor a közelmúltban a csallóközcsütörtöki magyar tannyelvű alapiskolában.

2022.11.26.   


Hogyan válasszunk biciklit? Hasznos tippek biciklivásárláshoz

Hogyan válasszunk biciklit? Hasznos tippek kerékpárvásárláshoz!

2022.10.24.   


Kriptoeszközök

Köztudott tény, hogy az online kereskedés bizonyos kockázati szinttel jár.

2022.10.16.