Nyugdíj-előtakarékossági formák


  2023.4.16. 17:24

Milyen szempontok szerint érdemes választanunk? Az alábbiakban ezt részletezzük.

A tudatos pénzügyi tervezés egyik alappillére, hogy már időben gondolunk a nyugdíj-előtakarékosság kérdésére. Azonban a rengeteg lehetőség miatt gyakorta komoly dilemmát jelent dönteni, ezért elengedhetetlen pontosan tisztában lenni azzal, milyen szempontok szerint érdemes választani. Sajnos még mindig gyakori az a tapasztalat, miszerint az időskori anyagi biztonság megteremtése nem kap kellő hangsúlyt. Ennek általában az az oka, hogy az aktuális problémák minden erőforrásunkat lefoglalják, ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, miszerint ha időben elkezdünk takarékoskodni, akkor csekély mértékű befektetéssel is kiváló eredményeket érhetünk el. A demográfiai változások és a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer együttesen pedig szinte borítékolhatóan azt okozzák majd, hogy aki kizárólag az állami ellátásra támaszkodik, az komoly életszínvonal eséssel szembesülhet nyugdíjas korában.



A Grantis szakemberei emellett arra is felhívják a figyelmet, miszerint egy jól megválasztott nyugdíj előtakarékosság segítségével akár már a korhatár elérése előtt hozzáférhetünk pénzünkhöz. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi szinte biztosan tovább fog emelkedni a következő évtizedekben, ez egy olyan előny, amivel feltétlenül ajánlatos élni. Ugyanakkor a sikerhez elengedhetetlen ismerni és alaposan vizsgálni azokat a tényezőket, amik nélkülözhetetlenek a helyes döntés meghozatalához.

Nyugdíj-előtakarékosság
Milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre?


Hazánkban jelenleg három olyan módozat érhető el, amelyre állami támogatást vehetünk igénybe. Természetesen léteznek egyéb megtakarítási formák is, mint amilyen például a nemesfém, vagy épp az ingatlan, ám az adójóváírásban rejlő lehetőséget mindenképpen érdemes kihasználnunk. Erre a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), az önkéntes nyugdíjpénztár, illetve a nyugdíjbiztosítás egyaránt alkalmas. Ugyanakkor azt feltétlen szem előtt kell tartanunk, hogy az állami támogatást leszámítva ezek a megoldások gyökeresen különböznek egymástól, így egyáltalán nem mindegy, végül melyik mellett tesszük le a voksunkat. További nehézséget jelenthet, miszerint ha ki is választjuk a számunkra szimpatikus módozatot, akkor azzal szembesülhetünk, hogy tucatnyi ajánlat közül kell döntenünk. Ez laikusként rengeteg utánajárást igényel és még így sem garantált, hogy a legoptimálisabb eshetőség mellett határozunk. Ugyanis nem csak azt kell vizsgálni, milyen megtakarítási célokat tűztünk ki magunk elé, de az sem mindegy, a személyes preferenciáinkhoz pontosan melyik megoldás passzol a legjobban. Ezért aztán az alapos elemzés elengedhetetlen a sikerhez.

Nyugdíj-előtakarékossági formák
Így lehetünk eredményesek


Bármilyen időskori öngondoskodási formában is gondolkodunk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a legfontosabb a rendszeresség. Ideális esetben a konstrukció kiválasztásakor még legalább 10-20 évünk van hátra a nyugdíjig, ennyi idő pedig bőven elegendő egy komolyabb tartalék képzésére. Ez azonban csak úgy érhető el, ha egy olyan konstrukció mellett tesszük le a voksunkat, aminek a finanszírozása a futamidő alatt végig biztosan nem jelent majd nehézséget. A nyugdíj előtakarékossági formák közül ezért úgy kell választani, hogy nem csak az aktuális helyzetünket vizsgáljuk, hanem a jövőben várható változásokkal is kalkulálunk. Egy ingatlanvásárlás, vagy épp a családalapítás ugyanis komoly változást jelenthet, így a költségek tekintetében rendkívül előrelátónak kell lennünk. A sikerhez ugyanakkor rengeteg egyéb tényezőt is figyelembe kell venni, tudniillik az óriási kínálatban csak így találhatjuk meg a legoptimálisabb konstrukciót.

Nyugdíj előtakarékossági formák
Milyen szempontok szerint válasszunk?


Amikor az időkori öngondoskodási megoldások közül keressük a leginkább testhezállót, akkor az egyes módozatok előnyei mellett azok hátulütőit is szem előtt kell tartanunk. Természetesen kardinális a havi megtakarításunk mértéke, sőt a befizetéseink gyakorisága is, ám azt is vizsgálni kell, milyen egyéb befektetésekkel rendelkezünk és a nyugdíj-kiegészítés mellett vannak-e egyéb céljaink. Rendkívül sokat nyom a latban, mennyire kiterjedt pénzügyi ismerettel rendelkezünk, illetve hogy tervezünk-e aktívan foglalkozni lekötéseink kezelésével. Létezik ugyanis olyan nyugdíj előtakarékosság, ami rendszeres odafigyelést és gyakorta komoly döntések meghozatalát igényli, ám választhatunk olyat is, aminél ezt a terhet teljes egészében leveszik a vállunkról. Jelentős befolyásoló tényező a kockázattűrő képességünk is, ám arról nem szabad megfeledkeznünk, miszerint a garantált hozam a legtöbbször alacsony kamatot eredményez. Szintúgy sarkalatos kérdés a járulékos költségek mértéke, főképp a futamidő tekintetében. Jól látszik tehát, hogy a nyugdíj előtakarékossági formák közül nem egyszerű feladat megtalálni a legoptimálisabbat. Ezt a legtöbb esetben csak úgy érhetjük el, ha egy független pénzügyi szakértő segítségével határozunk, így hosszú távon is garantáltan célt érünk majd.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.