Veszélyes a macskaféreg


PR-cikk  2019.10.6. 9:30

Embereket is megfertőzhet a macskákra veszélyes orsóféreglárva. A betegségre a felnőttek és a gyerekek egyaránt érzékenyek.

Dr. Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem docense szerint a kutyák esetében már alapvető a féregtelenítés, a macskatulajdonosoknál viszont még fel kell hívni a figyelmet a megelőzésre. A fertőzés első szakasza szinte észrevehetetlen a cicáknál, a szakértők szerint cseppekkel könnyebb megvédeni kedvenceinket a betegségtől.


A kutyáknál sok esetben már alapvető szempont a féregtelenítés, azonban sajnos a macskákra számtalanszor nem gondolunk ebben az ügyben. Pedig nekik is ugyanúgy szükségük van a rendszeres féreghajtásra, legyen szó akár lakásban tartott kedvencekről vagy a kertben szabadon mozgókról. A kizárólag bent élő bársony talpú kedvenceinket is rendszeresen kell élősködő-mentesíteni, hiszen akár mi is bevihetjük a cipőnk talpán a lárvákat, vagy a nyitott ablakon is befújhatja azokat a szél. A férgesség elől nincs menekvés. Ha nem védekezünk, sokáig észrevétlen marad a betegség kedvencünknél, miközben akár az emberekre is átterjedhet. Egy macska esetében sem könnyű megmondani, hogy férges-e, főleg a kezdeti szakaszban, amikor még az ürülékben nem jelennek meg a peték. Későbbiekben a cirmos gyakran hányhat, hasmenése lehet, és a bundája fénytelenné, kopottá válhat. Mivel szabad szemmel nem látható és nem érzékelhető, mikor fertőződik meg a macska a férgekkel, ezért célszerű féregtelenítővel kezelni a macskát.

Egyes felmérések szerint a magyar lakosság 20-40%-a már egyszer átesett orsóféreglárva-fertőzésen életében. Ez a féregfajta a legveszélyesebb az emberekre. A peték a bélben kelnek ki, ezután a lárvák a bél falán átfurakodva bejutnak a véráramba. Amikor elérik a tüdőt, akkor felköhögjük, és ismét lenyeljük őket, ezzel visszajuttatva a beleinkbe, ahol a lárvák férgekké fejlődnek, és szaporodni kezdenek. Egyetlen nőnemű orsóféreg naponta akár 250 ezer petét képes lerakni, melyek általában az ürülékkel távoznak. A kezelés az állatok és emberek esetében egyaránt hosszadalmas lehet, sokkal egyszerűbb tehát a megelőzés.


Dr. Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem docense azt javasolja, hogy mindenféleképpen fordítsunk kiemelt figyelmet a cicák féregtelenítésére. Az állatvédelem szerinte egyenlő az emberek védelmével: „Évente 10-15 háziállat által okozott emberi megbetegedésről tudunk a férgesség esetében. Azt gondolom, hogy még ez az elsőre kevésnek tűnő esetszám is sok, mivel rendszeres féreghajtással meg lehetne előzni a bajt. Ma már a felelős állattartás része, hogy a legkisebbeket, így a cicákat is védjük a férgesség ellen, hiszen természetükből, életmódjukból adódóan rengeteg veszélyforrással találkozhatnak. Szerintem az állatvédelem egyenlő az embervédelemmel. Figyeljünk a háziállatainkra, így saját magunkat és a családunkat is biztonságban tudhatjuk. A macskák esetében eddig nehézkes volt a féreghajtás, mert híresek róla, hogy a tablettát nem minden esetlen eszik meg. Még ha a gazdi azt is látja, hogy a párizsiban eldugott tabletta beadása sikeres volt, később kiköpheti a cicus, így nincs védve a férgesség ellen. Egy most bemutatott nem vényköteles termék, a Dronspot viszont megkönnyíti a védekezést: elegendő a macskákra csöppenteni belőle háromhavonta” – mondta dr. Fodor Kinga.

A Dronspot segítségével a macskatulajdonosok az otthonuk kényelmében gondoskodhatnak kedvencük férgesség elleni védelméről. A macskák örömére stresszmentesen és gyorsan. A legújabb vény nélkül kapható spot-on termék elérhető az állatorvosoknál, a humán gyógyszertárakban és a petshop láncokban egyaránt.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.   


A zenélés 3 előnye

PR-cikk

A zenélés kihat a mentális, a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Miért érdemes vele foglalkozni?

2023.6.30.