"> ">

A világ teremtése


Orbán Viktória  2007.12.6. 10:33

„Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség" (Eféz. 4:5)

A fenti idézettel egyesek egyetértenek, mások vitatkoznak vele. Én nem szeretnék most állás foglalni egyik oldalon sem, csupán bemutatni az „érem két oldalát”.

Sokan úgy tartják, hogy a világegyetem teremtője és egyeduralkodója az egyedüli és mindenható Isten. Ő az élet forrása, ő teremtette a világot, rajta minden élő és élettelen dologgal. Ő adott élet növénynek, állatnak, embernek. Az embernek, aki a teremtés mesterműve, akit jól meghatározott okból teremtett, mégpedig azért, hogy olyan különleges tulajdonságokkal ruházzon fel, mint a szeretet, hatalom, igazság és bölcsesség és, hogy megáldjon egy boldog örök élettel a Földön. (Hogy, hova lett ez az örök élet, arról majd máskor...)

De ez az elv már rögtön az elején hibázik! Hiszen azt mondja, hogy a világ egyeduralkodója az Isten. Na, de melyik isten…? Minden vallásnak más istene van. Az iszlám vallásnak Allah, a buddhistáknál Buddha (aki valójában nem Isten, hanem ember, de ennek taglalásába most nem mennék bele), a hinduizmus hívei nem is egy, hanem több istenben hisznek, a kínai univerzizmus hívei szintén többisten hívők, a keresztények pedig Jézus Krisztus atyját tartják Istenüknek. És ez még csak az öt világvallás... De mi van, mondjuk, az indiánokkal, a különböző bennszülött népekkel, afrikai országokkal stb. stb. Nekik is egytől-egyig más az istenük. Egyik vallás sem ismeri el a másikat, mindegyik a saját istenét tartja az egyetlen, igaz Istennek. Márpedig ennyi isten nem teremthette a világot – a biblia szerint –, kizárólag egy.

Ezért nem tudom elfogadni a fenti idézetet. Sőt tovább menve, ha ennyi rengetegféle vallás van, egyáltalán tényleg létezik Isten vagy akármi, aki megteremtette a Világot....? Ha igen, akkor mégis melyik? Ma ebben hiszek, holnap egy másikban? – mint ahogy a sztárok Amerikában.

Az biztos, hogy az embernek kell valami, amiben hihet, akihez fohászkodhat. Akár szegénységben vagy gazdagságban, örömben vagy bánatban, hiszen ez kapaszkodót jelenthet sok ember számára, hogy ne adja fel az álmait, hogy szépnek lássa az életet, hogy ne hagyja el a reménye a legreménytelenebb helyzetekben sem.

Vannak nagyon realista emberek, akik csak akkor hisznek el valamit, ha az tudományosan be van bizonyítva, tényekkel alá van támasztva, de szerintem ez az egyik örök téma, amire soha nem kap az ember választ. Hiszen jogos a kételkedők kérdése: Ki az az Isten? Miből? Hogyan teremthetett világot? Mint ahogy a hívő emberek válasza is: Ha nincs Isten, akkor mégis, hogyan jöhetett létre a Világegyetem, a csillagok, az ember...? Hiszen a semmiből csak úgy nem alakulhatott ki.

Nehéz és kényes kérdés ez. Nem vitatom sem az egyiket, sem a másikat. Biztosan van valami, ami megteremtette ezt a világot, de másrészt én is kételkedem. Bizonyítékot szeretnék, és nem olyan meséket, mint: hogy valakinek megjelent Szűz Mária vagy Jézus....

Így szólt az Úr Jehova: „Álljatok az utakra, és nézzetek szét, és kérdezősködjetek a régi ösvények felől, melyik a jó út, és azon járjatok, hogy nyugodalmat találjatok a lelketeknek!”Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Oltár és angyalok

Póda Erzsébet

Sokáig hittem a mesékben, aztán az emberekben, végül Istennél horgonyoztam le…

2007.12.21.   


Hinni, mindegy miben!

Puha Andrea

Kiskoromban számoltam a napokat, ami még karácsonyig hátravolt. – Hány nap van még? – csimpaszkodtam édesanyámba.

2007.12.19.   


Hiszek egy…

Bernád Emese

Miben is? Nehéz kérdés! Manapság újra divatba jött a vallásosság...

2007.12.13.   


A nők és az egyház

Sebők Zsófia

Avagy van-e aktív szerepünk a hitéletben?

2007.12.1.   

A rovat további cikkei