„A szerelem a világ legnemesebb érzése”


Fodor Tekla  2009.8.28. 10:20

Ítélkezünk, szidalmazunk, mert úgy érezzük, megtehetjük. A társadalom folyton-folyvást háborog...

...türelmetlenkedik, olykor pedig tojásokat dobál –hol ide, hol oda. Bár időszámításunk óta, azaz több mint 2000 éve, láttunk és átéltünk furcsaságokat, a 21. században élők számára az út szélén hányó tinédzserek látványa sokkal természetesebb, mint két azonos nemű személy szerelme, csókja. A házasságukról már ne is beszéljünk....

A homoszexuálisok helyzetéről Steiner Kristóf újságíróval, szinkrondramaturggal beszélgettünk, aki hosszú idők óta nyíltan vállalja másságát.

– Mi lehet az oka annak, hogy a társadalom a mai napig ferde szemmel néz a meleg párokra?

– Nem hiszem, hogy általánosan kijelenthetjük, hogy a társadalom nem fogad el minket. Tény, hogy hazánkban egyelőre az emberek nagy részének nem sikerült felnyitni a szemét arra az örök igazságra, hogy ha sikerül elfogadnod másokat, akkor leszel képes önmagadat is elfogadni. Nálunk még mindig dogmák formálják a közvéleményt: még ha valaki szimpatizálna is a melegekkel, nem mondja ki kerekperec, mert egy kisvárosban él, ahol a szomszéd Margit kipletykálná, hogy a Teri biztos leszbikus. Nem tudom, ez mikor fog megváltozni. Én – az élettársi törvényen kívül – igazából leginkább csak visszalépést tapasztalok Magyarországon a nyolcvanas-kilencvenes évekhez képest ezen a téren.

– Az elmúlt évekhez viszonyítva, változott-e, és ha igen, milyen irányban, a magyarok hozzáállása a homoszexuálisokkal szemben?

– Nekem sosem volt semmiféle problémám, nem ért atrocitás. Azt azonban elfogadhatatlannak tartom, hogy Magyarországon a politikusok nagy része fél a homoszexuálisok oldalára állni. Tel Avivban, a melegmészárlás után, még a jobboldali miniszterelnök is tiszteletét tette a tragédia helyszínén és sajtóközleményt adott ki, amelyben elítéli a diszkriminációt. Nálunk a politikusok féltik a karrierjüket, ezért nem tesznek ilyesmit, pedig ez ugyanúgy működik, mint a tévé: az emberek azt nézik, amit eléjük tesznek. A közszereplők, művészek, politikusok, dolga lenne formálni a közvéleményt ebben a témában is.

– Hasznosnak tartja a melegfelvonulásokat?

– Korábban azon a véleményen voltam, hogy felesleges polgárpukkasztó magatartást tanúsítva végigszambázni az Andrássy úton, mert a szélsőséges viselkedés szélsőséges reakciót válthat ki. A véleményem azonban megváltozott. Annyira begyöpösödött és agresszív az ellentábor, hogy azt mondom: minden eszközt meg kell ragadni. Más, amikor az egónkat előtérbe helyezzük, és más közös érdek: ha másként nem megy, harsányan tudatjuk a világgal, hogy létezünk, és élni akarunk.

– Részt szokott venni a magyarországi melegfelvonulásokon?

– Nem, sosem voltam még. Egyszerűen nem vonz. Ebben az évben azonban, a Tel Avivban történt események kapcsán, már két melegtüntetésen is ott voltam.

– Mit tanácsolna azok számára, akik kifejezetten utálják, elítélik, esetleg beteg embereknek tartják a homoszexuálisokat? Hogyan változhatna meg a felfogásuk?

– Első körben azt javasolnám nekik, nézzék meg a Buborék című izraeli filmet, amely egy arab és egy zsidó srác szerelméről szól. Nem csak a kulturális különbségekkel, hanem az arab fiú önmarcangolásával is meg kell küzdeniük: a férfi képtelen elfogadni, hogy csalódást okoz a családjának élete választottjával. A film tragédiával végződik, ahogyan mindannyiunké azzal fog, ha nem kezd el toleránsabban kezelni minket a társadalom.

– És azok számára, akik melegek és valamilyen oknál fogva nem merik vállalni másságukat?

– Nekik azt üzenem, ne várják meg, amíg negyvenévesen, két gyerekkel döbbennek rá, hogy nem szeretik a feleségüket/férjüket, és magukra erőltettek egy életet, amelyben önmaguk karikatúrájává váltak. A szerelem a világ legnemesebb érzése. Ne hagyjuk elértéktelenedni!

– Köszönöm a beszélgetést!Hozzászólások

B. Szabi, 28. 08. 2009 14:05:39 Nahát!
Őszintén meglepett az interjú. Sosem bírtam szimpatizálni Steiner Kristóffal - nem a mássága, hanem visszatetsző viselkedése és feltűnősködése miatt -, de most meglepetéssel tapasztaltam, hogy neki is van egy visszafogottabb, intelligens oldala. A melegfelvonulásokkal nem értek egyet, szerintem undorító, amit ezeken a rendezvényeken művelnek, de a többi dologban igazat adok Steinernek. Másrészt pedig gratulálok Fodor Teklának, aki véleményem szerint egy új oldalát mutatta be egy már jól ismert közszereplőnek az interjújával - azért ez sem kis dolog...
jani, 30. 08. 2009 20:26:19 uzenet krisztinanak
En pedig azt uzenem krisztinanak, hogy ha annyira isteniti Tel Avivot, meg az izraeli buzifilmeket, akkor jobb lenne, ha odakoltozne, mert idehaza valoban tragedia var rajuk, a homokosokra. Megpedig minel hamarabb...
@


Kapcsolódó cikkek

Köztudott titok

Radvánszky Lola

„Az osztálybulin ott lesz Richárd is. Nagy önbizalommal és tapasztalattal rendelkező szakember, akit betegesen hajt a karriervágy...

2009.8.31.   


Meleg kérdés

Orbán Viktória

Emlékszem, amikor először belépett a gimnáziumi osztályunk ajtaján.

2009.8.31.  2   


Az éjszaka leple alatt

Varga Gréta

Van egy barátom. Ő más, mint a többi ember. Más határok mentén húzódnak számára az értékek, más normák vezérlik.

2009.8.27.   


Mezei virág

Madarász Ildikó

Ma egy virágcsokrot kaptam. Ajándékba. Hogy tudjam, hogy figyelnek rám, fontos vagyok, hogy én is figyeljek már rá...

2009.8.24.   


Hogy is van ez Amerikában?

Molnár Miriam

Nemrég a Manhattani Greenwhich Village-ben megvertek egy férfit, aki egy meleg bárból indult haza.

2009.8.22.   


Másképpen szeretni

Nagy Erika

A homoszexualitás nem bűn, nem is betegség, s mára a társadalmi megítélése is pozitív irányba változott.

2009.8.18.  5   

A rovat további cikkei

Mindenki más

Kabók Zita

Minden országban és kultúrában vannak melegek.

2009.8.14.   


Egy átlagpolgár véleménye

Angyal Sándor

Melegek, homoszexuálisok, vagy ahogy pejoratív értelemben használják: buzik.

2009.8.12.  5   


Homofóbok vagyunk?

Halász Kata

A szakemberek szerint a homoszexuálisok aránya 2-10% közé tehető, ami meglepően kicsi arány ahhoz képest, hogy mekkora vihart kavar a téma.

2009.8.9.  2