Mindenki más


Kabók Zita  2009.8.14. 5:32

Minden országban és kultúrában vannak melegek.

A biszexualitás és a homoszexualitás a szexualitás olyan formája, melyet sajnos sokat nehezen fogadnak el, vagy akarnak megérteni.

Nincs tényleges magyarázat arra, hogy valaki miért meleg. Valószínűleg genetikai befolyás vagy különböző szociális szokások után alakul ki. Sokan már fiatalon vonzódnak az azonos neműekhez, többeknél ez csak felnőttkorban jelentkezik. Nagyon sok tinédzser találkozik ezzel az érzéssel. Sokan azt hiszik, ez talán egy kigyógyítható fertőzés, holott ez csak az ember széleskörű szexualitásának egy formája.

Bár sztereotípiákat felállítani helytelen, de a leszbikusok és melegek a legtöbb esetben könnyen felismerhetők. A nőknél megjelenik a lányos és a férfias típus. A lányos típusok nehezebben ismerhetők fel, míg a férfiasaknak maszkulin a mozgásuk, mélyebb a hangjuk, rövid hajat viselnek. Ne feledjük azonban, hogy az öltözködésünk és a viselkedésünk a saját személyiségünkről árulkodik nem a szexuális beállítottságunkról.

A melegek ugyanúgy szerelembe esnek és kapcsolatban élnek, mint a heteroszexuálisok. Nem létezik szabály arra, hogy milyen életvitelt folytatnak. Mindenki saját maga dönti el, hogy érez a másik iránt, és hogy végződjön a kapcsolata – ez nem a szexuális beállítottságtól függ.

Mielőtt Angliába jöttem, eszembe sem jutott, milyen is az, ha valaki leszbikus. Majdnem egy évig dolgoztam egy Maria nevű hölgynek, aki egy másik nővel (Angelával), és annak lányával él. Hosszú hónapokig nem is jöttem rá, hogy ők valójában egy párt alkotnak. Teljesen normális emberek voltak, intelligensen tudtunk beszélgetni bármiről és együtt nevelték Angela lányát. Mikor megtudtam, hogy leszbikusok egy cseppet sem változott meg a véleményem róluk.

Aztán elkerültem a jelenlegi munkahelyemre. A pénzügyi igazgatónk meleg párjával jött a jótékonysági bálba. A kettőjükről készült fotó ugyanúgy bekerült a céges újságba, mint bármelyik más. Jeremyt mindenki nagyon szerette, és sajnáltuk, mikor elment tőlünk. Mindig vidám, közvetlen volt velünk és folyton viccelődött. A volt menedzserünk is leszbikus volt. Partnerével hivatalosan is összekötötték az életüket két éve. Az ellenőrző igazgatónőnk szinten leszbikus, mindig nyíltan beszél a kapcsolatáról. Azt mondja, neki úgy a legegyszerűbb, ha rögtön megemlíti egy beszélgetésben a partnerét, így nem kell neki semmiféle kínos kérdésekre válaszolnia, mindenki számára világos, hogy leszbikus.

Öt éve Angliában még diszkriminálták a melegeket és a leszbikusokat. Azóta ezt nagyon szigorúan kezelik, és senki nem különböztethető meg a szexuális beállítottsága miatt (sem). Egy másik kollégám például biszexuális, mégsem zavar senkit, ugyanúgy tisztelik őt a munkájáért és sörözni is eljár a kollégákkal. Nemrég egy szintén meleg férfival dolgoztam pár hétig. Nagyon vicces, okos ember. Fiatal cserkeszfiúkkal foglalkozik, több csapata is van, és nagyon sok jótékonysági programban vesz részt. Kicsit „kibeleztük” a férfiakat, és mindketten megegyeztünk abban, hogy Rob, a vezérigazgatónk nagyon jóképű pasas. Aztán jót szórakoztunk, amikor elmondtam neki, hogy Robnak van egypetéjű ikertestvére, aki szintén meleg. A tréningmenedzserünk szintén leszbikus. Szerény, diszkrét, csinos nő, senki nem gondolta volna, hogy barátnője van. Aztán az egyik kolléganőm a meleg negyedben meglátta őt kézen fogva egy másik nővel... Azóta már kisfia született, de azt senki sem tudja, hogy milyen módon.

Angliában a heteroszexuálisok is elmennek szórakozni a meleg klubokba, szórakozóhelyekre. Sőt mostanság egyenesen felkapottak lettek ezek a helyek a nők számára, mert nem kell félniük attól, hogy a férfiak molesztálni kezdik őket, vagy erőszakoskodnának velük.

Azt tapasztalom, hogy a mi tájainkon, Közép-Kelet Európában sajnos nem fogadjuk még el a másságot. Összesúgnak egymás háta mögött, vagy megbotránkoznak, ha két leszbikus együtt megy szórakozni. Rá kellene jönnünk, hogy minden ember maga felelős a saját életéért és döntéseiért, és addig, amíg a társadalmi elvárásokat nem szegik meg, mindenkinek jogában áll a neki megfelelő életvitelhez. Hiszen teljesen mindegy, hogy kék a hajunk vagy zöldre van festve a körmünk, eszperantóul beszélünk, vagy imádjuk a krimit, vagy netán az az álmunk, hogy vezérigazgatók legyünk.

Teljesen mindegy, mert attól kerek a föld, hogy mi emberek mindnyájan mások vagyunk, hiszen ez különböztet meg bennünket egymástól. Ezért vagyunk mindannyian egyedi, páratlan személyiségek, akikből csak egy van a világon.

Híres homoszexuálisok:
Sappho (görög író)
Michelangelo (olasz szobrász)
Angelina Jolie (biszexuális színésznő)
Chad Allen (amerikai színész)
Freddy Mercury (brit popsztár)
George Michael (brit énekes)
Cynthia Nixon (Miranda a Sex and the City-ből)

Írásunk a http://au.reachout.com/find/articles/being-lesbiana cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Köztudott titok

Radvánszky Lola

„Az osztálybulin ott lesz Richárd is. Nagy önbizalommal és tapasztalattal rendelkező szakember, akit betegesen hajt a karriervágy...

2009.8.31.   


Meleg kérdés

Orbán Viktória

Emlékszem, amikor először belépett a gimnáziumi osztályunk ajtaján.

2009.8.31.  2   


„A szerelem a világ legnemesebb érzése”

Fodor Tekla

Ítélkezünk, szidalmazunk, mert úgy érezzük, megtehetjük. A társadalom folyton-folyvást háborog...

2009.8.28.  2   


Az éjszaka leple alatt

Varga Gréta

Van egy barátom. Ő más, mint a többi ember. Más határok mentén húzódnak számára az értékek, más normák vezérlik.

2009.8.27.   


Mezei virág

Madarász Ildikó

Ma egy virágcsokrot kaptam. Ajándékba. Hogy tudjam, hogy figyelnek rám, fontos vagyok, hogy én is figyeljek már rá...

2009.8.24.   


Hogy is van ez Amerikában?

Molnár Miriam

Nemrég a Manhattani Greenwhich Village-ben megvertek egy férfit, aki egy meleg bárból indult haza.

2009.8.22.   

A rovat további cikkei

Másképpen szeretni

Nagy Erika

A homoszexualitás nem bűn, nem is betegség, s mára a társadalmi megítélése is pozitív irányba változott.

2009.8.18.  5   


Egy átlagpolgár véleménye

Angyal Sándor

Melegek, homoszexuálisok, vagy ahogy pejoratív értelemben használják: buzik.

2009.8.12.  5   


Homofóbok vagyunk?

Halász Kata

A szakemberek szerint a homoszexuálisok aránya 2-10% közé tehető, ami meglepően kicsi arány ahhoz képest, hogy mekkora vihart kavar a téma.

2009.8.9.  2