Híres hűtlenségek


Halász Kata  2012.8.30. 5:06

Bár a hűség témájával foglalkoztunk az elmúlt hetekben, záróakkordként néhány híres hűtlenség kap helyet rovatunkban.

A szakítások és válások leggyakoribb oka a hűtlenség. A statisztikák szerint a nők fele, a férfiak harmada szerint megbocsájthatatlan a megcsalás, de ez az arány aszerint változik, hogy az illető melyik oldalon áll: a megcsalóén vagy a megcsaltén. Egyes vélemények szerint a hűtlenség felfrissíti a megfeneklett, rutinszerűvé vált párkapcsolatot. Vajon az alábbi híres és hírhedt történetek megerősítik ezt az állítást?

Boleyn Anna és VIII. Henrik

Anna 1522-ben érkezett a királyi udvarba eredetileg azért, hogy testvérének, Mary-nek a királyi hálószobába vezető útját egyengesse. Ennek nem várt eredménye az lett, hogy VIII. Henrik Annát szerette volna látni az ágyában, aki azonban vakmerően visszautasította a lehetőséget Katalinra, a királynéra hivatkozva. Anglia királya gyorsan szakított is Rómával, megalapította az anglikán egyházat és feleségül vette a későbbi Erzsébet királynővel terhes Boleyn Annát. VIII. Henrik alig három év leforgása alatt ráunt hitvesére, aki nem tudott neki trónörököst szülni. Miniszterei tanácsára hűtlenséggel vádolta Annát és 1536-ban lefejeztette.
Boleyn Annát több udvarbeli férfival is hírbe hozták, többek között saját testvérével, Györggyel, aki a vádak szerint kétszer követett el vérfertőzést tulajdon húgával. Anna állítólag annyira elkeseredetten akart fiút szülni a királynak, hogy a vérfertőzéstől sem rettent vissza. A mai napig nem tudni biztosan, hogy valóban bűnös volt-e vagy sem.

Ferenc József és Sissi

Valószínűleg nincs olyan király a világ történelmében, aki egész életén át hűséges lett volna hitveséhez, hiszen a királyi házasságok csak a legritkább esetekben születtek szerelemből. A királynék két kézzel kapaszkodtak a trónba, ezért árgus szemmel figyelték hites uruk kicsapongásait. Nem úgy Erzsébet, aki 1867 körül már nem volt hajlandó eleget tenni házastársi kötelezettségeinek, de azt sem szerette volna, ha férje igényei kielégítetlenek maradnak, ezért bemutatta férjének a színésznő Schratt Katalint. Azt beszélték, hogy Erzsébet barátnői viszont ápolt Katalinnal.

Károly herceg, Lady Diana és Kamilla

Úgy tűnik, a király családok nem tudták levetkőzni régi szokásaikat, és a trónörökösök még akkor is hatalmas népszerűségnek örvendenek a hölgyek körében, ha a legkevésbé sem nevezhetők jóképűnek és sármosnak, mint például Károly herceg. Kamilla és Károly herceg kapcsolata 1970-ben kezdődött és a trónörökös becsületére legyen mondva, hogy feleségül is akarta venni barátnőjét, azonban az udvar és a királyi család nem adta áldását rájuk, ezért Károly kénytelen volt feleségül venni Dianát, ami ránézésre legalábbis nem tűnt rossz választásnak.
A Kamilla-botrány 1989-ben robbant: a brit pletykalapok nyilvánosságra hozták Kamilla és Károly egyik telefonbeszélgetését. Kamilla hamar népszerűtlenné vált a brit alattvalók körében, hiszen őt okolták a hercegi pár házasságának felbomlásáért. Diana így nyilatkozott a BBC Panorama című műsorban: „Igazából hárman voltunk ebben a házasságban és ez egy kicsit sok volt”.
Azonban Dianát sem kellett félteni, állítólag gyengéd viszonyt ápolt lovasoktatójával, James Hewitt-tel. Rossz nyelvek szerint ő az édesapja Harry hercegnek és valljuk be, a kettőjük közötti hasonlóság több, mint gyanús.

Pamela Harriman

Pamela két dologhoz vonzódott leginkább: a hatalomhoz és a pénzhez. 19 évesen gyorsan hozzá is ment Winston Churchill fiához, Randolph-hoz és ez még csak az eleje szeretői pályafutásának. Olyan nagyhatalmú és híres férfiak ágyasa lett, mint Frank Sinatra, Baron Elie de Rothschild, Gianni Agnelli, a Fiat feje, az Egyesült Államok kereskedelmi ügyekért felelős minisztere, W. Averell Harriman, akivel később házasságot is kötöttek. A férfi révén Pamela a politikai ranglétrán is egyre magasabbra jutott, hogy 1993-ban az amerikai kormány nagyköveteként Párizsba költözött.
Halála nem is lehetett volna stílusosabb: a 77 éves Pamela agyvérzést kapott, miközben a Ritz szálloda medencéjében úszkált.

Woody Allen és Sun-Yi Previn

A filmvilág legbotrányosabb szerelmi ügyei közé tartozik Woody Allen afférja nem vérszerinti lányával, Sun-Yivel. A rendezőlegenda már korábban is vonzódott a fiatal lányokhoz, Diane Keatont például a 17 éves Stacey Nelkinnel csalta. Allen soha nem vette feleségül későbbi párját, Mia Farrowt, akinek már számtalan gyereke és két volt férje is lett addigra, amikor megismerkedett a rendezővel, így minden bizonnyal azt gondolta, hogy őt már nem sok meglepetés érheti. Arra viszont biztosan nem számított, hogy párja pont nevelt lányukkal lép félre.
A lebukás is legalább olyan ízléstelen volt, mint maga a kapcsolat: Farrow meztelen képeket talált az akkor 12 éves Sun-Yiről Allen kandallópárkányán. A botrány ellenére úgy tűnik, hogy a rendező végre révbe ért: 1997 óta alkotnak egy párt.

Brad Pitt, Angelina Jolie és Jennifer Aniston

A hollywoodi szívtipró még Aniston férje volt, amikor elkezdődtek a Mr és Mrs Smith című, egyébként roppant gyenge film munkálatai, ahol megismerkedett Jolie-val. Bár Jennifer Aniston is bájos teremtés, de semmi meglepő nincs abban, hogy beadta a derekát Angelinának, akivel azóta is együtt vannak és boldogan nevelik számtalan örökbefogadott, közös és nem közös gyereküket. A Jóbarátok volt üdvöskéje pedig azóta nem tudja lemosni magáról azt, hogy ő az, akit Brad Pitt elhagyott Angelina Jolie-ért.
Lehet, hogy érdemes lenne nagyobb energiát fektetni a színészmesterségbe, habár ezt a jelenlegi „Pittné” is megszívlelhetné.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Három az egyben

Póda Erzsébet

Az emberek már annyi mindenhez voltak és lesznek hűségesek – csak éppen egymáshoz és önmagukhoz nem tudnak azok lenni.

2012.8.24.    2


Mikor egyszerű a hűség?

Huszár Ágnes

Életünk nagyobb fordulóinál újra kell fogalmaznunk néhány dolgot.

2012.8.16.    4


Engedjünk a kísértésnek?

Jády Mónika

A hűség talán semmi más, mint egy „irodalmi ideálkép”, mondta egykor Karl Grammer fejlődésbiológus.

2012.7.18.    4


Hűtlenség

Halász Kata

Te hiszel a hűségben? A szót sem ismerem...

2012.7.13.    4


(Ön)Hűség

Csepy Enikő

Hűség. Így kimondva/leírva oly keménynek hangzó szó.

2012.7.10.   

A rovat további cikkei