Rohanás


Póda Erzsébet  2018.12.2. 1:34

Megyünk. Rohanunk. Nyargalunk. Száguldozunk.

Sietünk. Sietünk. Sietünk. Gyalog vagy autóval. Többnyire az utóbbival. Loholni kell, úgyhogy nincsenek szabályok, nincsenek útjelzőtáblák, sem gyalogosok, sem többi autós. Csak mi vagyunk, csak az „én” van egyedül. Az „én” pedig siet valahova. Mindig siet, nagyon siet! Siet a munkába. Siet az üzletbe vásárolni. Siet a gyerekért az óvodába, iskolába. Siet az orvoshoz tablettáért. Siet a bankba a hitelért. Rohan a tárgyalópartnerhez. Rohan a fodrászhoz, a kozmetikushoz, a jósnőhöz. Rohan a pásztorórára. Rohan a postára vagy a hivatalba. Rohan a második emeletre. Rohan valahova, hogy mondják meg neki, mit csináljon.


Nincs időnk. Az „énnek” nincs ideje semmire. Nincs ideje hátrébb parkolni, csak a bejárat közvetlen közelébe. Nincs ideje a piros lámpára, sem a sorompóra. Nincs ideje sorban állni, sem várakozni valahol. Nincs ideje olvasni. Nincs ideje természetes módon szülni. Nincs ideje gyereket nevelni. Nincs ideje a szülői értekezletre. Nincs ideje a tanítási órára. Nincs ideje a vásárlókra. Nincs ideje az ügyfelekre. Nincs ideje köszönni az ismerősnek.

Nincs ideje meglátogatni a barátját, a rokonát, a családját, a szüleit, a testvéreit. Nincs ideje öregekkel beszélgetni. Egyáltalán nincs ideje másokkal beszélgetni. Nincs ideje sétálni, sem csevegve kávézni egy ismerőssel. Nincs ideje sütit, pogácsát vinni a szomszédba. Nincs ideje szétnézni, milyen csodálatosan szép a természet ősszel (télen, tavasszal és nyáron is). Nincs ideje meglátni mi az, ami elromlott, mi az, amit még meg lehet javítani, mi az, amin javítani kell, és mindazt a jót, ami még megmaradt.

Vakon, süketen, érzéketlenül sietünk, rohanunk, száguldunk.
Vajon hova a csudába?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Élet és idő

Oriskó Renáta

Fogalmak, amelyek összefonódnak, láthatatlan, de nagyon erős szálakkal kötődnek egymáshoz.

2019.10.19.    10


24 óra

Szendi Tünde

Egy nap, akárhogyan is nézzük, mindannyiunk számára 24 órából áll.

2018.12.28.    14


Kire jut idő?

Huszár Ágnes

A mai kor emberére jellemző, hogy rohan: állandóan siet valamit elérni, elintézni, elvégezni.

2016.1.14.    28


Nosztalgia

Nagy Erika

Rohanunk, leterheltek vagyunk, a szabadidő már-már luxusnak számít. Sok mindent kell egy napba sűríteni.

2015.12.15.    10


Ej, ráérünk!

Nagy Erika

Az időhiány nőnemű jelenség, legalább is Stefan Klein szerint. Ezzel nem értek egyet, ennek ellenére a mostani történetem főszereplője is egy nő.

2015.12.15.    5


Időcsapdában

Palkó Emese

Ismer valaki olyan nőt, aki nem érezte már huzamosabb ideig, hogy állandó időhiánnyal küzd, és mindenhol feladatok véget nem érő sorát látja?

2015.12.7.    13

A rovat további cikkei

Hamarosan találkozunk

Tompa Orsolya

Mondjuk régi és új ismerőseinknek, szívünkhöz közel állóknak, legjobb barátunknak.

2015.11.19.   


Lassúság

Nagy Erika

Van egy ismerősöm, aki egy gyorsasági versenyen jócskán elvérezne.

2015.11.17.    8