Lavina


Mester Györgyi  2014.7.2. 3:04

Az egész egy aprósággal kezdődött.

Buszon ült, csomagokkal megrakodva, amikor a sofőr hirtelen fékezett. Ő előrelódult, és hogy le ne csússzon az ülésről, reflexszerűen kitámasztott a kezével. Egy körme bánta. A legszebb, a gyűrűsujján, berepedt. Ha ez a körme letörik, mind a kilencet utána kell vágni, tövig.

Pedig épp azon a délelőttön járt a manikűrösnél, este ugyanis „jelenése” lesz. Osztálytalálkozó. Tíz éve nem látták egymást. Azt akarta, hogy a kinézete tökéletes legyen. Jó frizura, divatos ruha, ápolt kéz. Már előre elképzelte, hosszú, lakkozott körmű ujján milyen jól fog mutatni a tizenötödik házassági évfordulóra ajándékba kapott, drága gyűrű.

Elhatározta, aznap már semmi meggondolatlan, hirtelen mozdulatot nem tesz, történjen bármi. Közben megérkeztek, és ő is elkezdett nyomakodni a többi leszállóval együtt. Már a megállóban állt, amikor a tömött szatyrok egyikének leszakadt a füle. Nem kapott utána, hiszen megígérte magának, hogy többé semmilyen, meggondolatlan mozdulat.
A csomag a betonhoz koccant, és ő elszörnyedve látta, hogy a paradicsomlé üvege darabokra tört, a piros lé összekente a krumplit, átáztatta a lisztes zacskót, és alighanem erre a sorsra jut a cukor is. Lekuporodva szedegetni kezdte az üvegdarabokat. Látszólag az utolsót dobta a közeli szemetesbe, amikor érezte, megvágta az ujját. A gyűrűsujját. A gyorsan kibuggyanó vérerecskére papír zsebkendőt szorított. Kezdeti bosszúsága, lassan igazi haraggá érlelődött. Még ez is! Most majd még ragtapaszt is „ölthet” a kisestélyihez!


Mérgelődve, morgolódva bandukolt, kezét lehúzta a két súlyos szatyor. Odaért a lámpa nélküli kereszteződéshez, s amíg várta, hogy a járművek elhaladjanak, lenézett a csomagjaira. Ekkor vette csak észre, hogy a világosbarna színű nadrágján, tenyérnyi piros folt éktelenkedik. Egészen elszörnyedt! Ennyi vére elfolyt volna?! Kisvártatva rájött, hogy nem fog elvérezni, de egy üvegdarab mégis maradhatott a szatyor alján, az kimetszette a műanyagot, és a maradék paradicsomlé ráfolyt a nadrágja szárára. Ez se fog kijönni többet – gondolta. Az esti jó hangulatot, sikerült kellően megalapoznom!

Míg a folton morfondírozott, észre sem vette, hogy lelépett az úttestről, és egy sebesen haladó kamion huzata lesodorta fejéről az új kalapot. A következő teherautó át is ment rajta. A sáros kalapot rácsapta a szatyorból kidudorodó káposztafejre. Jó helyen lesz az már hazáig.
A lakásra érkezve, már csak arra gondolt, hogy mielőbb megszabaduljon a szatyroktól. Úgysem maradt bennük semmi törékeny, így hát hanyagul ledöntötte mindkettőt a földre. A paradicsomosból azonnal kigurult egy fürt szőlő.

Most már inkább csak a berepedt körmére, és a vérző ujjára gondolt. Egy mozdulattal letépte az átvérzett papír zsebkendőt, és megfordult, hogy a szemetesbe dobja. Ezzel nem is lett volna semmi baj, de amint visszafordult, a széttaposott szőlőszemeken megcsúszott, és hanyatt esett. A hideg konyhakövön fekve érezte, hogy a bokája kificamodott, de mégis inkább a körmét vizslatta, ami úgy látszik, megadta magát, és tőből letört.

Az osztálytalálkozón a távolmaradásáról, barátnője a következőket közölte a jelenlévőkkel: Júlia nem tudott eljönni, mert berepedt a körme…Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A kézfogó

Mester Györgyi

Már régóta tervezték az eljegyzést, mégis sokáig húzták a megvalósítást.

2016.1.13.    8


Óráról órára fiatalodom

Mester Györgyi

Egy nap története, melynek elején a főhős egy öreg mami, ám a nap végére kislánnyá változik.

2015.8.26.    8


Egérút

Mester Györgyi

Ócska egy nap volt, ez a szerdai. Szinte minden balul ütött ki...

2015.6.24.    3


Agyamra mész!

Mester Györgyi

Agyamra mész! És már nem ez az első eset.

2014.10.30.    17

A rovat további cikkei

Tökéletes válasz

Bakoš Orsolya Virág

„Jó volt ma újra találkozni.“ Fülig pirulva, vigyorogva dobtam el a telefont.

2023.3.19.   


Újratervezés

Kunyík Szilvia

Rövid történet a siker megálmodásáról.

2023.1.21.   


Különös zaj

Darázs Balogh Katalin

A kert, ami a ház hátsó részében terült el, mindig tele volt meglepetésekkel. Mikor téliesre fordult az idő, kicsit csendesebbé vált, de még ilyenkor is felkeresték a gyerekek.

2022.12.18.   


Érted

Bakoš Orsolya Virág

A vasárnapi vers mellé, legnagyobb örömünkre, ma vasárnapi impressziót is közölni tudunk.

2022.11.26.   


Jövőbelátás

Sz. Ölveczky Zsuzsanna

Vasárnapi impressziónk különleges hangulatot idéz.

2022.11.13.   


Lélekvihar

Sz. Ölveczky Zsuzsanna

Vasárnapi szépség: irodalmi impresszió.

2022.10.16.   


Anyagias sütemény

Danczi Mónika

Mai anyagias világunkban – hallatszik mindenfelől.

2015.11.2.    16


Újratervezésben

Wolner Annamária

Nem tudom, hogyan s miképp kerültem ide, milyen láthatatlan kéz, vagy felsőbb akarat tolt előre.

2015.10.29.    21