A szerelmesek ünnepe


Kiss Adrienn Éva  2013.2.14. 3:00

Ma van az a nap, amikor mindenki, aki szeret valakit, világgá kürtölheti.

Ma Valentin nap van. Bálint nap, ha úgy tetszik. A lényeg, hogy ma van az a nap, amikor mindenki, aki szeret valakit, világgá kürtölheti. De ha úgy tetszik persze, a csöndes, elmélyült beszélgetések és romantikus vacsorák alkalma is.

De miért is ünnepeljük a szerelmeseket?

Valentin egy lelkész volt az ókori Római Birodalomban. Titokban adott össze párokat, mert akkoriban a törvény tiltotta az esküvőt. A császár kifejezetten ellenezte a házasságot, hiszen az a férfi, aki egyben férj is, nem tud ugyanúgy teljesíteni a harcmezőn, mint akit nem vár senki odahaza. Valentin lelkész azonban ellenszegült a császár akaratának, és amikor kiderült, milyen tevékenységet folytat, a bebörtönzés várt rá. A börtönben beleszeretett az egyik őr lányába, aki történetesen vak volt. A legenda úgy szól, hogy Valentin lelkész imáival és szerelmével visszaadta a lány látását. Mielőtt kivégezték volna, búcsúlevelét a következőkkel zárta: „A Te Valentinod.” Innen ered, hogy levelet, üdvözlőlapot, apró cetliket írjunk egymásnak, különböző kedves vallomásokkal.

Bár az eredeti történet elég tragikus, csodálatos és megindító is egyben. Valentin legendája örök érvényű marad azok számára, akik szerelmüket szeretnék kinyilvánítani kedvesüknek, akár egy szál virág, egy doboz bonbon, vagy bármi más kíséretében.

A lényeg, hogy akit szeretünk, annak tudnia, éreznie kell, hogy mit érzünk iránta. És ezt sajnos sokszor elfelejtjük. Azt gondoljuk, ha együtt vagyunk valakivel, akkor elég, ha a kapcsolat elején elmondjuk érzéseinket, és ahogy az okosok mondják: „Majd szólunk, ha változik valami”. Nem! Igenis ki kell mondani, és éreztetni kell a szerelmet, mert ez az, ami életben tarthatja azt, akár hosszú/hosszú éveken át is.

A Valentin napról sokan sokfélét mondanak. A lényegen azonban semmi és senki nem változtathat. Ha két ember szereti egymást, akkor az év minden napján ezt teszi, és szükségtelen számukra egy erre a célra kinyilvánított nap. Ugyanakkor, jó, ha néha megállunk egy kicsit, elmerengünk, mennyire jó is, hogy van nekünk a másik, értékeljük, milyen sokat köszönhetünk a kapcsolatunknak, vagy éppen hálát adunk a sok szép emlékért, amelyet a párunkkal együtt átélhettünk. Erre pedig kell időt szakítani, és miért ne éppen február 14-én tegyük ezt meg?

Bár megtennénk minden áldott nap! Sokkal több boldog befejezés létezne a valóságban is...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


Valentin-napi gyűrű

Nagy Csivre Katalin

Bárcsak Hufnágel Pistát választottam volna, sóhajt fel Mézgáné a rajzfilmben, durcásan leintve Gézát.

2014.2.14.   


Bálint-napi keringő

Faar Ida

Egy újabb ragyogó alkalom az ajándékozásra, a meghitt összebújásra, az élet csodájának éljenzésére.

2013.2.14.   


A szerelem ideje

Nagy Csivre Katalin

Kőkemény fagyos mancsokkal kopogtatott be február hava házaink ajtaján.

2012.2.14.   


Nem kell, hogy értsd!

Csepy Enikő

Szerzőnk írásából megtudhatjuk, hogyan vélekednek fiatal férfiúink a szerelemről.

2012.2.13.   


Szerelem, barátság és gasztronómia

Kottra Éva

Ha a szerelmi láz elcsitul, még mindig ott vannak a barátok...

2012.2.11.    7

A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.