Csodadiéta


Kabók Zita  2012.8.7. 5:26

A legnépszerűbb időszak a diétázok számára a nyár, a bikiniszezon.

Mi, nők, nem vesszük észre, hogy ha legalább annyi energiát fektetnék sportra és a kikapcsolódásra, mint amennyi energiát és pénzt fektetünk a különböző csodadiétákra, már régen lefogytunk volna!

Nagyon szórakoztatónak tartom a különböző őrületdiétákat, amelyekről első ránézésre nyilvánvaló, hogy nem működnek. Nem egyszer találom magam barátnőim vitapartijában, amikor is arról beszélnek, hogy tegnap még ehettek barackot, ma már azonban nem, mert most épp hizlal. Nem tudnak megegyezni, hiszen mindegyik diéta másra épít. Van, amelyik a zöldség fogyasztását korlátozza, van, amelyik az élelmiszer színére alapoz. A vitacsaták azonban mindig úgy fejeződnek be, hogy a lányok mégis megehetik azt, amit éppen a kezükben tartanak. Mert minduntalan arra a diétára hivatkoznak, mely szerint az éppen kiválasztott harapnivaló nem hizlal.

A különböző diéták általában abból állnak, hogy az ember megvesz egy kalóriaszámláló könyvet, mely alapján étkezhet, süthet, főzhet. Majd hetente elmegy egy találkozóra, ahol feljegyzik a súlyát és adnak pár tanácsot, majd mindenkit megkérdeznek, hogy mit evett azon a héten, és mennyi „bűnt” követett el. Igen, bűnt ugyanis a diétában bizonyos számú bűnt is el lehet fogyasztani. Azt, hogy ki mennyi bűnt fogyaszthat, a tanácsadó állapítja meg az alapján, hogy mennyit akar az illető fogyni. Általában napi 10-15 bűnpont a megengedett. Egy pohár bor például 5 bűnpontot ér. Majd a találkozó végén kihirdetik a végeredményt, a nyertest, aki a héten a legtöbbet fogyott. Kiosztanak pár új receptet, amit aztán a fogyni vágyók soha nem készítenek el.

Egy másik, az úgynevezett súlyfigyelő diétának az a lényege, hogy minden étel egy bizonyos számú pontot ér, és a napi limitet nem szabad meghaladni. Persze a szupermarketek polcairól rengeteg ilyen termék vásárolható, megkönnyítve a diétázok dolgát (és vaskosítva a szupermarketek bevételét), hiszen ezek a termékek feltüntetik a pontokat. Ugye, mondanom sem kell, hogy nagy változást még nem láttam a diétázó barátnőim körében. De ők nem adják fel, hiszen a tanácsadó azt mondja: idő kell a fogyáshoz, ezért csak menjenek el a találkozókra (és persze fizessék be a heti díjat), ahol megint elmondhatják majd, hogy mit ettek azon a héten, mennyi bűnnek nem tudnak ellenállni, és hogy megint ráálljanak a mérlegre.

Szórakoztató, nem?

Én mindeközben megeszem a csokit, ha megkívánom, a préselt gyümölcsöt is, ami a pont-diétázóknak egyenesen tilos. Nem fogyasztok fehérkenyeret, nem iszom cukros üdítőket, annál inkább sok zöldséget és fehér húst. Ezen felül hetente párszor elmegyek tornázni. Mert a képlet egyszerű: együnk kevesebbet és mozogjunk többet! Minden olyan titkos csodadiéta, amit ezen felül „árusítanak” csak a haszonról, és nem a fogyásról szól. Amíg azonban, mi, nők, elhisszük, mert el akarjuk hinni, hogy csak így tudunk fogyni, ezek a cégnek jól megélnek majd belőlünk.

Talán be kellene látnunk, hogy számunkra nem is fontos, hogy csontsoványak legyünk! Sokkal inkább azon kéne dolgoznunk, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Be kellene fejeznünk az őrületet, az értelmetlen erőlködést, hogy majd egy csodadiétával lefogyunk. A diétázásra szánt időt fordítsuk inkább a hobbinkra, sportolásra vagy kikapcsolódásra! Bizonyosan többet érünk majd el vele, és a pénztárcánk is vaskosabb marad.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogyás diéta nélkül

Jády Mónika

A diéták semmit nem érnek, állítja Nicole Jäger, aki egykor 340 (!) kilogrammot nyomott.

2016.5.18.    12


Testképzavar

Oriskó Renáta

Avagy, amikor görbe az a bizonyos tükör.

2014.10.10.    10


Halálos testkép

Juhász Fanni

Sok nő vágyik olyan tulajdonságokra, amikkel önmaga nem rendelkezik:...

2014.1.10.    8


Eszem, nem eszem

Bernád Emese

Beszélgetés egy anorexiás és egy bulimiás lánnyal.

2005.11.19.   


Anorexia és bulimia(2)

Bernád Emese

Míg egy anorexiás beteget könnyű felismerni, addig a bulimia évekig is elhúzódhat, a beteg sokáig titokban tudja tartani egészségi problémáját.

2005.11.9.   


Anorexia és bulimia(1)

Bernád Emese

Az anorexiát és a bulimiát étkezési zavarként jellemzik.

2005.10.30.   

A rovat további cikkei

Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    15


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2017.1.6.    2


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2017.1.2.    11


Fényárban úszó vásárok

Nagy Erika

Advent időszakában szeretek vásárba járni, főleg oda, ahol tudom, hogy nem fogok csalódni semmiben.

2016.12.22.    9