Csodadiéta


Kabók Zita  2012.8.7. 5:26

A legnépszerűbb időszak a diétázok számára a nyár, a bikiniszezon.

Mi, nők, nem vesszük észre, hogy ha legalább annyi energiát fektetnék sportra és a kikapcsolódásra, mint amennyi energiát és pénzt fektetünk a különböző csodadiétákra, már régen lefogytunk volna!

Nagyon szórakoztatónak tartom a különböző őrületdiétákat, amelyekről első ránézésre nyilvánvaló, hogy nem működnek. Nem egyszer találom magam barátnőim vitapartijában, amikor is arról beszélnek, hogy tegnap még ehettek barackot, ma már azonban nem, mert most épp hizlal. Nem tudnak megegyezni, hiszen mindegyik diéta másra épít. Van, amelyik a zöldség fogyasztását korlátozza, van, amelyik az élelmiszer színére alapoz. A vitacsaták azonban mindig úgy fejeződnek be, hogy a lányok mégis megehetik azt, amit éppen a kezükben tartanak. Mert minduntalan arra a diétára hivatkoznak, mely szerint az éppen kiválasztott harapnivaló nem hizlal.

A különböző diéták általában abból állnak, hogy az ember megvesz egy kalóriaszámláló könyvet, mely alapján étkezhet, süthet, főzhet. Majd hetente elmegy egy találkozóra, ahol feljegyzik a súlyát és adnak pár tanácsot, majd mindenkit megkérdeznek, hogy mit evett azon a héten, és mennyi „bűnt” követett el. Igen, bűnt ugyanis a diétában bizonyos számú bűnt is el lehet fogyasztani. Azt, hogy ki mennyi bűnt fogyaszthat, a tanácsadó állapítja meg az alapján, hogy mennyit akar az illető fogyni. Általában napi 10-15 bűnpont a megengedett. Egy pohár bor például 5 bűnpontot ér. Majd a találkozó végén kihirdetik a végeredményt, a nyertest, aki a héten a legtöbbet fogyott. Kiosztanak pár új receptet, amit aztán a fogyni vágyók soha nem készítenek el.

Egy másik, az úgynevezett súlyfigyelő diétának az a lényege, hogy minden étel egy bizonyos számú pontot ér, és a napi limitet nem szabad meghaladni. Persze a szupermarketek polcairól rengeteg ilyen termék vásárolható, megkönnyítve a diétázok dolgát (és vaskosítva a szupermarketek bevételét), hiszen ezek a termékek feltüntetik a pontokat. Ugye, mondanom sem kell, hogy nagy változást még nem láttam a diétázó barátnőim körében. De ők nem adják fel, hiszen a tanácsadó azt mondja: idő kell a fogyáshoz, ezért csak menjenek el a találkozókra (és persze fizessék be a heti díjat), ahol megint elmondhatják majd, hogy mit ettek azon a héten, mennyi bűnnek nem tudnak ellenállni, és hogy megint ráálljanak a mérlegre.

Szórakoztató, nem?

Én mindeközben megeszem a csokit, ha megkívánom, a préselt gyümölcsöt is, ami a pont-diétázóknak egyenesen tilos. Nem fogyasztok fehérkenyeret, nem iszom cukros üdítőket, annál inkább sok zöldséget és fehér húst. Ezen felül hetente párszor elmegyek tornázni. Mert a képlet egyszerű: együnk kevesebbet és mozogjunk többet! Minden olyan titkos csodadiéta, amit ezen felül „árusítanak” csak a haszonról, és nem a fogyásról szól. Amíg azonban, mi, nők, elhisszük, mert el akarjuk hinni, hogy csak így tudunk fogyni, ezek a cégnek jól megélnek majd belőlünk.

Talán be kellene látnunk, hogy számunkra nem is fontos, hogy csontsoványak legyünk! Sokkal inkább azon kéne dolgoznunk, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Be kellene fejeznünk az őrületet, az értelmetlen erőlködést, hogy majd egy csodadiétával lefogyunk. A diétázásra szánt időt fordítsuk inkább a hobbinkra, sportolásra vagy kikapcsolódásra! Bizonyosan többet érünk majd el vele, és a pénztárcánk is vaskosabb marad.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogyás diéta nélkül

Jády Mónika

A diéták semmit nem érnek, állítja Nicole Jäger, aki egykor 340 (!) kilogrammot nyomott.

2016.5.18.    12


Testképzavar

Oriskó Renáta

Avagy, amikor görbe az a bizonyos tükör.

2014.10.10.    10


Halálos testkép

Juhász Fanni

Sok nő vágyik olyan tulajdonságokra, amikkel önmaga nem rendelkezik:...

2014.1.10.    8


Eszem, nem eszem

Bernád Emese

Beszélgetés egy anorexiás és egy bulimiás lánnyal.

2005.11.19.   


Anorexia és bulimia(2)

Bernád Emese

Míg egy anorexiás beteget könnyű felismerni, addig a bulimia évekig is elhúzódhat, a beteg sokáig titokban tudja tartani egészségi problémáját.

2005.11.9.   


Anorexia és bulimia(1)

Bernád Emese

Az anorexiát és a bulimiát étkezési zavarként jellemzik.

2005.10.30.   

A rovat további cikkei

Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.3.29.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.