Karácsonyi időutazás


Nagy Csivre Katalin  2013.12.17. 4:54

Karácsony régen, karácsony most...

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy kisfiú, Petikének hívták. 1968-at írtunk. Európa közepe, kicsiny ország, kicsiny városa. Mindegy, hogy nevezzük. Karácsony közeledtével Petike, aki ekkor hétéves, levelet címzett a Jézuskának. A kis szobát mézeskalács-illat lengte be, és meghitt, várakozó, örömteli hangulat. Édesanyja mellette ült, és kérésére segített neki, ha a kisfiú elakadt az írásban. Megfakult kis papírfecni, egy tompa szürke grafitceruza volt Petike minden eszköze, és a nagyon nagy lelkesedés és öröm az anyukája mellett, ami írásra buzdította.

Kedves Jézuska!
Már nagyon várjuk a karácsonyt. Nagyon szeretném, hogy az idén legyen karácsonyfánk. Olyan szép, nagy, hosszú tűlevelekkel, és legyen rajta cukorka, meg díszes csengettyű. Szeretnék egy füzetet, hogy legyen mibe írnom, és egy ceruzát, meg csokoládét a fa alá, olyat, amilyet Pisti apukája hozott messziről. Egy tábla csokit is. Még sosem láttam olyan nagy csokit. Mivel a kistestvérem csak négyéves, és még nem tud írni, kérlek, hozz neki is egy cukorkát a fa alá. Vagy csokoládét. Mindketten nagyon jók voltunk egész évben. Szót fogadtunk édesanyánknak, édesapánknak, nem veszekedtem kistestvéremmel. Talán elbírod ezt a sok mindent elhozni.
Nagyon köszönöm!
Kiss Petike, hétéves, második osztályos tanuló


Reményekkel telve, mosolyogva adta át anyjának a levelet, hogy juttassa el Jézuskának. Végül eljött a Jézuska, lett karácsonyfa, csengettyű, cukor és csoki a fa alatt. És kellemes mézescskalács-illatú karácsony, együtt a családdal. És minden évben szerényen ugyan, de megszólalt az a kis csengő, ami jelezte: eljött a Jézuska.

* * *

Eltelt néhány év, megfakult a levél, csak az emlékek ragyognak. Petikéből Peti lett. Később Péter bácsi, aki ma jogász doktor, s egy tizenhét éves lány, Rozi, s egy hétéves fiú, Petike, apukája. Megesett nemrég, hogy a karácsony előszobájában járva, az ünnepek előkészületében kezébe kerül fia, a hétéves Peti levele a Jézuskának:

Kedves Jézuska!
Már nagyon várjuk a karácsonyt, hogy sok-sok mindent kapjunk ajándékba. Nagyon szeretnék egy új távirányítós autót, egy nagy teherhordó kamiont, traktort és kotrógépet, ami magasra emelkedik és villog, meg magától megy, és programozható is. Szeretnék egy olyan mobiltelefont, mint a Zolinak van, mert azon sokkal több a játékprogram. Az enyém már nem divat és különben is, unalmas. Jézuska, ideteszem az újságot, bekereteztem még, amit annyira szeretnék. Van ott puska és hokibot, és Xbox a legújabb programokkal, sok új PC-játék, és tablet, ami Lacusnak is van. Azon is van sok játékprogram. Hozzál Jézuska sok játékot, meg DVD-t a szörnyecskéset és az űrhajósat!
Kiss Petike, hétéves


Petike leírta a levelet, közben elfogyasztott 5 papírdarabot, földhöz vágott 3 ceruzát, amiknek hegyük törött, és 2 színes filctollat csorbított ki, amik a kukában landoltak. A levelet apukának adta, kézbesítésre a Jézuskának.

Az édesapa olvasni kezdte. Csak olvasta és olvasta. A lista terjedelmes, plusz a játékbolt karácsonyi kiadványa az össze-vissza keretezett árulistával, bejelölve, hogy: ezt, meg ezt, és ezt is.
Péter önkéntelenül leült. Eszébe jutott saját maga, hétévesen, és az ő egykori levele. A mézeskalács-illatú kis szoba, édesanyja, és a meghitt, várakozó, örömteli hangulat. A régi karácsonyok illata, a családi együttlétek, és a csengettyű hangja. Mi történt, hogy ezt ma sehol sem leli? A csengettyű hangja helyett csak a vészharang kong.
Zaklatottan és nyugtalanul él, kapkod és futkos, a családja olykor teljesen feledésbe merül nála.

Újraolvasta fia levelét. Sorra vette a sok kérést, ami már inkább követelődzésnek tűnik. Hiszen nincs egy „köszönöm” sem a levélben. Mennyit változott a világ harmincöt év alatt?! Hogy néz ki a mából 1968 karácsonya? Szegény világ! Valóságos világ? Valódi kicsiny fa, valódi természettel, valódi mézes-kalács illat? Szerénység és egyszerűség? Valódi értékek?
Hogy néz ki a ma karácsonya az 1968-as év szemüvegén keresztül?
2013: bámulatos gazdagság.
Valóságos érték helyett „drágaság”.
Valóságos élet helyett mű-élet: genetikailag manipulált növények, állatok.
Valóságos valóság helyett, mesterséges valóság: tévé, számítógép, tablet a gyereknek. Technoevolúció.
Nesze neked Jézuska! Gyorsan tekerj egy füves cigit, és vegyél föl jelzáloghitelt! Nehéz ügy ez a karácsony...

Péter ránéz a fiára, Petikére – egy pillanatra a saját gyerekkori arca mosolyog vissza rá. S ekkor felmerül benne a kérdés: vajon harmincöt év múlva, az ő fia mit fog gondolni, amikor az ő kisfia karácsonyi levelét olvassa majd?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2019.12.22.    17


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Hömpölygő tömeg

Nagy Erika

Több okból kifolyólag is jobb, ha időben beszerezzük a karácsonyi ajándékokat...

2016.12.17.    5

A rovat további cikkei

Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.