A nők ereje


Kulcsár Tímea Ágnes  2014.7.11. 3:43

A nők kitartása ezer- és egyféle. A nők kitartása erős, még ha elsőre észre sem vesszük.

Amikor a hónap témáját először megláttam, rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy vajon mihez is kell nekünk nőknek kitartás, amihez a férfiaknak nem? Mi a különbség a kettő között. Viccesen és kicsit cinikusan rögtön az jutott eszembe, hogy a férfiaknak a mi hormonoktól összezavarodott fejünket kell elviselniük. Mert valljuk be, néha tényleg képesek vagyunk kicsit megbolondulni.

Mihez is kell kitartás? Hát a férfiakhoz. Hiszen ugyanúgy, ahogy nekünk, nekik is megvannak azok az apró kis dolgaik, amik egy nő idegeire mehetnek. Aztán ki kell bírnunk azokat a bizonyos napokat is. Talán ezeken a napokon a legnehezebb tűrni, mert ilyenkor minden idegesít: a szagok, a hangok, ahogy a másik pont a fülünk mellett csámcsog, és pont azt a büdös tengeri kütyüs pizzát rendelte, amitől a gyomrunk is felfordul. És persze ilyenkor ki kell bírni a fájdalmat is. Hiába van gyógyszer, meleg sós batyu, bármilyen praktika, bizony tűrni kell, még ha a fájdalomtól már hajnali háromkor felébredünk, és csak nyöszörgünk csöndesen, nehogy a másik felébredjen.


Van, akinek a főnökét kell kibírnia, van, akinek a tanulnivalóval kell elbánnia. Ki kell bírni a tömegközlekedésen éhes szemekkel bámuló idős perverz tekintetét, mert mi úriasszonyok vagyunk! És bármennyire is kedvünk lenne behúzni a fogatlan vigyorúnak, nem tesszük, mert tudjuk, hogy mik a következmények. Azt is kibírjuk, hogy az orrunkra csapják az ajtót, és hogy kis termetünk miatt fellöknek az utcán. Eltűrjük, hogy az autós, aki egy egész cunamit locsolt a frissen mosott-vasalt ruhánkra, minden baj nélkül tovább hajtson. Van erőnk felnevelni a gyerekeket, de ami csak a nők kitartását jellemzi, az az, hogy van erőnk kihordani egy gyermeket.

Kitartóan küzdünk a nők jogaiért egy olyan világban, ahol még mindig vannak országok, ahol a család eladja a nőket. És ha már itt tartunk: kitartóan élik azok a nők az életüket, akiket bántalmaznak otthon. Kitartóan futunk az álmaink után, és kitartóan képesek vagyunk nemet mondani, még ha a józanész másként is diktálja. Mert makacsok vagyunk…

A nők kitartása ezer és egy féle. (A férfiaké is, ne legyen kétség efelől.) A nők kitartása erős, még ha elsőre észre sem vesszük. A nők kitartása félelmetes és veszélyes, játék a tűzzel, és erős fal mások tüze ellen. A kitartás valakinek a minden, az élet, a túlélés, a mindennapok monotonitása elleni küzdelem. Az én bemutatása, még akkor is, ha mások ellenzik, vagy kritizálják azt.

Mindannyian kitartóak vagyunk valamiben, bár rengeteg nő hiszi magát akaratlannak, gyengének. De nézzünk egy kicsit magunkba és megtalálhatjuk a saját erőnket, a kitartást. Ha pedig már úgy tűnik, hogy semmi sem sikerül, hogy itt az idő feladni – akkor kezdjünk csak el igazán kapaszkodni abba, amit el akarunk érni! Mert a nők ereje végtelen!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A Randizhatatlan

Robert H.Raven

A Randizhatatlan általában dekoratív nő, vagyis a mell-csípő-derékbőség alapvetően rendben van. Viszont van valami...

2014.8.18.  5    1


Kitartásból jeles

Haizok Melinda

Kitartónak lenni, a céljainkért küzdeni, elsősorban fejben dől el.

2014.8.11.    17


Kitartani, bármi áron...

Kovács Márta

Valamilyen kifogás mindig akad, ami miatt éppen el kell halasztani a válást...

2014.8.6.   


Keljfeljancsi

Nagy Csivre Katalin

Mindig úgy viselkedik, ahogy minden embernek illene...

2014.8.1.   


Tarts ki!

Kulcsár Tímea Ágnes

Szeretlek, súgja a nőnek a filmbeli hős, és a szívem majd megszakad az elkeseredett lányért...

2014.7.28.   


Kitartónak lenni

Kiss Adrienn Éva

Gyakran használjuk a szót: kitartás. De pontosan mit jelent? Egy kifejezés, üres frázis, vagy annál valamivel több?

2014.7.21.   

A rovat további cikkei

A nők és a kitartás

Oriskó Renáta

A nők kitartóak. Legyen szó nagy tervekről, álmokról, munkáról, kapcsolatokról, gyereknevelésről, mindennapokról.

2014.7.16.    1


Miért kitartóbbak a nők?

Faar Ida

Mert harcolnak az álmaikért, akár évtizedeken át, még akkor is, ha minimális esélyt sem látnak a megvalósulására...

2014.7.7.    1