Különböző generációk


Kabók Zita  2012.11.19. 6:15

Minden generáció rendelkezett (és rendelkezik) kiemelkedő egyéniségekkel...

...akik pozitívan tekintettek a világra és megoldásokat találtak, és semmittevőkkel, léhűtőkkel is.

Az információs társadalom kirobbanása, a technika, a villámgyors kommunikáció megváltoztatta a világot, és az új dolgokra nagyon fogékony fiatal generációt is magával rántotta. A média ma „bebiztosítja”, hogy a fiatalok kihágásairól mindenki rögtön értesüljön. De a fiatalok régen ugyanúgy bajba keveredtek, csínytevésekben vettek részt, csak a környezetük, ismerőseik nem értesültek róla.

Hát nem éppen úgy vonzotta az előző generációt a rádió, tévé, mozi, ahogyan a mai generációt az ipad, iphone és a facebook? Vagy talán régen minden fiatal könyvmoly volt?

Pár éve egy hátrányos helyzetű fiatalok csoportjának a foglalkoztatásán vettem részt. Itt aztán volt minden: egy fiú, akinek anyját prostituáltként gyilkolták meg. Egy másik, akit az édesanyja soha nem ébreszt fel reggelente, mikor iskolába kell menni. Egy lány, aki otthonba került, mert szülei drogosak voltak. A legnagyobb probléma a gyerekekkel az volt, hogy a másnak természetes viselkedésmódot velük senki nem tanította meg. Nem ismerték az alapvető etikai szabályokat, mert szüleik, már ha voltak egyáltalán, nem tartottak fegyelmet, nem kötelezték őket semmire, és a sikereiket sem díjazta senki.

Úgy gondolom, ma a fiatalok hozzáállása azért más, mert nem kapnak annyi figyelmet a szüleiktől, családjuktól, környezetüktől, mint régen. Ha az öregebb generáció nem tanítja meg velük a morális szabályokat, akkor bizonyosan nem is fogják tudni. A példaképeik az interneten bőven hemzsegő médiasztárok lesznek, akiket csak a hírnév és a materialista világ éltet. A pozitív értékek elsajátítása már nem hagyományos úton történik, mint régen, hanem a világhálóról. Pedig a példaképnek a gyermek otthonából, az iskolából, a helyi közösségből kellene jönniük.

Azt is mondják, hogy a mai fiatalok sokkal türelmetlenebbek, mint régen. Miért csodálkozunk ezen? Az internet elérhetővé teszi számukra, hogy minden kérdésre szinte azonnal választ találjanak (az internetes keresőkben). A gyorskaják pár perc alatt készen vannak, a világ bármely pontjáról bármilyen árut rendelhetünk, akár azonnal a házunk elé szállítják. Nem csoda, ha a fiataloknak nem akaródzik megerőltetni magukat, ha könnyebb úton is elérhetik a kitűzött feladatot. Az idősebb generációnak kell utat mutatni, új kihívásokat teremteni, nem a régi, elavultat szajkózni, ami nyilvánvalóan már immunissá vált a mai generációra.

Veszélyes a mai fiatal generációt megbélyegezni azzal, hogy rosszabb, mint az előző. Csak azért, mert valaki egy bizonyos évtizedben született, nem elítélhető. Nyilvánvalóan, minden generáció különbözik egymástól. Mi is másként láttuk a világot, mint a szüleink, többet és mást akartunk elérni, mint ők.

És amíg mi is a facebookon találjuk magunkat minden nap, hogy interaktív virágokat küldözgessünk egymásnak, mi is az internetes kereső után nyúlunk, ha egy szónak a jelentését keressük, esetleg épp az aznapi ételrecept után kutatunk, addig a mai fiatal generációt sem hibáztathatjuk, hogy ugyanígy tesz.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Y-generáció

Puha Andrea

X, Y, Z. Betűk az ábécéből. A szociálpszichológiában és a szociológiában a generációk jelölésére szolgálnak.

2013.1.24.    25


Bezzeg az én időmben!

Póda Erzsébet

Mások voltak a szokások, a jogok és kötelességek, mások voltak a fiatalok. De valóban?

2012.12.30.   


Kis gyerek, kis gond...

Kiss Adrienn Éva

...nagy gyerek, nagy gond. Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor azt kívánja, bárcsak megint kicsi lenne a gyermeke.

2012.12.13.   


Gyerekeink jövője képekben

Száz Ildikó

Az égbolt tele volt mázolmányokkal, mintha valaki a folyóba mártotta volna az ecsetet, és azzal kavarta volna össze a bárányfelhőket az esőfelhőkkel.

2012.12.7.    18


Szexuális éretlenség

Halász Kata

Globalizáció, szexuális forradalom, internet, felgyorsult világ, pörgő információáramlás, A szürke ötven árnyalata.

2012.12.3.    6


De!

Szabó Judit

Úgy látszik, a gyerekek életében van dackorszak és de-korszak...

2012.11.27.    4

A rovat további cikkei

Pénz és internet?

Kovács Márta

A fiatalok, és már a kicsi gyerkőcök is anyagiasak. Az elfoglalt szülő mindent bebiztosít, és észre sem veszi, hogy elkényezteti a csemetéjét.

2012.11.22.    8


Emlékek a zsebből

Nagy Csivre Katalin

Nagyanyám mesélte sok évvel ezelőtt a régi, családi emlékek közt kutatva, hogy az ő édesanyja mennyire félt a rádiótól.

2012.11.15.    31


Tinifrász

Szilvási Krisztián

A legkönnyebb mindig nemet mondani. Hogy ezt nem lehet, ennek nincs értelme, ez úgyis felesleges.

2012.11.12.    18