Aerobik vagy meggyszedés?


Kovács Márta  2009.6.24. 10:35

Néhány napja kedvet kaptam egy kis aerobikozáshoz, mivelhogy nyakunkon a jó idő, és kinőttem a bikinimet.

Úgy gondoltam, talán még nem késő megszabadulnom néhány felesleges kilótól. De bizony, az edzés (egyenlőre) csak a terveim között maradt,ugyanis amikor a családomnak (1férj + 3gyerek) bejelentettem, mire készülök, úgy néztek rám, mintha minimum a Csomolungmát akarnám meghódítani! Rögtön „észhez tértem”! Hát persze, ha én kimaradok hetente kétszer egy órára, akkor biztos, hogy a házimunka egy főre eső része is emelkedni fog. Ráadásul meggyszezon van, és kertecskénk dísze kettő darab meggyfa.

Gyönyörűséges, terebélyes, bőven termő meggyfa, melyeknek áldott gyümölcse csak úgy vezényszóra nem vándorol bele a befőttes üvegekbe. Így hát edzés helyett maradt a „márminálunkbabám”. S mivel én fára mászni nem tudok, párom a meggyet leszedte, én meg a „rózsás köténykém” helyett, némi gyermeki segédlettel, raktam az üvegekbe. Szeretteim szerint edzésnek az is megtette, amikor az üvegeket szépen egyenként a kamrában a helyükre rakosgattam. Na ennyit az aerobikról!

De azért rendes kis családom van ám nekem. Mielőtt a fejemre nőne a házimunka, mindig a segítségemre sietnek.

Emlékszem, amikor csemetéim 2-3 évesek voltak, valahogy mindig ott lábatlankodtak mellettem, épp a legtöbb dolgom idején. Örömmel vették ki a kezemből a porszívót, a söprűt vagy a portörlő rongyot. Sőt, boldogan jöttek velem a kertbe is dolgozni. Jó móka volt a veteményezés – nagyokat nevettünk, amikor aztán a borsó kacskaringós sorokban bújt elő a földből. Akkor még játék volt számukra a házimunka. De vajon mára hová tűnt belőlük ez az önzetlen segíteni akarás?! Elrontottam valamit...?

Ma már annak is örülök, ha a saját szobájukat rendben tartják. – Nem érek rá! Nincs most időm! Tanulok! – jön a válasz, amikor csak úgy kíváncsiságból kinyitom a ruhásszekrény ajtaját, és bizony jól kell mozdulnom, ha nem akarom, hogy a rám boruló pulóverek betemessenek.

Az íróasztalról már nem is beszélek. Csodálatos módon meg tudják írni a leckét az asztal legszélén, egy alig 10x10 centiméteres helyen, vagy éppen az egész heti füzetkupac tetején. Tudom, hogy nagyon sokat követel tőlük az iskola, és akkor még ott vannak a különórák. Éppen ezért hétközben nem nagyon zaklatom őket a házimunkával. De szeretem ha azért a hétvégén tudják, mi a dolguk.

Fiamra hárul a házimunka férfiasabb fajtája, mint a fűnyírás, autómosás, de igény szerint bevállalja még a család bringáinak karbantartását is.(Meggyet nem szed, mert nem szereti.) De érdekes módon a konyhában is jobban feltalálja magát, mint a lányaim. Szívesen készít egyszerűbb vacsorákat, szendvicseket – persze a mosogatás már a lányokra marad. Vagyis maradna, ha nem rendelkeznék a világ szerintem egyik legcsodálatosabb masinájával, a mosogatógéppel! Imáimba foglalom annak a nevét, aki ezt a gépet feltalálta. Sokáig elleneztem, mondván: vagyunk elegen, „valaki” majd mindig elmosogat. De egy idő után betelt a pohár, amikor a bőséges vasárnapi ebédek után a család minden tagja már rég kényelmesen sziesztázott én meg még órákig az edényekkel vacakoltam. Azért a lányaimat is megilleti néhány dicsérő szó. Nagylányom például gyakran leveszi a vállamról a vasalás terhét. Ennek örülök a legjobban!

A kicsi meg a mosógépet tudja már ügyesen kezelni, és nagyon szépen kiteregeti a mosott ruhákat.

És végül, de nem utolsó sorban, essen néhány szó életem párjáról, akivel immár húsz éve együtt küzdünk meg a sok egyéb gond mellett a házimunkával is. Legszívesebben a bevásárlást bízom rá – főleg azért, mert nehezebben csábul el, mindig azt veszi meg, amit muszáj. De mivel én műszakokra járok, gyakran ő indítja a gyerekeket iskolába, így az övé a reggeli készítés és a tízórai csomagolás feladata is. Ezenkívül szeret főzni is, ha kell, vasalni is tud.(hiába, húsz év alatt rákényszerült erre-arra). A lakástakarítás már nem igazán a kedvenc foglalatossága, de a ház körül annál több teendőt talál.

Hát valahogy így működnek nálunk a dolgok. Sose veszekedtem még családom egyik tagjával sem a házimunka miatt, inkább próbálom velük megértetni, hogy minél többet segítünk egymásnak, annál több időnk marad egymásra! És tudják ők is, hogy ebben a rohanó világban szükségünk van minél több együtt töltött órára, legyen az csak egy kis semmittevés az udvaron vagy akár a meggyszedés.

Az aerobik meg még várhat...Hozzászólások

Madarász Ildikó, 24. 06. 2009 20:53:37
Márta! Hát, ahogy olvastam ezt az írást, egyre jobban szélesedett mosolyra az arcberendezésem két dolog miatt is: - nagyon a számíze szerint lett megírva - illetve nagyon sok momentumban magunkra ismerek (az én fiam sem szed meggyet, pont ezen okok miatt :):)! Üdv: Ildikó
@


Kapcsolódó cikkek

Házimunka, a miénk!

Póda Erzsébet

A nők többsége még akkor is ragaszkodik hozzá, ha egyáltalán nincs megbecsülve – csak el ne vegyék tőlük!

2009.6.28.   


A verseny

Madarász Ildikó

És jön a következő feladat: zokniválogatás! Kapok magam elé egy, csak nagyanyámnál látott vékát, tele zoknikkal.

2009.6.26.   


Asszony dolga

Nagy Erika

Az elvégzendő házimunka nagy része láthatatlan háttértevékenység, s bizony sok esetben nem ismerik el valódi munkaként.

2009.6.23.   


Ki-ki a maga feladatát

Kabók Zita

Ha házimunkáról van szó, általában csak legyintünk egyet, és tovább folytatjuk a portörlést.

2009.6.18.   


Házimunka, a mumus

Vég Erzsébet

Amikor a házimunka szóba kerül az ismeretségi körömben, általában furcsán méregetnek a többiek.

2009.6.16.  8   


Házimunkára fel!

Orbán Viktória

A házimunka olyan munka, amely ha el van végezve, senki nem veszi észre, de ha nincs, mindenkinek rögtön szemet szúr.

2009.6.12.  1   

A rovat további cikkei

Tiszta a lakásod?

Halász Kata

A rózsaszín gumikesztyűk támadása, avagy van olyan lakás, ahonnan öröm kijönni.

2009.6.11.   


Házimunka, hej!

Orbán Erika

„Bűnösnek találta a bíróság azt a 12 éves fiút, aki házimunkáról folytatott veszekedés után lőtte le anyját tavaly az Egyesült Államokban...

2009.6.9.  1   


Férfi a konyhában

Révész Enikő

Főiskolás koromban vacsorára invitált egy fiú.

2009.6.7.