Házimunka, hej!


Orbán Erika  2009.6.9. 8:17

„Bűnösnek találta a bíróság azt a 12 éves fiút, aki házimunkáról folytatott veszekedés után lőtte le anyját tavaly az Egyesült Államokban...

...Szakértők szerint a gyereket anyja fizikailag és szóban is bántalmazta.” – olvasom az egyik hírportálon. Olvasás után hirtelen nem is tudom, mit gondoljak? Hogyan jut el addig egy gyerek, hogy anyja ellen forduljon? Tudom, nem kevés indok, s valószínűleg, ahogy a hír is mondja, fizikai és lelki bántalmazás kellett ahhoz, hogy idáig fajuljon a dolog. Értekezhetnék most a gyermeknevelésről, annak miértjéről és hogyanjáról, de vannak erre nálamnál sokkal okosabb, hozzáértőbb emberek. Különben is azt gondolom, az, hogy sikerült-e jó, felelősségteljes, rendes embert nevelnünk gyermekünkből, már csak akkor derül ki, amikor az életben meg kell állnia a helyét. Amikor maga vívja saját kis harcait, s élvezi, vagy nem élvezi meghozott döntéseinek eredményeit.

De térjünk vissza a házimunkához, melynek vajmi kevés becsülete van, még napjainkban is. Még ma is erősen él bennünk, hogy a férfi keresi a kenyeret, míg a nő „csak” otthon neveli a gyerekeket. A mai társadalomban ez az elv elfogadhatatlan és fenntarthatatlan, hiszen ma már egyetlen férfi sem képes (vagy csak nagyon-nagyon kevés) eltartani egyedül a családját.

Kis felmérést végeztem barátnőim között – jelzem, a negyvenes korosztályról beszélünk –, akiket még úgy neveltek, hogy a férfi az úr a házban. Így neveltek engem is, hiszen édesanyám a maga 67 évével el sem tudja képzelni másképp a világot. Ugyanakkor erős ellenállásba ütközött velem, mert én bizony másképp látom ezt a dolgot, s házasságkötésemkor az elsők között szerepelt annak megvalósítása, hogy együtt dolgozunk, együtt pihenünk. Ez ma is működik, bár újabban a háztartásból több teher hárul a páromra, lévén az én munkahelyem sokszor 16 órát is megkövetel tőlem. A felmérés eredménye meglepő dolgokat hozott. Barátnőim között van olyan, aki homlokegyenest másképp él, ha nem is önszántából. Elza otthon van, mert a férje „eltartja”, gyakorlatilag „nincs más dolga”, mint az, hogy rend legyen a lakásban és meleg ebéd az asztalon. Ő ezt meg is teszi, ugyanakkor állandóan azt kapja, mind a férjétől, mind a már kamasz gyerekeitől, hogy: könnyű neked, semmi dolgod egész nap. Vajon miért természetes az, hogy meleg ebéd, tiszta ruha, rendbe tett lakás várja a hazaérkezőket? Lehet, hogy barátnőmnek nincs otthon főnöke önmagán kívül (ami, valljuk be, néha rosszabb, mint egy irodai atyaisten!). Barátnőm szenved ebben a kapcsolatban, mégsem lép sem előre, sem ki belőle.

De van a barátnőim között olyan is, akinek a férje erőskezű gyárigazgató, mégis Bea viseli otthon a nadrágot, s férjére hárítja a házimunka zömét. Belegondolva nem is lepett meg a dolog, hiszen akárhányszor mentünk hozzájuk vendégségbe, mindig Imre volt az, aki tányérért, pohárért, süteményért ugrott. Ez, ott és akkor valahogy nem tudatosult bennem, csak most, hogy ezeket a sorokat írom.

Vajon nem az lenne a természetes, hogy együtt dolgozunk, együtt pihenünk? Miért fogadjuk el azt, hogy életünk férfija, hazaérkezve csendre, békére vágyik, mondván, nehéz napja volt. Ezzel bevonul a tévé elé, s bambán bámulja – egy sörrel a kezében –, az ilyen-olyan üres műsorokat egészen lefekvésig, „pihenek” címszóval. Vagy miért fogadja el egy férfi, hogy munka után hazaérve az övé az összes mosatlan, mi több néha még a mosás, főzés is az ő vállaira nehezedik?

A szülők felelőssége nem kicsi ezen a téren sem. Tudatosítaniuk kell(ene) gyermekeikkel, hogy az élet együtt ér valamit. Hogy csak akkor szép és teljes, ha együtt dolgozunk, együtt pihenünk! Meg kell(ene) végre, nekünk nőknek érteni, hogy semmivel sem érünk kevesebbet, mint a férfiak! Kérem a lányos anyukákat, vegyék ezt fontolóra! Ugyanakkor a fiús anyukákat is: ne arra neveljék a gyermeküket, hogy majd a nejed kivasal, kimos, megfőz stb.

Természetesen, megteszi majd, hiszen évszázados szokások nem változnak egyik napról a másikra. De ne legyen gond egy férfinak, ha hazaértekor nem gőzölög a leves az asztalon. Bátran nyúljon be a hűtőbe, s dobjon össze valamit a családnak! Meglátja, mindenki hálás lesz érte.Hozzászólások

Regina, 09. 06. 2009 21:47:26 USA beli viszonyok
Erika, A tortenetnek van egy masik, szomoru oldala is. Ezt innen, az Egyesult Allamokbol elve tudom es merem mondani. Azt, hogy az anya "bantalmazta " a "gyermeket" azt sajnos nem mindenki ugy ertelmezi, ahogyan Te is, es minden mas normalis ember ertelmezne jozan paraszti esz szerint.. Sajnos manapsag az USA-ban odaig fajult a nagy helyzet, hogy gyakran az is eroszaknak es bantalmazasnak minosul, ha egyaltalan hazimunkara akarnad fogni a gyereket. Fizikai bantalmazas nelkul - mar eleve az fizikai bantalmazasnak minosul, ha egyaltalan barmire is "kenyszerited" a csemetedet. Szamtalan csalad vesztette ilyen es hasonlo modon a gyamjogot el a gyereke felett. Szoval nem kell messzemeno kovetkezteteseket levonni az eroszakos szulokrol, mert -bar az esetet nem ismerem - sajnos nagyon sokszor nem errol van szo, hanem az igen liberalis torvenyhozasrol es azokrol, akik e szerint itelnek - azaz ne merj semmit tanitani a gyerekednek sem moralisan, sem mashogyan, mert a gyerek lehet hogy nem ert egyet, es akkor az o jogait tiprod. Ne eroltesd fizikai munkara -pl hazimunka - mert az gyermekdolgoztatas, amit a torveny buntet. S hasonlok. Jo pelda erre a 13 eves islany esete, aki pornograf kepeket toltott fel magarol online, s erre az apja elvette a szamitogepet es nem engedte el osztalykirandulasra (normalis szulo buntetest ro ki el nem fogadhato viselkedesert, tudniillik). A gyerek az iskolahoz fordult segitsegert, az apat bepereltek, es vesztett, fizetheti a tobbezres birsagot es -nem tudom milyen hosszu ideig tarto- szabadsagvesztest, amiert a gyereket a jogaiban korlatozta. Szep Uj Vilag.... Csak ennyit akartam :)
@


Kapcsolódó cikkek

Házimunka, a miénk!

Póda Erzsébet

A nők többsége még akkor is ragaszkodik hozzá, ha egyáltalán nincs megbecsülve – csak el ne vegyék tőlük!

2009.6.28.   


A verseny

Madarász Ildikó

És jön a következő feladat: zokniválogatás! Kapok magam elé egy, csak nagyanyámnál látott vékát, tele zoknikkal.

2009.6.26.   


Aerobik vagy meggyszedés?

Kovács Márta

Néhány napja kedvet kaptam egy kis aerobikozáshoz, mivelhogy nyakunkon a jó idő, és kinőttem a bikinimet.

2009.6.24.  1   


Asszony dolga

Nagy Erika

Az elvégzendő házimunka nagy része láthatatlan háttértevékenység, s bizony sok esetben nem ismerik el valódi munkaként.

2009.6.23.   


Ki-ki a maga feladatát

Kabók Zita

Ha házimunkáról van szó, általában csak legyintünk egyet, és tovább folytatjuk a portörlést.

2009.6.18.   


Házimunka, a mumus

Vég Erzsébet

Amikor a házimunka szóba kerül az ismeretségi körömben, általában furcsán méregetnek a többiek.

2009.6.16.  8   

A rovat további cikkei

Házimunkára fel!

Orbán Viktória

A házimunka olyan munka, amely ha el van végezve, senki nem veszi észre, de ha nincs, mindenkinek rögtön szemet szúr.

2009.6.12.  1   


Tiszta a lakásod?

Halász Kata

A rózsaszín gumikesztyűk támadása, avagy van olyan lakás, ahonnan öröm kijönni.

2009.6.11.   


Férfi a konyhában

Révész Enikő

Főiskolás koromban vacsorára invitált egy fiú.

2009.6.7.