Magány vagy egyedüllét?


Molnár Miriam  2007.4.3. 17:31

A hónap témájának ezúttal a magányt választottuk -- ami nem egyenlő az egyedülléttel.

A magányosság egy érzés, sok esetben kellemetlen, míg az egyedüllét általában átmeneti fizikai állapot, amikor az ember nincs körülvéve más emberekkel.

A nők, talán a kommunikációs készségük és a kommunikációra való hajlamuk, szükségük miatt, szenvednek az egyedülléttől. A hosszan tartó egyedüllét a nőknél gyakran vezet magányossághoz, depresszióhoz és ez által lelki és testi betegségekhez. De nem csak a nőkre van káros hatással a hosszú távú izoláció. Gondoljunk csak a magánzárkára, amely társadalmunk által a kiszabható legsúlyosabb büntetés, vagy Robinsonra, aki kitalálta magának Pénteket, hogy legyen kihez beszélnie. Mi emberek társas lények vagyunk.

Szerintem az, hogy ki mennyire tűri az egyedüllétet, rendszerint veleszületett adottság és szocializáció kérdése. A nagy családban nevelkedett emberek általában nagy családra vágynak. Az egykék gyakran csak egy gyermeket vállalnak.

Ismerőseim között bőven vannak olyanok, akik úgy érzik magukat egyensúlyban, ha a napjuk nagy részét egyedül, valamiféle magányos elfoglaltsággal töltik, és olyanok is, akik el sem tudják képzelni, hogy ne emberek között töltsék egész napjukat. Vannak olyanok, akik nem tudnak egyedül elaludni, és olyanok is, akik csak külön szobában, egyedül tudnak. E tekintetben az emberek sokfélék és szokásaik, reakciójuk különböző. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy minden ember valamilyen mértékben szociális lény -- ezért azokat, akik teljes egyedüllétre vágynak, furcsának tartjuk.

Úgy gondolom, érthető, hogy a nők, és az érző férfiak azok, akik nem viselik jól a magányt. Aki úgy nőtt fel, hogy sok szeretetet kapott és felnőtt korában tud szeretetet adni és elfogadni is, az társaságra fog vágyni. Mégpedig olyan társaságra, amely ezt viszonozza. Párt is ezért választunk – hogy adni és kapni tudjuk mindazt, ami fontos számunkra: szeretetet, szerelmet, figyelmet, közös élményeken osztozzunk, gyereket neveljünk, stb. És ha a társadalomban a nagy átlagot nézzük, akkor a nők azok, akik érzelmileg táplálják a családokat.

A anya, kinek fészkéből kirepültek a gyerekek, sokszor érzi magányosnak magát. Hiszen éveken át tele házat menedzselt, sosem volt egyedül, sok esetben vágyott is némi egyedüllétre, de nem a magányosságra, amit ez az új élethelyzet előidéz. Ilyenkor szoktak kutyát vagy macskát tartani a hirtelen egyedül maradt szülők, akik néha még el is válnak, mert együtt is magányosnak érzik magukat. Hiszen társaságban is érezhetjük magunkat magányosan, mint ahogyan ezt sok nagyvároslakó szomorúan tanúsíthatja.

Ám amikor egyedül vagyunk sem szükségszerű magányosnak éreznünk magunkat: néhány szerencsés ember lelkivilága sokkal gazdagabb annál, mint ami körülveszi őket.

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

varag katalin, 06. 05. 2007 14:30:42 Magány , vagy egyedüllét???
A magány számomra a legfélelmetesebb dolog a világon, persze félek a betegségektől a szegénységtől a kiszolgáltatottságtól és még sok minden mástól is .Azonban úgy gondolom , hogy minden baj kisebbnek tűnik , ha van melletünk valaki , akivel megoszthatjuk.Úgyhogy mindenek között a magány , amit semmiképpen nem tudnék eltűrni , és nem is akarok.Perzse én is szeretek néha egyedül lenni egy -egy fél napot , de sehogysem tudom elképzelni , hogy nem várom haza a családomat.Ezért is akartam nagy családot/3 gyerek , 5 unoka/ , amit hálistennek megadott az ég.Ők a mindenem , az életművem, és soha nem is akarok nélkülük élni.
Takács Jusztina, 07. 05. 2007 17:03:24 Magány nincs
Csak az fé a magánytól aki nem talája fel magát és aki bizonytalan vagyis nincs elég önbizalma. Nekem van három felnőt gyerekem, nem ülhetnek mindig nálam hisz megvan a saját életük. Az unokám is csak a nyári szünetben jön hisz messze laknak tőlünk. Szeretem imádom a családomat de nem őértük élek ahogy ők sem énértem. MIndenkinek megvan a maga élete. Egész nap van tennivalóm elfoglalom magam eszembe se jut hogy egyedül vagyok és nem is érzem magam magányosnak. Nagyon sajnálom azokat akik félnek a magánytól hisz tényleg igaz hogy az életünk komoly helyzeteiben pilanataiban mindig de mindig egyedül vagyunk. Belegondolt ebbe már valaki?
@


Kapcsolódó cikkek

Se kutyája, se macskája

Póda Erzsébet

Magányos az, akinek se szomszédja, se kutyája, se macskája nincs.

2007.4.27.   


Párbeszéd a magánnyal

Vég Erzsébet

Munkatársunk érdekes módon dolgozta fel a hónap témáját.

2007.4.18.    18

A rovat további cikkei