Tapasztalataim


Molnár Miriam  2007.1.12. 7:42

Számos munkahelyem egyikén sem volt olyan főnököm, vagy kollégám-kolléganőm, aki bármilyen módon is zaklatott volna.

Szexista és a nőket lekicsinyítő megjegyzéseket a munkahelyen akkor tapasztaltam, amikor a 80-as évek közepén, középiskolásként gyakorlaton vettem részt kisvárosom különböző üzemeiben. Az ottani főnökök mind férfiak voltak, még akkor is, ha a női alkalmazottak okosabbak, műveltebbek voltak és a vezetői munkakör ellátására jobb képességekkel bírtak.

Később, a rendszerváltás után, a pozsonyi politikai körökben hasonlókat tapasztaltam. Nagy kiábrándulás és komoly életlecke volt számomra azt látni, hogy még a legliberálisabb férfiak sem tudták elfogadni, nem respektálták az ügyes női politikusokat.

Budapesten egészen más tapasztalatok birtokába kerültem hét évnyi ottlétem alatt. Volt férfi és női főnököm is. Volt köztük magyar, amerikai, cseh és szlovákiai magyar is, és egyikkel sem volt semmi problémám. Korrektek, egyenesek voltak, megkövetelték a jó minőségű munkát, és azt jól meg is fizették.

Meggyőződésem, hogy az előbbieket csakis a szerencsének köszönhetem. Bizonyára Budapesten is akadnak szexista főnökök bőségesen.
Amióta itt élek az Egyesült Államokban, nem dolgoztam formális munkahelyen, így saját bőrömön nem tapasztaltam az itteni főnökök modorát és szokásait.

Annyi biztos, hogy itt számos női főnök akad. Nők irányítanak kis és közepes bizniszeket, de a nagyok között -- például a Wall Street-en, ahol a munkakörnyezet megköveteli, hogy a nők mindig harisnyában és zárt cipőben, a férfiak pedig csak hosszú ujjú ingben jelenjenek meg -- még mindig nem rúghatnak labdába. Több nagy céget pereltek be női alkalmazottak bizonyított diszkriminációért, és dollárok milliói cseréltek gazdát a perek eredményeképpen, a nők helyzete a nagybiznisz világában mégsem változott. Még.

A nemi szerepek változóban vannak, a munkahelyeken és a családon belül is, ennyit leszögezhetünk. Hogy ez mikor és milyen hatással lesz a munkahelyi zaklatásra, a nők munkahelyi szerepére, azt majd lányaink és unokáink fogják elmesélni.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tegyünk ellene!

Kabók Zita

A munkahelyi zaklatás ellen természetesen az érintettek is tehetnek. Mégpedig úgy, hogy nem hagyják annyiban a dolgot.

2007.1.20.   


Zaklatás igenis létezik!

Kovács Dalma

Hogy milyen az igazi, munkahelyi zaklatás? Az alábbi, a valós életből merítő cikkből minden kiderül.

2007.1.17.   


Nem maradhat titokban!

Vég Erzsébet

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy eddigi életem és munkám során nem igazán ütköztem zaklatásba, vagy legalábbis nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget neki.

2007.1.15.   


Zaklatás?

Szabó Kata

Mindenhol erről cikkeznek: a tévében, rádióban… Néha úgy érzem, már a csapból is ez a téma folyik.

2007.1.15.   


Önzaklatás

Póda Erzsébet

Kellemtelen helyzet, ha munkahelyi zaklatásnak vagyunk kitéve. De vajon gondoltunk-e már arra, hogy sokszor mi magunk, nők, kényszerítjük magunkat furcsa helyzetekbe?

2007.1.8.   

A rovat további cikkei