Zaklatás igenis létezik!


Kovács Dalma  2007.1.17. 16:36

Hogy milyen az igazi, munkahelyi zaklatás? Az alábbi, a valós életből merítő cikkből minden kiderül.

Egyre csak azt olvasom és hallom, milyen mértékben járulnak hozzá a nők ahhoz, hogy zaklassák őket. Mert kihívó az öltözködésük, vagy nem eléggé zárkózott a viselkedésük és hogyan hozzák saját magukat megalázó helyzetekbe.

Tizedik éve dolgozom asszisztensként, és ez idő alatt sok mindent láttam és hallottam. Ki merem jelenteni, hogy az esetek túlnyomó többségében nem a nő tehet arról, hogy valaki zaklatni kezdi. A férfiak „csak úgy“, talán szimpátia alapján, kitippelnek maguknak valakit, és úgy gondolják, hogy szerencsét próbálnak. Főleg a meggazdagodott vállalkozók körében igen gyakori ez a magatartás. Szeretőket tartanak, aztán egy idő után újakat keresnek – lecserélik a régit. Természetesen, a kitippelt nő mondhat nemet is, de így rámehet az állása. (Sokan inkább maguktól mennek el a munkahelyről, ahol ilyen kínos helyzetbe kerültek). Ha pedig igent mondanak, egy ideig élvezhetik a javakat is – kapnak drága ékszert, autót, esetleg lakást.

Aki nem hiszi, hogy ez tényleg így működik, mondok néhány valós példás. Az egyik volt iskolatársnőm mesélte, hogy miután elkezdett dolgozni egy irodában, a főnökség a tudtára adta, hogy a munkahelyi kötelességek mellett még az a „szokás“, hogy azok a hölgyek, akik ott dolgoznak, eljárnak a főnök „urakkal” és azok legfontosabb ügyfeleivel szórakozni. A szórakozásba belefoglaltattak a szexuális szolgáltatások is… Akinek ez nem tetszik, az mehet. A volt osztálytársnőm felmondott.

Egyik barátnőm új munkahelyre lépett be, ahol az egyik kollégája minden alkalommal feltűnően a közelébe férkőzve, kétértelmű megjegyzéseket tett. Mikor a barátnőm megkérdezte, mégis mit akar tőle (mindketten házasok voltak és a barátnőm nem állt rá a játékra), akkor úgy tett, mintha semmi sem történt volna, és a barátnőm nem érti a tréfát. A baj az, hogy már a többi kollégának is feltűnt a dolog, suttogtak a hátuk mögött. Ilyenkor mit csináljon egy nő? Veresse meg a kollégát, mivel beszélgetéssel nem ért el nála semmit (a férfi viselkedése nem változott), vagy mondjon föl? Mi ilyenkor a megoldás?

Engem is zaklattak már. Egy jólszituált vállalkozó úgy gondolta, kell neki még egy szerető, vagy már megunta a régit és fiatal „hús“ után nézett -- nem tudom. Egyszer csak csörgött a telefonom és az illető meghívott egy kávéra. Ültem a székemen, és nem hittem a fülemnek. A legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor kiderült, az ajtó előtt állt, onnan telefonált és nekem már csak annyi időm maradt, hogy szóljak a takarítónőnknek, nehogy elmenjen, amíg az illető itt van. Bevallom, kicsit megijedtem, hogy mit akar tőlem. A beszélgetés során próbáltam diplomatikus, semmitmondó válaszokat adni és ezzel tudtára hozni: nem vagyok vevő erre a játékra. Utána még megtörtént, hogy reggel, mikor a munkahelyem felé gyalogoltam, megállt mellettem az autójával. Lehúzta az ablakot és olyan szöveggel jött, hogy egy szép lány olyan férfit érdemel, aki tud neki autót biztosítani, hogy ne kelljen gyalog mennie a munkába. Erre azt válaszoltam: van már barátom és akármilyen hihetetlen, szeretek gyalogolni. Utána már békén hagyott, de ez számomra nagyon kellemetlen tapasztalat volt. Hiszen ez esetben nem egy hagyományos udvarlási próbálkozásról volt szó – hanem zaklatásról. Egy gazdag férfi -- aki úgy gondolja, mindent megkaphat --, hatalmi eszközökkel próbált engem behálózni. Csak az volt a szerencsém, hogy nem az én felettesem volt, így a munkahelyemet nem kellett féltenem.

A munkahelyi szexuális zaklatás valós probléma. A világ mostani állása szerint nem látok reményt a gyors változásra. Az emberek viselkedését nagyban befolyásolja a pénz, a hatalom és a hormonok...

Sok erőt kívánok minden nőnek, aki ilyen helyzetbe kerül, és azoknak is, akik a nehézségek ellenére is megpróbálják megtalálni a helyüket a férfiak világában anélkül, hogy megalázkodnának.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tegyünk ellene!

Kabók Zita

A munkahelyi zaklatás ellen természetesen az érintettek is tehetnek. Mégpedig úgy, hogy nem hagyják annyiban a dolgot.

2007.1.20.   


Nem maradhat titokban!

Vég Erzsébet

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy eddigi életem és munkám során nem igazán ütköztem zaklatásba, vagy legalábbis nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget neki.

2007.1.15.   


Zaklatás?

Szabó Kata

Mindenhol erről cikkeznek: a tévében, rádióban… Néha úgy érzem, már a csapból is ez a téma folyik.

2007.1.15.   


Tapasztalataim

Molnár Miriam

Számos munkahelyem egyikén sem volt olyan főnököm, vagy kollégám-kolléganőm, aki bármilyen módon is zaklatott volna.

2007.1.12.   


Önzaklatás

Póda Erzsébet

Kellemtelen helyzet, ha munkahelyi zaklatásnak vagyunk kitéve. De vajon gondoltunk-e már arra, hogy sokszor mi magunk, nők, kényszerítjük magunkat furcsa helyzetekbe?

2007.1.8.   

A rovat további cikkei