Az első női karmester


Póda Erzsébet  2015.8.14. 9:30

Az első női karmester, Mary Davenport Engberg egy vonaton született Amerikában, a Cornvell házaspár gyermekeként, 1880 februárjában.

Miután anyja meghalt, a Davenport család fogadta örökbe, melynek támogatásával Mary öt évig tanult zenét Európában. 1899-ben feleségül ment Henry Christian Engberghez. 1903-ban debütált hegedűjátékával Koppenhágában, majd európai körúton vett részt. 1904-ben New Yorkban koncertezett, és többször is tartott zenei előadásokat. 1912-ben tanítani kezdett, hegedűoktatást, majd elkezdte megszervezni a Davenport Engbert Orchestra elnevezésű 85-tagú zenekart. 1914-ben ő vezényelte a nyitókoncertet Bellinghamben. Ugyancsak az ő segítségével alakult meg a Seattle-i Szimfonikusok zenekara, amelynek zenészei a helyi diákok soraiból kerültek ki. Mary Davenport Engberg zenét tanított, saját műveket szerzett és ő az első számon tartott női karmester. 1951-ben halt meg.
A női karmestereknek a mai napig nem könnyű, mivel a „szakma” nem igazán ismeri el az ő teljesítményüket, nehéz áttörniük a „karmesteri üvegplafont”. A sajtó általában kuriózumként kezeli fellépéseiket, szexista megjegyzésekkel vannak teli a róluk szóló híradások, és általában nem a zenei produkciójukat értékeli, hanem a külsejükre, ruházatukra, frizurájukra hivatkoznak – ami ellenkező esetben, tehát egy férfi karmester esetében, elképzelhetetlen.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A legnagyszerűbb női alakítások

PR-cikk

A legnagyszerűbb női alakítások kaszinós filmekben: Barbara Stanwyck, Jodi Foster, Sharon Stone, Julia Roberts, Kate Bosworth.

2023.7.27.   


Victoria Francés különleges képei

Busai Hajnalka Lilla

Victoria Francés kortárs spanyol illusztrátor, festő, grafikus. (Művészeti körkép)

2015.4.29.    12


Híres női feltalálók

Kiss Adrienn Éva

Ma van a Feltalálók Napja. Világszerte tartanak megemlékezéseket a tudósokért, akik maradandót alkottak.

2012.11.9.   


Tudós nők

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők inkább az élet szociális területeihez vonzódnak...

2009.8.6.  2