Az első női karmester


Póda Erzsébet  2015.8.14. 9:30

Az első női karmester, Mary Davenport Engberg egy vonaton született Amerikában, a Cornvell házaspár gyermekeként, 1880 februárjában.

Miután anyja meghalt, a Davenport család fogadta örökbe, melynek támogatásával Mary öt évig tanult zenét Európában. 1899-ben feleségül ment Henry Christian Engberghez. 1903-ban debütált hegedűjátékával Koppenhágában, majd európai körúton vett részt. 1904-ben New Yorkban koncertezett, és többször is tartott zenei előadásokat. 1912-ben tanítani kezdett, hegedűoktatást, majd elkezdte megszervezni a Davenport Engbert Orchestra elnevezésű 85-tagú zenekart. 1914-ben ő vezényelte a nyitókoncertet Bellinghamben. Ugyancsak az ő segítségével alakult meg a Seattle-i Szimfonikusok zenekara, amelynek zenészei a helyi diákok soraiból kerültek ki. Mary Davenport Engberg zenét tanított, saját műveket szerzett és ő az első számon tartott női karmester. 1951-ben halt meg.
A női karmestereknek a mai napig nem könnyű, mivel a „szakma” nem igazán ismeri el az ő teljesítményüket, nehéz áttörniük a „karmesteri üvegplafont”. A sajtó általában kuriózumként kezeli fellépéseiket, szexista megjegyzésekkel vannak teli a róluk szóló híradások, és általában nem a zenei produkciójukat értékeli, hanem a külsejükre, ruházatukra, frizurájukra hivatkoznak – ami ellenkező esetben, tehát egy férfi karmester esetében, elképzelhetetlen.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Victoria Francés különleges képei

Busai Hajnalka Lilla

Victoria Francés kortárs spanyol illusztrátor, festő, grafikus. (Művészeti körkép)

2015.4.29.    12


Híres női feltalálók

Kiss Adrienn Éva

Ma van a Feltalálók Napja. Világszerte tartanak megemlékezéseket a tudósokért, akik maradandót alkottak.

2012.11.9.   


Tudós nők

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők inkább az élet szociális területeihez vonzódnak...

2009.8.6.  2