Híres női feltalálók


Kiss Adrienn Éva  2012.11.9. 4:26

Ma van a Feltalálók Napja. Világszerte tartanak megemlékezéseket a tudósokért, akik maradandót alkottak.

Ma van a Feltalálók Napja. Világszerte ezen a napon tartanak megemlékezéseket, olyan tudósokért, akik valami maradandót alkottak. Országonként egyébként különböző dátumokhoz köthetően is ünnepelnek. A Magyar Feltalálók Napja június 13-án van.

A legjobbak között is első

Talán a leghíresebb és legsikeresebb női feltaláló Marie Curie volt, aki a világon elsőként kapott két Nobel-díjat, és ő volt az első női professzor a Sorbonne-on, Párizsban. 1903-ban férjével, Pierre Curie-vel és Henri Becquerellel közösen kapott fizikai Nobel-díjat, majd 1911-ben, egymaga, kémiait. Előbbit a radioaktivitás felfedezéséért, utóbbit pedig a vegytiszta rádium előállításáért. Az első világháborúban neki köszönhetően mozgatható röntgengépeket tudtak alkalmazni a katonák sérüléseinek megállapítására.
„Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás és mindenekelőtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és azt a valamit – kerül, amibe kerül – meg tudjuk valósítani.” (Marie Curie)


Nők a nőkért – a tudomány területén is

Marion Donovan nevéhez fűződik az eldobható pelenka feltalálása. 1949-ben készített egy műanyag borítású változatot, melyhez először zuhanyfüggönyt használt. A cél az volt, hogy ne kelljen mindig kimosni a koszos pelenkákat, ám eleinte több cég is elzavarta – sokallták a kivitelezéssel járó költségeket. Így saját vállalkozásba fogott, és néhány évvel később egymillió dollárért adta el az ötletét.

Josephine Cochrane-nek a mosogatógépet köszönhetjük. Mivel gazdag család lánya volt, sosem kellett mosogatnia, ám zavarta, hogy az alkalmazottak összetörik az edényeket. 1886-ban dolgozta ki a terveket, és 1893-ban a Világkiállításon mutatta be találmányát. Bárki által hozzáférhetővé azonban csak 1950-re vált a mosogatógép, addig csupán éttermekben és szállodákban használták.

Mary Phelps Jacob az egyik leghétköznapibb, és igen fontos tárgyat fedezte fel: a melltartót. 1913-ban viselte az első darabot, amely egy rózsaszín szalagból és két zsebkendőből állt. Ezzel egyébként nem teljesen alkotott újat, hiszen már a 7. században is léteztek melltartóra emlékeztető fehérneműk. Akárhogy is, neki köszönhetjük, hogy a szó szerint lélegzetelállító fűzők korának befellegzett.


Nők mindenkiért – férfias eszközök

Stephanie Kwolek is egy igen jelentős dolgot hozott létre: a golyóálló mellényt. Pontosabban az ahhoz elengedhetetlen kevlárt, vagyis a modern idők acélját. Ez egy hőnek ellenálló, magas teherbírású, sav- és korrózióálló anyag. 1966-ban szabadalmaztatta, és rengeteg helyen tudták hasznosítani, például golyóálló mellények, versenyautók abroncsai és karosszériái, motorosruhák, hangfalak gyártásához.

Mary Andersonnak hála, esős vagy havas időben is lehet biztonságosan autót vezetni. Ő álmodta meg ugyanis az ablaktörlőt. Találmánya azért nem hétköznapi, mert megelőzte magát az első autót is. 1903-ban jegyezték be, míg a Ford T modell gyártását csak öt évvel később kezdték meg. 1915-től vált alaptartozékká a gépjárműveken.

Tabitha Babbit, aki egy fűrészüzemben dolgozott, 1813-ban találta fel a végtelenített fűrészt, más néven a szalagfűrészt. Massachusettsben élt, és egy jobb módszert akart, minthogy két ember legyen szükséges a fa fűrészeléséhez, sőt egyszerre, egy ütemben kelljen dolgozniuk. Így kifejlesztette a sokkal hatékonyabb, és kevesebb embert igénylő berendezést.

Ezek után nem árt, ha egy kicsit önmagunkba nézünk, mi nők, és elkezdjük átértékelni a nőkről és önmagunkról való véleményünket!
(A szerk.)


A felső képen Marion Donovan, az alsó képen Stephanie KwolekHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A legnagyszerűbb női alakítások

PR-cikk

A legnagyszerűbb női alakítások kaszinós filmekben: Barbara Stanwyck, Jodi Foster, Sharon Stone, Julia Roberts, Kate Bosworth.

2023.7.27.   


Az első női karmester

Póda Erzsébet

Az első női karmester, Mary Davenport Engberg egy vonaton született Amerikában, a Cornvell házaspár gyermekeként, 1880 februárjában.

2015.8.14.   


Victoria Francés különleges képei

Busai Hajnalka Lilla

Victoria Francés kortárs spanyol illusztrátor, festő, grafikus. (Művészeti körkép)

2015.4.29.    12


Tudós nők

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők inkább az élet szociális területeihez vonzódnak...

2009.8.6.  2