Victoria Francés különleges képei


Busai Hajnalka Lilla  2015.4.29. 4:47

Victoria Francés kortárs spanyol illusztrátor, festő, grafikus. (Művészeti körkép)

Victoria Francés spanyol festőnő, grafikus 1982-ben, Spanyolországban, Valencia városában született. A Valenciai Műszaki Egyetemen tanult, ahol művészi rajzot is tanult, végül grafikus szakon végzett. Már az egyetemi évei alatt elkezdett illusztrátorként dolgozni, illetve felkérésekre könyvekhez tervezett borítót.


Első könyve, melyben addigi műveit összegyűjtötte, a Favole 2003 áprilisában jelent meg. Mivel nem aratott jelentős sikert, visszatért az egyetemre, hogy tovább tanulmányozza a rajzolás, festés, színkeverés technikáit. Döntése helyesnek bizonyult, mert 2004 márciusában, egy képregény-találkozón, első hivatalos megjelenésekor kiállított műveivel akkora sikert aratott, hogy Madridban egymást követték a kiállításai, a következő évben pedig az Egyesült Államokban turnézott.

Ezt követően nem sokkal jelentek meg a Favole II és Favole III című könyvei, melyek jóval több példányszámban keltek el, mint az elődjük, és nemzetközi hírnevet szereztek az alkotójuknak. 2008-ban kiépítette saját brandjét, művei sorra jelennek meg plakátokon, bögréken, képeslapokon, puzzle kirakósokon, sőt, tarot kártya is jelent meg a nevével, alkotásaival fémjelezve. Idén, 2015-ben, alapos tervezést követően limitált példányszámban elkészült első babája, mely meghökkentően fotografikus – olyan, mintha egyenesen az egyik festményből lépett volna ki.

A baba tervrajzaA kész baba

A művésznő és a babájaFrancés művein visszatérő alakok a vámpírok, szellemek, boszorkányok, illetve különböző, jellemzően viktoriánus stílusban megalkotott emberek, épületek, tájak, állatok. Melankolikus hangulat, sötét színek, fotografikus ábrázolás, éles kontúrok, hatásos mélység- illetve fényábrázolás jellemzik képeit.

Skicc – készülőben a kép
Saját bevallása szerint elsősorban a 19. századi gótikus irodalomból illetve a galíciai erdőkből merít ihletet, melyek közelében felnőtt.Amennyiben további műveire, termékeire is kíváncsiak, azok megtekinthetőek a művésznő weboldalán:

www.victoriafrances.esHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A semmitmondásnak muszáj túlöltözni

Busai Hajnalka Lilla

A hazai szellemi fejlődés egyik legfontosabb, tiszteletre méltóbb alakja Ancsel Éva filozófus. (Művészeti körkép)

2015.6.16.    18

A rovat további cikkei

A legnagyszerűbb női alakítások

PR-cikk

A legnagyszerűbb női alakítások kaszinós filmekben: Barbara Stanwyck, Jodi Foster, Sharon Stone, Julia Roberts, Kate Bosworth.

2023.7.27.   


Az első női karmester

Póda Erzsébet

Az első női karmester, Mary Davenport Engberg egy vonaton született Amerikában, a Cornvell házaspár gyermekeként, 1880 februárjában.

2015.8.14.   


Híres női feltalálók

Kiss Adrienn Éva

Ma van a Feltalálók Napja. Világszerte tartanak megemlékezéseket a tudósokért, akik maradandót alkottak.

2012.11.9.   


Tudós nők

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők inkább az élet szociális területeihez vonzódnak...

2009.8.6.  2