Anya, hobbi, örömforrás


Huszár Ágnes  2021.11.4. 1:09

A mai nőket nem elégítik ki az anyaság mindennapos tevékenységei, a klasszikus háziasszony szerepek, amivel nincs is baj. Pörög a világ, ezer lehetőséget villant fel.

Felhívott az egyik, anyasági szabadságát töltő barátnőm, hogy érdekelné őt a horgolás. Megnézett pár videót a világhálón, és tőlem kért tanácsot, hogy hol vegyen fonalat. Természetesen szívesen segítettem. Nagyvonalakban elmondtam az alapvető tudnivalókat a fonalak milyenségéről, a horgolótűk típusairól, és adtam tippet arra is, hol lehet jó áron fonalakat beszerezni.


Mikor legközelebb találkoztunk, megkérdeztem, elkezdte-e megtanulni a horgolás alapjait. Bizony elkezdte, de rájött, hogy a horgolásra „rá lehet kattanni”, ezért inkább rögtön az elején abbahagyta. Pontosan értettem, hogy miről beszél. Rögtön átláttam a helyzetét: anyasági szabadságon van, a kisgyereke egyéves, rá lehet bízni már másokra, de ő még nem akar visszamenni a munkahelyére (és nem is kényszeríti őt erre a családi helyzete), és felgyülemlett benne a tenni akarás.

Átéltem, és láttam is magam körül, hogy a kisbaba megszületése után hat hónappal, egy évvel az anyának szüksége van az aktív, alkotó tevékenységekre, hogy érezze, visszakapta a felnőtt életét. Nem elégíti ki őt a háziasszony- és anyukaszerep. Túl soknak érzi a szellemi energiáit ahhoz, hogy csak a baba körüli teendőkkel foglalkozzon. Ilyenkor az anyukák belekezdenek valami újba, vagy felfedeznek egy régi hobbit, és újra gyakorolni kezdik. „Rákattannak” a régi-új dologra, ahogy a barátnőm fogalmazott.

Persze vannak olyan családok, ahol az anya keresete elengedhetetlen a mindennapok kiadásainak fedezéséhez. Ők bizony gyakran holtfáradtan dolgoznak a munkahelyükön (hiszen a háztartás és a kisbaba körüli teendők eléggé fárasztóak, a rendszertelen alvásról nem is beszélve). Esténként sietnek haza a pici babájukhoz, hogy újra beálljanak az anya-üzemmód mókuskerekébe. Vagy éjjel, az alvás helyett, home office üzemmódban végzik a munkájukat. Ők nem tudnak rákattanni semmilyen szabadidős tevékenységre, leginkább pihennének, ha megtehetnék.


Tehát néhány tevékenységre rákattanni igen könnyű, sokan sokféle függőséggel küzdünk. Rákattanunk, bekattan valami és megkattanunk. Amikor egy éve anyasági szabadságon vagyunk, kiestünk a felnőtt társadalmi élet sűrűjéből, minden a gyerek körül forog, csak anyukákkal kommunikálunk offline és online is, nem látjuk a felnőtt családtagok problémáit fontosnak, a boltokban csak a babaholmik keltik fel az érdeklődésünket, és még sorolhatnám. Alaposan beszűkül a fizikai, a szellemi és lelki életünk, és egyszer csak ki akarunk ebből törni. De nem léphetünk le otthonról sem háziasszonyként, sem anyukaként. Kötelességeinket nem hanyagolhatjuk el.

Ekkor kezdenek az anyukák a délutáni altatás alatt és/vagy az éjjeli alvás helyett – vagy amikor más vigyáz a kicsire –, horgolni, hímezni, kötni, blogot írni, bútort felújítani, ezerrel tornázni, klubot alapítani, kertészkedni éjjel – fejlámpával a fejükön, még télen is (!), és szépen lassan elfeledkezni a takarításról, a főzésről, a mosásról, a vasalásról. Ami még hagyján, de megfeledkeznek a gyerekükről, a férjükről, illetve a többi rokonról is. Mert hát kell az önmegvalósítás, kell az én-idő, kell a hobbi, kell a felnőtt élet minden tartozéka akkor is, ha a gyerek születése előtt még a létezéséről sem tudott az ember.

A mai nőket nem elégítik ki az anyai lét mindennapos tevékenységei, a klasszikus háziasszony szerepek, amivel nincs is baj. Pörög a világ, ezer lehetőséget villant fel. Csak nehogy a feje tetejére álljon, mert azt a következő generációk sínylik meg. Még szerencse, hogy sok anyának a gondolkodásába beleszól az anyai ösztön, hogy a család, a gyerek a fontosabb, nem pedig a hobbi. Nem engedik, hogy a „rákattanás” megtörténjen. Ehhez pedig kell az önkritika, az elmélyült önismeret, a világos gondolkodás, a „nem követem birka módjára a legújabb, anyák között elterjedt trendeket” gondolat. Vagy egy olyan társ, aki kijózanít, aki kedvesen jelzi, hogy „most már elég a hobbinak élni, gyere, kuporodjuk le a szőnyegre a kicsihez, és játsszunk olyan játékokat, amik őt érdeklik”.


Szóval nincs azzal baj, ha az anyának van hobbija, aminek végzése közben meg tud pihenni a családi élettől. A bajok akkor kezdődnek, ha a hobbi miatt az anya fáradt, kialvatlan, ingerült, mert alvás helyett végzi azokat. A gondok akkor is előjönnek, ha az anya elhanyagolja a gyerekét, mert nyűgnek éli meg a közösen töltött időt, és inkább „félreteszi” a gyerekét, akit aztán a nagyi, a bébiszitter, vagy az utca nevel.

Kényes téma, és nincs egyértelmű recept, hogyan lehet a felnőtt életünket megtartva jó szülőnek lenni, aki sok minőségi időt tölt a gyerekével. A szülői lét lemondásokkal jár, és máshogy nem „végezhető”, mint hiteles együttéléssel. Lemondok valamiről, félreteszem egy időre, hogy a gyerekemmel lehessek, miközben önazonos módon együtt élek vele. A szeretnivaló bogánccsal, aki rám tapad, amint hazaérek – még óvodás, iskolás korában is. És nincs vége, szülő vagyok állandóan, évtizedekig. Azonban ha megtalálom benne az örömöt: hogy mindig (tényleg mindig!) van egy ember, aki ragaszkodik hozzám, szeret engem ölelni és ölelve lenni általam, és felismerem, hogy ez egy kimeríthetetlen öröm-kút, akkor jó úton haladok a szülőség rögös útján.Hozzászólások

Éva, 08. 11. 2016 09:41:18
Akkor az anyának már hobbija se legyen? Unom hogy mindenki csak anyákat kritizalja ahelyett hogy támogatná őket. A háztartás vezetése nemcsak az anya feladata!
Erika, 08. 11. 2016 15:21:30
Ez nem kritizálás, ez tény. Kérem a válaszokat arra, hogy miben kell segíteni? A háztartás napjainkban már nem csak női feladat. De, abban az esetben többnyire igen, ha az anya otthon van, a férj pedig keresi a kenyérre valót. Vagy nem jól gondolom?
Niki, 08. 11. 2016 15:46:23
Igaz, hogy a cikk írója megenged egy mondatot, hogy lehet az anyának hobbija, amit ezúton is köszönök, de nincs igaza abban, hogy mindenről le kell mondanunk a gyerekünk, gyerekeink miatt. Nem értek ezzel egyet, mert a gyerek, gyerekek felnőnek, és utána ott maradunk a semmivel. A gyerek nem fog örökké az anyja szoknyáján ülni és ez így helyes. Én sem ülök az én anyámén és az ismerőseim sem. Ezen kívül érzek egy fajta zavart is a cikk mélyén. Talán a szerző nem tudja eldönteni mi mellett foglaljon állást vagy állást merjen e foglalni valami mellett. Való igaz, nem biztos, hogy az ilyen írás segít abban, hogyan legyünk jó anyák, vagy abban, hogy mit gondoljunk vagy tegyünk.
Moni, 09. 11. 2016 14:43:34
Szó sincs arról, hogy mindenröl le kellene mondani. Lehet az anyának is hobbija, de ne feledkezzen meg más tennivalóiról. Erikával is egyetértek: ha a férj biztosítja az anyagiakat, a háztartás a feleségre marad. Ez is egyfajta munkamegosztás.
@


Kapcsolódó cikkek

Nők és hobbi

Csivre Kata

Avagy a nő, és amit megengedhet azon felül...

2011.11.3.    4


Különleges hobbik

Halász Kata

A tipikus női hobbikkal kapcsolatos társadalmi összgondolkodás idejétmúlt és ráncfelvarrásra szorul...

2011.10.30.    8


Nem a csillagok segítenek

Dóra Dalma

Egy lány, akit az asztronómia érdekel.

2011.10.30.    1


Merülés

Szabó Sylvia

Merültünk este, a félelmetes sötét vízben, és nappal, olyan kristálytiszta vízben, hogy kilométerekre elláttam.

2011.10.26.   


Közönség előtt

Nagy Erika

Ha van olyan ember, akinek nincs hobbija, az szegény ember, legyen kivételesen vaskos is a pénztárcája.

2011.10.23.   


A hobbim a szenvedélyem

Kottra Éva

Hogyan lettem modellből sommelier...

2011.10.22.   

A rovat további cikkei

Fura hobbi

Puha Andrea

Gyakran téblábolok a városban. Toporgok, aztán elindulok jobbra, pár lépés után megtorpanok...

2011.10.17.  2   


Hobbi vagy mánia?

Csepy Enikő

Manapság, a hobbit űző ember bizonyos mértékben csodálatra méltó.

2011.10.14.    3


Hány életem van?

Wolner Annamária

Hány élete is van egy nőnek? Sajnos, csak egyetlenegy! S ebbe az egybe bele kell hogy férjen annyi minden: munkahely, család, háztartás.

2011.10.10.   


Hobbi és párkapcsolat

Jády Mónika

A kedvteléseknek fontos funkciójuk van: általuk kikapcsolódhatunk, lazíthatunk, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok gondjait.

2011.10.7.    2


Ami leköt

Csepy Enikő

A nő dolgozik. A nő háztartást vezet. A nő gyereket nevel. A nő törődik a férjével. A nő...

2011.10.3.   


Egy fantasztikus csapat

Kovács Márta

Amikor a legújabb őrület, a zumba, lesöpörte a parkettról az általam annyira szeretett aerobikot, teljesen kétségbeestem.

2011.9.29.    11