Fura hobbi


Puha Andrea  2011.10.17. 5:45

Gyakran téblábolok a városban. Toporgok, aztán elindulok jobbra, pár lépés után megtorpanok...

Nem jó az irány: hátraarc, talán balra jobb lesz. Kong a gyomrom, tele van a kirakat roskadásig, pénz is van, de hiába. Valami hiányzik.

Botladozom, néha megállok, rácsodálkozom dolgokra: jé, ez is itt van! Körbejárom, megérintem, belebújok, magamévá teszem. Lassan nem érzem, hogy Andrea vagyok, sem hogy nő, sem pedig, hogy ember. Csak azt, hogy szimbiózisban élek a környezettel, beleolvadok. Felveszem a ritmusát – ha balra mozdul az egész, vele mozdulok én is, a részecske.

Ringatózunk, néha megállunk. Kérem, álljon meg, hadd vegyem elő a gépet és kattintsak! A digitális kijelzőn megragad egy pillanat, melyen nem én vagyok, mégis én, mert a pillanatban ott van a lélegzetvételem, a tüdőmbe szorult kis levegő, mely a látványtól rekedt meg bennem. A képet elmentem, két helyre, a memóriakártyámba és a szívembe. Az előbbi elveszhet, az utóbbi örökre megmarad.

Felszívódom az épületek oldalában, megízlelem a múltjukat, orromba csap a szmog, átáramlik rajtam a csípős puskapor, az idő. Odébb csúszok, keresztül egy hajléktalanon, zsigereimen átkúszik az áporodott testszag, a bőrbe ivódó lemoshatatlan kosz, a gyomormardosó éhség érzete és a kínzó vágy az alkohol után. Sokszor érintett kétszáz forintos peremén csúszdázom, kérges kézben landolok, öröm íze keveredik a pálinka bűzével. Emberekbe ütközöm, áthaladok egy mellkason, szíven, mely hol riadtan, hol tompán dobog, megkérgesedve, át a lapockán, hogy aztán egy hamisított márkás táskában tobzódjak pár percig. Persze, női táska, nehéz belőle kikecmeregni. Azért csak sikerül, de korai az öröm, a fonnyadt banánhéj teste nem egy leányálom.

Forró csoki, szaladok át a krétaporon, átszakítom magam a dohányfüst-függönyön. Kávézó, csillan fel a szemem, és belépek. Körbejárok. A pincérnő türelmesen vár. Szimatolok az érzékeimmel, centiről centire letapogatok minden négyzetmétert, míg meg nem találom. A helyet.

Kis box, bordó, puha üléssel, a fal telis-tele képkeretekkel, a tetején polcsor, végig antik tárgyakkal. Kalitka, mozsártörő, viharvert lámpa, kopottas bőrönd, porcelán és világháborús írógép. Mikor leülök, tényleg bebizonyosodik, hogy az az én helyem. A bőröm felsóhajt, minden porcikámból elillan a fáradtság, kéjesen dorombolok. Valami bazsalyog, a plafonról lelóg egy bicikli, a forró csoki lassan felkúszik a szívószálon, felér, a számba ömlik, felnyögök. Kulináris orgazmus. Rám borul a lila köd és most ér tetőpontjára a szimbiózusom.

Ülök a sarokban, bordón, bársonyosan, fabarnán. Parfümöm papír és csokoládé egyvelege, megvadultan körmölök és odavésem az utolsó sort ceruzaujjammal a lap aljára: „Hobbim a különleges pillanatok keresése.”Hozzászólások

Pviola, 17. 10. 2011 12:15:03
Hat ez nagyon kerekre sikerult! Csak gratulalni tudok! Csak igy tovabb,kivancsian varom tovabbi irasaidat! :)
Monika, 18. 10. 2011 19:27:55
Andrea, nagyszerü ez az írás!
@


Kapcsolódó cikkek

Anya, hobbi, örömforrás

Huszár Ágnes

A mai nőket nem elégítik ki az anyaság mindennapos tevékenységei, a klasszikus háziasszony szerepek, amivel nincs is baj. Pörög a világ, ezer lehetőséget villant fel.

2021.11.4.  4    7


Nők és hobbi

Csivre Kata

Avagy a nő, és amit megengedhet azon felül...

2011.11.3.    4


Különleges hobbik

Halász Kata

A tipikus női hobbikkal kapcsolatos társadalmi összgondolkodás idejétmúlt és ráncfelvarrásra szorul...

2011.10.30.    8


Nem a csillagok segítenek

Dóra Dalma

Egy lány, akit az asztronómia érdekel.

2011.10.30.    1


Merülés

Szabó Sylvia

Merültünk este, a félelmetes sötét vízben, és nappal, olyan kristálytiszta vízben, hogy kilométerekre elláttam.

2011.10.26.   


Közönség előtt

Nagy Erika

Ha van olyan ember, akinek nincs hobbija, az szegény ember, legyen kivételesen vaskos is a pénztárcája.

2011.10.23.   

A rovat további cikkei

A hobbim a szenvedélyem

Kottra Éva

Hogyan lettem modellből sommelier...

2011.10.22.   


Hobbi vagy mánia?

Csepy Enikő

Manapság, a hobbit űző ember bizonyos mértékben csodálatra méltó.

2011.10.14.    3


Hány életem van?

Wolner Annamária

Hány élete is van egy nőnek? Sajnos, csak egyetlenegy! S ebbe az egybe bele kell hogy férjen annyi minden: munkahely, család, háztartás.

2011.10.10.   


Hobbi és párkapcsolat

Jády Mónika

A kedvteléseknek fontos funkciójuk van: általuk kikapcsolódhatunk, lazíthatunk, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok gondjait.

2011.10.7.    2


Ami leköt

Csepy Enikő

A nő dolgozik. A nő háztartást vezet. A nő gyereket nevel. A nő törődik a férjével. A nő...

2011.10.3.   


Egy fantasztikus csapat

Kovács Márta

Amikor a legújabb őrület, a zumba, lesöpörte a parkettról az általam annyira szeretett aerobikot, teljesen kétségbeestem.

2011.9.29.    11