Hobbi vagy mánia?


Csepy Enikő  2011.10.14. 5:57

Manapság, a hobbit űző ember bizonyos mértékben csodálatra méltó.

Mármint a „nincs egy perc időm se magamra“ világban igenis az! Viszont, ha már ennek fényében bizonyos mértékben rá lehet adni a mániákus jelzőt, nem éppen pozitív dolgok fognak róla eszünkbe jutni.

A hobbi kifejezés alatt mindenki ugyanazt érti: hasznos időtöltés, mely legális drogként működik – úgy adagolja az ember magába, ahogy nem szégyelli. De mi a helyzet a mániáinkkal? Végülis időtöltésnek időtöltés, de hogy hasznos? Nem éppen. Az emberek általában azt csinálják meg maguk (pláne mások) számára, ami elősegíti szociális életüket, s az ő javukra is válik. Akkor egy eszement mániával minek akasztunk egy újabb terhet a nyakunkba? A válasz pofonegyszerű – mert élvezetes.

Persze már akinek. Semmi pénzért nem szenvednék takarítási kényszerben. Vásárlásiban már úgyis gyötrődök, minek ide még egy, főleg, ha az munkát igényel. Igaz, a baktériumfóbiából is kiveszem tisztességesen a részem, de hála a jó égnek tisztaságmániában még nem szenvedek.

Sportolni jó és egészséges. A jó kondival rendelkezők magát a mennyország kapuját lépik át konditerembe érkezve. A túlsúlyban szenvedőknek pedig maga a megtestesült pokol – de nagy kitartással és akarattal fokozatosan tisztító tűzzé lehet kreálni. Mánia viszont, ha az ember őrülten fogyókúrázni kezd. Napokig tartó koplalás után természetes, hogy tíz körömmel kapunk a tiltott kalóriák után, amitől persze hirtelen ledobott kilóink duplája szökken vissza seperc alatt.

Az sem mindegy, hogy vásárlás által gyűjtünk mindenféle régiségeket, értéktárgyakat, vagy hamis módon a zsebünkben csempészünk ki ezt-azt az üzletből. Kleptomániában szenvedő társaink sajnos nem tudatosítják, hogy tettükkel törvényt sértenek. Egyes mániák kezelése gyakran elég komplikált, sőt néhányuk igen komoly. A gyógyulás folyamatának első fázisa pedig mindanyjuknál egy és ugyan az: elfogadni, hogy betegséggel van gondunk. Ezután se lesz azonnal fenékig tejfel az élet, de szorgalommal igenis le lehet győzni ezeket a fránya, agyunk által diktált kényszereket.
Inkább maradjunk egy jól bevált hobbinál, mint egy idegeket felőrlő, élősködő mániánál.

Fontoljuk meg okosan, mihez kezdünk szabadidőnkkel és az életünkkel!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anya, hobbi, örömforrás

Huszár Ágnes

A mai nőket nem elégítik ki az anyaság mindennapos tevékenységei, a klasszikus háziasszony szerepek, amivel nincs is baj. Pörög a világ, ezer lehetőséget villant fel.

2021.11.4.  4    7


Nők és hobbi

Csivre Kata

Avagy a nő, és amit megengedhet azon felül...

2011.11.3.    4


Különleges hobbik

Halász Kata

A tipikus női hobbikkal kapcsolatos társadalmi összgondolkodás idejétmúlt és ráncfelvarrásra szorul...

2011.10.30.    8


Nem a csillagok segítenek

Dóra Dalma

Egy lány, akit az asztronómia érdekel.

2011.10.30.    1


Merülés

Szabó Sylvia

Merültünk este, a félelmetes sötét vízben, és nappal, olyan kristálytiszta vízben, hogy kilométerekre elláttam.

2011.10.26.   


Közönség előtt

Nagy Erika

Ha van olyan ember, akinek nincs hobbija, az szegény ember, legyen kivételesen vaskos is a pénztárcája.

2011.10.23.   

A rovat további cikkei

A hobbim a szenvedélyem

Kottra Éva

Hogyan lettem modellből sommelier...

2011.10.22.   


Fura hobbi

Puha Andrea

Gyakran téblábolok a városban. Toporgok, aztán elindulok jobbra, pár lépés után megtorpanok...

2011.10.17.  2   


Hány életem van?

Wolner Annamária

Hány élete is van egy nőnek? Sajnos, csak egyetlenegy! S ebbe az egybe bele kell hogy férjen annyi minden: munkahely, család, háztartás.

2011.10.10.   


Hobbi és párkapcsolat

Jády Mónika

A kedvteléseknek fontos funkciójuk van: általuk kikapcsolódhatunk, lazíthatunk, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok gondjait.

2011.10.7.    2


Ami leköt

Csepy Enikő

A nő dolgozik. A nő háztartást vezet. A nő gyereket nevel. A nő törődik a férjével. A nő...

2011.10.3.   


Egy fantasztikus csapat

Kovács Márta

Amikor a legújabb őrület, a zumba, lesöpörte a parkettról az általam annyira szeretett aerobikot, teljesen kétségbeestem.

2011.9.29.    11