Nem a csillagok segítenek


Dóra Dalma  2011.10.30. 6:42

Egy lány, akit az asztronómia érdekel.

A 21 éves Bérci Adrienn az év elején vágott bele az ELTE BTK ukrán szakába. Nem elég, hogy egy nem éppen könnyű, ám igen érdekes nyelvszakot választott, de még az iskolán kívüli szenvedélye sem mindennapi. A magának való lány túlságosan zárkózott ahhoz, hogy kedvteléseit megossza másokkal, ám az asztronómia iránti érdeklődését még, ha akarná, sem tudná letagadni.

Mit lehet tudni a horoszkópkutatásokról?

Nem kutatásoknak nevezném, inkább a csillagászok és a csillagjósok találkozásának. Elvégre a horoszkópot még mindig a görögök bolygóállás-méréseire alapozzuk, leszámítva azt, hogy manapság már egy kiforrott, stagnáló rendszert nézünk, míg a görögök az aktuális dolgokat nézték, vagy TÉNYLEG az eget szemlélték. Annyira még nem mélyültem el a témában, hogy tudjam, pontosan miből fakad a kutatás, és hol is tart. Az egyetlen, régóta fejemben levő információ még a görög legendákhoz kapcsolja a horoszkóp jegyeit. Amikor a Plútót holdnak minősítették, akkor a jósok természetesen felszólaltak, de a végeredmény az lett, hogy a Plútót benne hagyták a jegyekre ható bolygókban.

Mióta foglalkozol horoszkópkutatással, és miből fakad a horoszkópok iránti érdeklődésed?

Szeretek mitológiával és természetfeletti dolgokkal foglalkozni. Nem hiszek mindenben, de a leírtak rendkívül érdekesek. A valóságnál mindig is jobban érdekelt az emberi fantázia. Mivel fantasy- és ezotéria-rajongó vagyok nem csoda, hogy az asztronómia is bekerült a képbe. Bár 21 évesen talán már ki kellett volna nőnöm belőle, de makacsul ragaszkodok néhány dologhoz az életemben. Gyakorlatilag amióta tudom, hogy mi az a csillagkép, és amióta az általános iskolában megtanultam olvasni, azóta érdeklődöm a horoszkópok iránt, több-kevesebb sikerrel. Igazából talán azért érdekel ennyire a dolog, mert szeretném, hogy az első benyomások mellett legyen elképzelésem az adott személy reakciójáról bizonyos helyzetekben. Nem mondom, hogy mindig bejön a horoszkóp általi leírás, de elég gyakran be szokott igazolódni, ám mély ismeretségeket azért nem építek ezekre a dolgokra.

Miért pont ebben a témában mélyedtél el a leginkább?

Mert én magam is egy kézzel fogható példa vagyok magamnak ebben a témában. Tudok magamon tesztelni bizonyos dolgokat, hogy tényleg mutatok-e bizonyos tulajdonságokat, sőt, még az aszcendensnél is tudom magamon észlelni, hogy igaz-e vagy sem.

Van bármiféle hatással életed más területeire ez a fajta hobbi?

Nem hagyom, hogy a szilárd valóságomba beleszóljon. Kegyetlen világban élünk, és azt várni, hogy a csillagok majd segítenek, felesleges. Ha valamit el akarok érni, azt egyedül csak én tudom megcsinálni. Van egy határozott vonal a hobbi és a valóság között.

Tagja vagy valamilyen körnek, amely a horoszkópokkal foglalkozik? Ha igen, akkor mit köszönhetsz ennek, mi az, amit megtanultál ott?

Nem vagyok tagja semmilyen körnek, mert a Magyarországra hasonló tudással érkező emberek számomra már túlzásba viszik az ilyen dolgokat. Külföldi írók könyveit olvasom, ha úgy vélem, hogy megéri megvenni. Szeretek egyedül dolgozni, mert úgy csak az én döntéseim és meglátásaim érvényesülnek.

Mennyiben könnyíti vagy nehezíti az ismerkedést a hobbiból származó „tudás”?

Helyzettől függ. A magam részéről könnyen kezelem, tudom, hogy van, akit érdekel ez a dolog és van, akit nem. Nem vagyok elkötelezett egyik hobbim iránt sem annyira, hogy valakit lerohanjak ezzel, de ha esetleg valakit érdekel a szenvedélyem, akkor természetes, hogy könnyebb az ismerkedés. Nem erőltetem rá senkire sem a gondolataimat, és tartom magam annyira intelligensnek, hogy találjak más témát, amiről beszélgetni lehet, ha az illető egyáltalán nem érdeklődik. Másrészt egy beszélgetést soha nem azzal kezdek, hogy felsorolom mik a hobbijaim. Egy jó beszélgetésben az ember hagyja, hogy az ilyenek maguktól sorra kerüljenek.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anya, hobbi, örömforrás

Huszár Ágnes

A mai nőket nem elégítik ki az anyaság mindennapos tevékenységei, a klasszikus háziasszony szerepek, amivel nincs is baj. Pörög a világ, ezer lehetőséget villant fel.

2021.11.4.  4    7


Nők és hobbi

Csivre Kata

Avagy a nő, és amit megengedhet azon felül...

2011.11.3.    4


Különleges hobbik

Halász Kata

A tipikus női hobbikkal kapcsolatos társadalmi összgondolkodás idejétmúlt és ráncfelvarrásra szorul...

2011.10.30.    8


Merülés

Szabó Sylvia

Merültünk este, a félelmetes sötét vízben, és nappal, olyan kristálytiszta vízben, hogy kilométerekre elláttam.

2011.10.26.   


Közönség előtt

Nagy Erika

Ha van olyan ember, akinek nincs hobbija, az szegény ember, legyen kivételesen vaskos is a pénztárcája.

2011.10.23.   


A hobbim a szenvedélyem

Kottra Éva

Hogyan lettem modellből sommelier...

2011.10.22.   

A rovat további cikkei

Fura hobbi

Puha Andrea

Gyakran téblábolok a városban. Toporgok, aztán elindulok jobbra, pár lépés után megtorpanok...

2011.10.17.  2   


Hobbi vagy mánia?

Csepy Enikő

Manapság, a hobbit űző ember bizonyos mértékben csodálatra méltó.

2011.10.14.    3


Hány életem van?

Wolner Annamária

Hány élete is van egy nőnek? Sajnos, csak egyetlenegy! S ebbe az egybe bele kell hogy férjen annyi minden: munkahely, család, háztartás.

2011.10.10.   


Hobbi és párkapcsolat

Jády Mónika

A kedvteléseknek fontos funkciójuk van: általuk kikapcsolódhatunk, lazíthatunk, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok gondjait.

2011.10.7.    2


Ami leköt

Csepy Enikő

A nő dolgozik. A nő háztartást vezet. A nő gyereket nevel. A nő törődik a férjével. A nő...

2011.10.3.   


Egy fantasztikus csapat

Kovács Márta

Amikor a legújabb őrület, a zumba, lesöpörte a parkettról az általam annyira szeretett aerobikot, teljesen kétségbeestem.

2011.9.29.    11