Akarat kérdése


Fodor Tekla  2008.11.10. 16:31

A hónap témája kapcsán két dolog jutott eszembe: az egy híján ötvenéves, modern anyukám és a Szex és New York film főszereplői.

A négy főszereplő és édesanyám keveréke akarok majd lenni, amikor elérem azt a bizonyos kort, amikor majd azt hallom, hogy: korhatár, ráncok, rossz alvás, főzés, mosás, takarítás, gyereknevelés stb. A szívem inkább a négy nőci fele húz. Nem, nem a pasifogásra, hanem az öltözködési stílusukra, humorukra, életmódjukra gondolva. S nem tagadom, édesanyám farmerjét hordtam ma, és előfordul, hogy a csíkos felsőit is szívesen felveszem, sőt néha a saját szekrényembe csempészem...

Semmikor sem akarom azt hallani, hogy ketyeg hol a biológiai, hol pedig egyéb féle-fajta óráim. Meg van fertőzve az egész világ a sok buta felfogással és életmód-elképzeléssel. Olyan unalmas közhelyekkel, miszerint a mai világban mindenki fut, semmire sincs idő, a nőnek a konyhában a helye, vagy ötven év után kendőt és szoknyát viseljen... Ez, kérem szépen, rég lejárt lemez. Szerencsére. De sokan nem mernek, nem akarnak változtatni helyzetükön. A sok arcpakolást emlegetjük oly gyakran (amire természetesen szükség van), de a gondolkodás, felfogás és egy kis lazaság elmarad. Ma már nem számít újdonságnak és illemtelenségnek, ha az albérletben élő barátunknál ülünk hajnali négy óráig. De a felsőbb korosztály sehogy sem akar ezzel a gondolattal megbarátkozni. Ellenszere, vagy valamiféle elixírje nincs. Én már csak tudom, hiszen minden eszközt bevetettem már a meggyőzésre – szinte sikertelenül.

Nem kell sztárnak vagy tornásznak lenni ahhoz, hogy ötvenévesen is jól nézzen ki. Csak akarat kérdése az egész. Vannak modern, kedves és nem naftalin szagú ruhát viselő nagyszülők. A ráncokat nem kell teljesen eltüntetni, mert akkor semmi varázsa az adott kornak. Ami a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében, és amennyire csak teheti, ápolt legyen. Ötven-, hetven- vagy akár kilencvenévesen is.

Tudom, hogy a mai idősebb generáción változtatni nem lehet, és talán(!) nem is kell. De egy dolog biztos: mi már másak leszünk, és a gyerekeink még annál is másabbak...

Hogy ez jó, vagy sem? Minden kiderül a maga idejében.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Korkérdés

Póda Erzsébet

Amikor friss diplomával munkahelyet kerestem, a munkaadók félrehúzott szájjal utasítottak el.

2008.11.28.  2   


A nő kora

Saloňová Andrea

Amikor még tizennyolc voltam, azt gondoltam, egy harmincéves nő már öreg, már minden mögötte van.

2008.11.27.   


Korhatár Londonban

Brunner Mónika

Londonban még a negyvenes is bármikor kap munkát.

2008.11.26.   


Szolidan vonzó

Nagy Erika

...vagy lehangolóan közönséges.

2008.11.25.    5


Hányas vagy, hetvenes?

Vég Erzsébet

Fel kellene ismerni a negyven feletti korosztály értékeit...

2008.11.22.  1   


Korhatár

Molnár Miriam

Az ember addig talán nem is gondolkodik el arról a tényről...

2008.11.6.   

A rovat további cikkei