Nővérke


Nagy Erika  2013.9.24. 3:14

Hogy mire számít az a beteg, aki a kórházi ágyon feküdve hangosan elkiáltja magát: Nővérke?

Arra, hogy egy hús-vér nőnemű lény libben be az ajtón, mosolyogva, segítőkészen. Főleg, ha férfi a beteg. De mi van akkor, ha ez nem így történik? Most nem arra gondolok, hogy a nővér nem csinos, nem fiatal, vagy éppen nem egy alig valamit is takaró szoknyácska van rajta. Hanem arra, amikor a nővér mondjuk szőrős, szemüveges, szépnek nem mondható arccal hajol a beteg fölé, ám elmondhatatlanul kedves, amikor megkérdezi: Miben segíthetek? Ilyenkor a beteg legjobb esetben köpni-nyelni nem tud a meglepetéstől, nem is érti, hogy mi történik körülötte, szinte alig tud megszólalni a meglepetéstől. Hirtelen azt sem tudja, hogy miként is szólítsa az ápolóját. Most ne gondolja senki azt, hogy a beteg előítélettel viseltetik a nővérrel szemben külseje miatt, még csak azt sem gondolja, hogy: „Te jó ég, hogy néz ez ki?!”

Nem csigázom tovább a kedélyeket, elmagyarázom, miről is van szó. A nem mindennapi szőrös, szemüveges nővér egyszerűen csak férfi. Ugye, kevesen gondolnának arra, hogy egy férfi is választhatja ezt a szakmát? Egy férfi lehet orvos, masszőr, terapeuta, betegápoló, de nővér? És nem is akármilyen! Olyan igazi, aki azért született erre a világra, hogy segítsen a betegeken. Nem mint orvos, hanem mint nővér. Ráadásul, amikor megkérdezik tőle, hogy miként szólítsák, a világ legtermészetesebb módján azt feleli: „Szólítson nyugodtan nővérkének!”

Most akkor filozofáljunk arról, hogy mi a férfias, és mi a nőies szakma! Meg kell-e vajon lepődnünk azon, ha nőt látunk a villanyvezetéket, autót szerelni, villamost, kamiont vezetni, vagy akkor, amikor az óvodában óvóbácsi felügyeli, babusgatja a gyermekeket, vagy éppen körmöt manikűröz? Szerintem nem, mert mindenki azt a szakmát választja, ami hozzá a legközelebb áll. Egy törékenynek látszó nő is végezhet kemény fizikai erőnlétet igénylő munkát, és egy férfi is olyat, amelyet tipikus női szakmának tartanak nyilván. Manapság már egyáltalán nem állja meg a helyét az, hogy léteznek kimondott férfias és nőies szakmák. Fontos, hogy egy pályakezdő valós kívánsága és tehetsége alapján válasszon pályát, ne pedig a nemi sztereotípiáktól befolyásolva.

Egy a fontos, hogy amit művelnek, abban örömet leljenek, nemtől függetlenül. Meg az, hogy legyen az embernek munkája. Mert nem szabad elfelejteni, hogy a munkanélküliek sokkal alapvetőbb dolgoktól vannak megfosztva, mint a jövedelemtől, amikor nincs munkájuk. A munkanélküliség egy megváltozott élethelyzet, ami hatással van az emberek önértékelésére, egészségi állapotára, társadalmi-közösségi aktivitására éppúgy, mint a társas kapcsolataira.

Úgy látom és gondolom azonban, hogy egy nő sokkal nehezebb helyzetben van, mert ha egy nő akar férfias szakmában helytállni, sokkal erőteljesebb önérvényesítésre van szüksége, mint annak a férfinak, aki valamelyik nőies szakma megszállottjává válik. Több kockázatot kell vállalnia, meg kell tanulnia részt venni a munkahelyi harcokban, taktikákban. Meg kell tanulni elfogadtatni magát, de ha ez megtörténik, egyenes út áll előtte.Hozzászólások

Sanyi, 24. 09. 2013 08:33:43 Nő-vér
Nálunk ezt a jelenséget úgy nevezik, hogy KANNŐVÉR, vagy csak úgy dunaszerdahelyiesen KANSZESZTRA :)
    
erika, 24. 09. 2013 17:50:17 Re: Nő-vér
:), Így is lehet mondani...
    
erika, 24. 09. 2013 17:50:49 Re: Nő-vér
:), Így is lehet mondani...
@


Kapcsolódó cikkek

Nőnek lenni jó (?)

Faar Ida

Csinos, fiatal nők, üdvözült mosollyal az arcukon napi 24 órás ügyeletben tesznek-vesznek...

2013.10.29.   


Ki a furcsa? Ki a más?

Kiss Adrienn Éva

Manapság semmire sem lehet azt a jelzőt használni, hogy tipikus.

2013.10.22.  4   


Kirobbanás

Nagy Csivre Katalin

Tipikus női szerepek: az anyósé és a menyé...

2013.10.15.    39


Nők a rendőrök között

Rajczi Viktória

A nők számtalan helyen helytállnak, lehet ez akár egy férfias szakmának nevezhető terület is.

2013.10.9.    17


Kinek az igaza igazabb?

Nagy Csivre Katalin

A beszélgetés, találgatás, ki hogyan látja a házaséletet, a párkapcsolatokat, a nőt és a férfit, hosszasan folytatódik.

2013.10.1.   


Tipikus anyák?

Kovács Márta

Anyának lenni a legtipikusabb női szerep, ugyebár? Kérdezzünk csak meg egy öt-hatéves kislányt, mi lesz, ha nagy lesz!

2013.9.27.    25

A rovat további cikkei

A nemek játéka

Kulcsár Tímea Ágnes

Avagy a fiús lányok - lányos fiúk kérdése...

2013.10.2.    15


Tipikus női szerepek

Póda Erzsébet

Hogy melyek a tipikus női szerepek? Hogy ez világos mindenki számára? Hogy ezt a kérdést fel sem kell tenni, annyira nyilvánvaló?

2013.9.13.    18