A "hibátlan" élet titka


Oriskó Renáta  2015.1.20. 3:46

Az élet színtere, ahol azt játsszuk, hogy minden szép és jó, már-már tökéletes.

Nem vagyok sem terapeuta, sem tanácsadó. Nem tudok hatásos megoldásokat a hibátlan életre. Ez a cikk nem is ezzel hivatott foglalkozni, hanem egyfajta idézőjeles hibátlan élettel. Azzal a tökéletessel, amely az interneten zajlik. Ahol azt játsszuk, hogy minden szép. Ahol tökéletes pillanataink vannak, amelyekből sugárzik a boldogság, az elégedettség. Vajon tényleg ilyen az egész életünk? Szinte már-már tündérmese?


A valós életben történik velünk jó is, rossz is – ezt mindannyian tapasztaljuk a saját bőrünkön. Vannak napok, amikor semmi sem képes lefagyasztani arcunkról a mosolyt, máskor viszont még felkelni sincs kedvünk, vagy úgy érezzük, egy káosz minden körülöttünk. Ehhez képest milyen a netes életünk? Olyan, amilyennek mi magunk írjuk, amilyennek a környezetünk számára láttatni akarjuk magunkat.
S hogy milyennek akarjuk láttatni magunkat?
Egyértelműen sikeresnek, boldognak, önbizalomtól kicsattanónak, mindig jókedvűnek. Tökéletes partnernek és anyának, olyasvalakinek, aki mindig minden helyzetben megállja a helyét, talpon marad és semmi sem szegi kedvét. Hiszen ez az elvárás: ezt sulykolja belénk minden és mindenki.

Nem azt akarom mondani, hogy az említett, saját magunk által írt forgatókönyv teljes mértékben hazugságra épül. De tény: lehetőség van arra, hogy tudatosan szépítsünk és csak a pozitív dolgokat osszuk meg. Hiszen ki az, aki nyilvánosságra hozná gyengeségeit, sikertelenségeit, kudarcait, esendőségét? Ha mód van rá, akkor senki. Épp ezért valós életünk mozzanatait szelektáljuk, s csak az arra érdemesek kerülnek fel az internetre, akár még kissé kiszínezve is. S így lesz egy másik életünk. De közben, ha egy kicsit is reálisan látjuk a dolgokat, tudjuk, hogy semmi sem tökéletes.
Akkor mégis kinek akarunk bizonyítani?
Miért lett elégedettségünk, önbizalmunk fokmérője a státuszainkra, megosztásainkra, feltöltött fotóinkra kapott lájkok száma?

Igen, lesz egy életünk. Egy átfordított, kifordított, kiszínezett. Egy vágyott élet. Egy tökéletes, hibátlan, de valótlan. Egy magunk által kreált álom. Ami talán homlokegyenest nem ellentéte a valódi életünknek, személyiségünknek, de nem annak tükörképe. És így élünk. Kifordítva...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Boldogság a neten

Póda Erzsébet

Azt mondják, az igazságnak mindig két oldala van. Vagy lehet több is. Manapság már a valóságnak is két oldala van. Sőt, lehet több is.

2015.4.21.    11


Álprofilba burkolózva

Kulcsár Tímea Ágnes

Nőként még az interneten is nehezen nyilvánulhat meg az ember, de megvannak a módszerek!

2015.2.9.    11


Pasizás a neten

Nagy Erika

Soha nem értettem, mi a jó abban, ha valaki az interneten keresi a szerelmet.

2015.2.2.    12


Virtuális anyák

Kovács Márta

Még meg sem születik a várva várt kisbaba, de már posztolják a közösségi oldalon...

2015.1.30.    54


(El)árulhatjuk-e magunkat?

Kiss Adrienn Éva

Aktuális témánk keretében ezúttal a online ismerkedés témáját boncolgatjuk.

2015.1.26.    17


Klisékirálynők fókuszban

Palkó Emese

Mindenkiben ott van a vágy, hogy élményeit, képeit, gondolatait megossza másokkal.

2015.1.23.    43

A rovat további cikkei

Menekülés a virtuális világba

Kabók Zita

A közösségi média szerint mindenki tökéletes életet él.

2015.1.13.    27