Bizalom


Száz Ildikó  2012.3.19. 6:40

Egy teaházi beszélgetés margójára.

Barátokkal véleményt, eszmét cserélni egy csésze dióstea mellett, kényeztető érzés. Hosszasan élvezem, ahogy lustán belecsorog a méz a teába, majd kiskanalanként adagolom a tejet. Szeretem nézni, ahogy a tej nem olvad össze azonnal a barna lével, hanem előbb finom körtáncot lejt.

Pont úgy, mint amikor arról beszélgettünk a teagőzben egy kedves barátnőmmel, hogy mi az elsődleges egy kapcsolatban. Egymás szeretete, tisztelete, megbecsülése, egymás értékeinek felismerése... soroltuk. De mintha a dióstea illata még magasabbra repítette volna a gondolatokat, egy ponton leálltunk. Nem fokoztuk tovább a dolgokat, és nem soroltuk a fel nem sorolhatót. Haszontalan kis filmkockák peregtek le előttem: jelentéktelen jelenetek az életből, munkahelyi, baráti és otthoni élmények. Egy volt bennük a közös, egy volt a fontos: a bizalom. Nem akartam meggyőzni a másikat, de most is úgy gondolom, hogy a korábban felsoroltak elé tolakodik, és elsőbbséget élvez a feltétel nélküli bizalom. Megtanultam. Mert a gyerekkori barátok nagy része távol él tőlem, bizalmi barátság a miénk, sosem szolgáltattuk ki egymás titkait. A házasság idején is voltak hetek, amikor a másik határokon túl, több száz kilométerre az otthontól vállalt munkát. Nem maradt más, mint bízni, hogy a családért dolgozik, és alig várja az újbóli találkozást. A szüleimtől távol, kórházi ágyon, messzi iskolában is megmaradt a bizalom, mert jó volt az alapozás. Megértettem, mi a dolgom, és hogy a család nevén, becsületén sosem eshet szégyenfolt.

Érzelmileg ahhoz merünk kötődni, akiben megbízunk, a többi csak puhatolódzás, ismerkedés, szemlélődés. A nők annak szeretnének csókot adni, igent mondani, verset felolvasni, gombot felvarrni, finom vacsorát főzni, és azzal együtt szeretnének gyereket vállalni, akiben feltétel nélkül megbízhatnak.

A barátban sosem lenne szabad csalódni. Kevés fájdalmasabb dolgot ismerek ennél. Ha bizalom van, akkor a csend sem félelmetes. A barát, a szülő, a kedves csendbe burkolódzó hallgatása nem ellenünk van.

Kiforr a félelem, elhalkul a belső csatazaj egy jól időzített csend idején...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kalitkába zár a házasság?

Huszár Ágnes

Az egyik legszebb népdalunk szövege olyan képet fest elénk, amely szerint a kismadár csapdába esett...

2012.4.27.   


Szeret engem (?)

Nagy Anna

Szerelem volt, vagy csak az újdonság varázsa? – forgatta magában a kérdést Kata, miközben legbensőbb lelki tusái közepette tudta a választ.

2012.4.20.   


Korai érzelmek

Nagy Erika

Sok mindenre jó a közösségi portál, bár néha olyan dolgokat kürtölnek világgá az emberek, amit inkább titkolni kellene.

2012.4.16.   


Nem mondja

Kabók Zita

„Nekem soha nem mondja el a férjem, hogyan érez.”

2012.4.10.   


A sárga démon

Csepy Enikő

Nincs olyan ember e kerek világon, akit nem kerített volna már hatalmába ez a bizonyos szörnyeteg, legalább egyszer.

2012.4.6.    6


Ez csak hiszti!

Halász Kata

Erőteljes hangulatingadozás? Alaptalan érzelemkitörés? Hisztéria. Meneküljön, aki tud!

2012.4.2.   

A rovat további cikkei

Fátyol és mosoly

Nagy Csivre Katalin

A nő maga az érzelem, s az érzelem maga a nő...

2012.3.30.    19


Érzelmek iskolái

Póda Erzsébet

Stefánia istennő lett. Vagy, ha nem is egészen istennő, de annak papnője biztosan.

2012.3.21.   


Haszontalan csökevények?

Nagy Erika

Az érzelmek uralják életünket, hiszen tudunk szeretni, gyűlölni, tudunk hinni, féltékenykedni.

2012.3.9.    2