Ez csak hiszti!


Halász Kata  2012.4.2. 5:50

Erőteljes hangulatingadozás? Alaptalan érzelemkitörés? Hisztéria. Meneküljön, aki tud!

Bár a hisztéria, mint betegség a 19-20. században került be az orvosi köztudatba, de már az ókoriak számára is ismert volt a fogalom. Az egyiptomiak parazitaszerű állatkaként képzelték el, ami az emberi szervezetben vándorolva ingerli a belső szerveket, ezzel kiváltva a hisztérikus magatartást. Az ókori görögök (Hippokratész és Platón szerint) a nők hisztériájának egyik kiváltó oka a szexuális kielégítetlenség, melynek következtében a méh vad kóborlásba kezd a testben. A görögök egyébként törvénybe foglaltál, hogy a férj havonta minimum három alkalommal szeretkezzen feleségével, különben az asszony elválhat tőle. A középkor keresztény gondolkodói szerint a hisztéria egyetlen gyógyszere az imádság és természetesen az ördögűzés. Nagyanyáink szerint a hisztéria leggyorsabb és legeredményesebb ellenszere nem más, mint a pofon. Illetve ha jó alaposan megrázzuk a hisztériázó egyént – mintha ezzel újra rendet teremtenénk a fejében: minden érzelem kerüljön szépen vissza az eredeti helyére.

Fontos megkülönböztetni a hisztit a hisztériától, hiszen ez utóbbi egy pszichiátriai betegség (amit ma már leggyakrabban a depresszió melléktüneteként kezelnek), míg a hiszti lényegében az érzelmek feletti kontroll átmeneti elvesztése.

Ideális esetben az agy tudatos része kontroll alatt tartja az emocionális részt, az összes érzelmet. A nők azonban genetikailag érzelmesebb lények és a társadalmi nevelés is megengedi, hogy sírjanak, míg a férfiak nem ejthetnek könnyeket. Az ő esetükben a csendes könnymorzsolgatás még mindig kulturáltabb módja az érzelmek kifejezésének, mint a hiszti. Hisztis férfi! A legborzalmasabb típus egyike.
A hisztis nő kiborulásának általában van oka, de sokszor múltbéli a sérelem és éppen ezért a másik nem érti, hogy mi rosszat tett, és sokszor észre sem veszi, hogy tett valami rosszat, de ez már egy másik téma. Szóval a női hiszti gyakran nem arról szól, ami a kiváltó oka, az csak az utolsó csepp a pohárban. Ilyenkor egy tipikus férfi megkérdezi, hogy mi a baj, mire a nő válasza: SEMMI! Azt pedig már talán a tapasztalatlanabbak is tudják: ez hazugság.

A pszichológus felismerték, hogy a hiszti más, mint egy hagyományos düh vagy a „csak az idegeim”-típusú kiborulások, ugyanis szorosan összefüggenek az egyén emberi kapcsolataival. De nem csak azokkal, a hiszti egy nagyon veszélyes mixe a haragnak, a szorongásnak, a más(ok)tól való függésnek és a frusztrációnak. A hiszti kiváltó oka lehet, ha valaki elveszti azt az embert, aki a támaszát jelentette, és ezáltal elveszti a biztonságérzetét. A gyakran hisztiző ember olyan típus, aki öntudatát, magabiztosságát csak a környezet visszajelzései alapján alakítja. Ugyancsak jellemző a romboló kiborulás a narcisztikus emberekre, akiket még azért is megdicsértek gyerekkorukban, ha jól teljesítettek vécén (pardon). Az ilyen emberek nem tudják megtartani saját magukkal a három lépés távolságot és objektív szemmel tekinteni magukra. A hisztis ember gyakran a környezetét okolja saját viselkedéséért – ez a legegyszerűbb: másokat hibáztatni. Erre mindenki képes, viszont önkritikát gyakorolni! Na, arra már kevesen sokkal kevesebben.

A hiszti elkerülése szinte lehetetlen. Szerintem a nők 99%-a képtelen arra, hogy gyorsan visszanyerje az érzelmi egyensúlyt. Ahelyett, hogy erre törekedne, inkább kifinomult eszközöket fejleszt ki, hogy a környezetét terrorizálja. Sokan sírtunk már a sötétben szívszaggatóan az ágy sarkába kuporodva, nem? Ez is hiszti. Ezernyi válfaja létezik, úgyhogy bele kell törődni, hogy ezt el kell tűrni – amíg világ a világ. És nincs rá orvosság, csak a nő önismeretére és következetességére lehet számítani...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kalitkába zár a házasság?

Huszár Ágnes

Az egyik legszebb népdalunk szövege olyan képet fest elénk, amely szerint a kismadár csapdába esett...

2012.4.27.   


Szeret engem (?)

Nagy Anna

Szerelem volt, vagy csak az újdonság varázsa? – forgatta magában a kérdést Kata, miközben legbensőbb lelki tusái közepette tudta a választ.

2012.4.20.   


Korai érzelmek

Nagy Erika

Sok mindenre jó a közösségi portál, bár néha olyan dolgokat kürtölnek világgá az emberek, amit inkább titkolni kellene.

2012.4.16.   


Nem mondja

Kabók Zita

„Nekem soha nem mondja el a férjem, hogyan érez.”

2012.4.10.   


A sárga démon

Csepy Enikő

Nincs olyan ember e kerek világon, akit nem kerített volna már hatalmába ez a bizonyos szörnyeteg, legalább egyszer.

2012.4.6.    6


Fátyol és mosoly

Nagy Csivre Katalin

A nő maga az érzelem, s az érzelem maga a nő...

2012.3.30.    19

A rovat további cikkei

Érzelmek iskolái

Póda Erzsébet

Stefánia istennő lett. Vagy, ha nem is egészen istennő, de annak papnője biztosan.

2012.3.21.   


Bizalom

Száz Ildikó

Egy teaházi beszélgetés margójára.

2012.3.19.    46


Haszontalan csökevények?

Nagy Erika

Az érzelmek uralják életünket, hiszen tudunk szeretni, gyűlölni, tudunk hinni, féltékenykedni.

2012.3.9.    2