Nem mondja


Kabók Zita  2012.4.10. 5:53

„Nekem soha nem mondja el a férjem, hogyan érez.”

A fenti mondatot valószínűleg már nem egyszer hallhattuk barátnőnktől, ismerőseinktől. A nők az egész világon ugyanúgy éreznek és gondolkodnak a párjukkal kapcsolatban. Kizár engem az érzelemvilágából, soha nem osztja meg velem a problémáit – mondják. – Ha rákérdezek, kimegy a szobából, vagy elutasít, mondván, nem akar róla beszélni.

Azt mondják a nők érzelmileg gyengébbek és ingatagok. Ezt azonban a kutatások felülbírálják, hiszen nagyon sokféle szempontból a nők erősebbek, mint a férfiak. A nők jobban bírják a betegségeket, mint a férfiak. A férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg valamilyen betegségben. A nők tovább élnek. A koraszülött fiúcsecsemők sokkal gyengébbek és nagyobb az elhalálozási arányuk, mint a lányokénak.

De nézzük, hogyan dolgozza fel az érzelmeket a férfi és a nő!

A férfiakat az érzelem tettre ösztönzi, míg a nők arra vannak programozva, hogy beszéljenek. Ha a férfit valami felhergeli, feldühíti, nagyon valószínű, hogy agresszívvá válik, és fizikai következménye lesz a dolognak. Úgy magyarázzák, hogy evolúciós szempontból a férfiaknak el kellett fojtaniuk az érzelmeiket a hosszú vadászatok alatt, ezért számukra természetes ez a viselkedés.

A nők ezzel ellentétben, ha kibeszélik az érzelmeiket, megkönnyebbülnek, míg a férfiak a problémákat a praktikus oldalukról nézik. A nők, ha problémájuk van, nyíltan megbeszélik a barátnőjükkel vagy egy terapeutával, mert számukra ez a természetes.

A másik probléma, hogy a férfiak sokszor csöndben maradnak, azaz magukba zárkóznak. Ilyenkor a nő hiába kérdezi, hogy mire gondolnak – ők elutasítóak. A nők persze azt hiszik, hogy a másik megsértődött. Nem látják, nem érzik át, hogy ez a férfiakra jellemző viselkedésforma. A férfiak, ha megoldást keresnek egy problémára, akkor abbahagyják a beszélgetést és elvonulnak.

Az érzelemvilágunk befolyásolja cselekedeteinket, tehát fontos, hogyan érzünk. Amikor mi, nők, dühösek vagyunk, a családhoz, barátokhoz menekülünk. A férfiak ehelyett elbújnak a külvilág elől, és elfojtják érzelmeiket.

A férfiaktól megköveteli még a mai világ is, hogy önmagukra támaszkodjanak, és érzelmeiket ne mutassák ki. Azért, hogy a „családi fészek” ne kerüljön bajba, megpróbálják eltitkolni a problémáikat. A legtöbb kultúra elvárja a férfiaktól a hősies viselkedést, a leleményességet minden élethelyzetben, és azt hogy bátran viselkedjenek.

Nők és férfiak egyaránt aktív lelkivilággal rendelkezünk. Az, hogy nemtől és helyzettől függően nem mutatjuk ki az érzelmeinket, korántsem jelenti azt, hogy azok nem léteznek.
Merjük tehát vállalni az érzéseinket, és osszuk meg azokat barátainkkal, családunkkal, hiszen együttműködve mindnyájan boldogabb életet élhetünk!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kalitkába zár a házasság?

Huszár Ágnes

Az egyik legszebb népdalunk szövege olyan képet fest elénk, amely szerint a kismadár csapdába esett...

2012.4.27.   


Szeret engem (?)

Nagy Anna

Szerelem volt, vagy csak az újdonság varázsa? – forgatta magában a kérdést Kata, miközben legbensőbb lelki tusái közepette tudta a választ.

2012.4.20.   


Korai érzelmek

Nagy Erika

Sok mindenre jó a közösségi portál, bár néha olyan dolgokat kürtölnek világgá az emberek, amit inkább titkolni kellene.

2012.4.16.   


A sárga démon

Csepy Enikő

Nincs olyan ember e kerek világon, akit nem kerített volna már hatalmába ez a bizonyos szörnyeteg, legalább egyszer.

2012.4.6.    6


Ez csak hiszti!

Halász Kata

Erőteljes hangulatingadozás? Alaptalan érzelemkitörés? Hisztéria. Meneküljön, aki tud!

2012.4.2.   


Fátyol és mosoly

Nagy Csivre Katalin

A nő maga az érzelem, s az érzelem maga a nő...

2012.3.30.    19

A rovat további cikkei

Érzelmek iskolái

Póda Erzsébet

Stefánia istennő lett. Vagy, ha nem is egészen istennő, de annak papnője biztosan.

2012.3.21.   


Bizalom

Száz Ildikó

Egy teaházi beszélgetés margójára.

2012.3.19.    46


Haszontalan csökevények?

Nagy Erika

Az érzelmek uralják életünket, hiszen tudunk szeretni, gyűlölni, tudunk hinni, féltékenykedni.

2012.3.9.    2