A gyógyászati tetoválás


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.3.24. 1:30

Egy tű, nagy sebességgel, bele-beletép a bőrbe, miközben tintát juttat alá. A procedúra fájdalmas és többnyire örökre szól.

Örökre szól, mert még a lézeres eltávolítás sem nyújt teljes megoldást minden esetben. A tetoválás sablonos, vagy éppen egyedi mintákat mar a bőrbe. Megbélyegzi, megjelöli használóját. Megbélyegzi, mert a társadalom nagyobb része ellenszenvvel fog rátekinteni, még akkor is, ha ma már széles körben elfogadott. És megjelöli, mint valakit, aki más, aki vad, aki önként vállalja a fájdalmat egy csinos mintáért.

Sokszor nem gondolnak bele az emberek, miért is van az emberen éppen az a tetoválás. Talán emlékeztetőnek. Vagy, mert azzal jobban érzi magát az ember a bőrében. De ennél komolyabb ok is lehet arra, hogy valaki felkeresse a tetoválószalont.

Új potenciál is megjelent a tetoválás korában. Ez pedig ugyanúgy tartozik az esztétikához, mint a gyógyászathoz: a gyógyászati tetoválás.

Mellrák

A mellrák egy komoly betegség, radikális változásokat kívánó műtéttel. Sokszor az egész mellett el kell távolítani annak érdekében, hogy a beteg megmenekülhessen. És még, ha sikerül is, a beavatkozás sokszor annyira befolyásolja a gyógyult életét, hogy teljesen megváltozik a személyisége is. Főleg akkor, ha még fiatalokról beszélünk. Bizonytalanná válhat, esetleg teljesen elrejtőzik a világ elől.
A tetoválás azonban olyan lehetőségeket ad, amelynek segítségével teljesen elfedhető a változás, vagy egy jobb irányba terelhető. Egyre többen (p. Vinnie Myers, Sasha Merritt) specializálódnak arra, hogy segítsenek a műtéten átesett nőknek. Természetes hatású, realisztikus mellbimbókat tetoválnak az eltávolított helyére, amivel visszaadhatnak valamennyi normalitást a nők életébe. Így már nem azt fogják látni a tükörben, hogy mennyire megváltoztak! Azt fogják látni, hogy ők bizony túlélték a műtétet, kigyógyultak a betegségből és erre büszkék lehetnek!
Persze vannak, akik máshogy használják fel a tetoválást egy ilyen műtét után. Egy régen áhított minta, vagy akár egy gyönyörű csipkés melltartó is felkerülhet a területre, lényegében bármi, amitől kényelmesebben érzi majd magát az ember.


Bőrproblémák

Óvatosan adtam csak ezt a címet a bekezdésnek, hiszen nem minden esetben alkalmas a tetoválás a bőrproblémák elrejtésére. De Basma Hameed és Samira Omar esetében mégis. Samira áldozat. Méghozzá pár igen rosszindulatú, talán féltékeny lány áldozata. Forró vizet öntöttek rá, ami olyan csúnyán megégette, hogy egész életében hordania kellene az utána maradt jegyeket, ha nem lenne Basma.
Basma ugyanis egy különleges tetováló szalont vezet. Nem csinos mintákat rajzol az érkezőkre, hanem különleges festéket használva kijavítja a bőr pigmenthiányosságait. Basma első kézből tudja, milyen is az, amikor valaki jól látható sebeket hordoz magán. Kétéves volt, mikor egy konyhai balesetben forró olaj ömlött az arcára, súlyosan megsebezve őt. Rengeteg apróbb műtéten kellett átesnie, hogy eltüntessék az elváltozásokat és hegeket, de valamennyire mindig látszódtak azok. Amikor a szemöldökét tetoválták, eszébe jutott, akár az egész arcát is tetováltathatná, hogy elfedje az elszíneződést. Így is tett!


Azóta Basma már másokon is segít, olyanokon is, akik képtelenek lennének megfizetni a kezelés árát. Ő tudja igazán, mekkora segítség lehet az általa nyújtott kezelés.

Talán az olvasottak után egy kicsit másként tekintünk majd a tetoválásra. Jó lenne, ha nem rosszként, vagy egyszerű lázadásként fognánk fel a testfestés ilyen ágazatát. Lássuk meg benne a lehetőségeket és a jót is!

A két alsó felvételen Basma Hameed láthatóHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A tetoválás, mint művészet

Kozma Eszter

Ideje, hogy a tetoválásra művészetként tekintsünk, mert mára már fantasztikus tereket hódít.

2015.4.30.    11


Segítség: tetováltat a gyerek!

Palkó Emese

Nem ritka jelenség, hogy a kamaszodó gyerekek a legkülönbözőbb hajmeresztő ötletekkel állnak elő.

2015.4.24.    16


Tetoválás, egy emlék őrzője

Oriskó Renáta

Napjaink tetoválása egy művészi rajz. Egy fekete vagy színes, igényesen kidolgozott alkotás, már-már festmény. A vászon pedig a bőrünk.

2015.4.20.    12


Tetovált nők III.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.13.    9


Tetovált nők II.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.10.    22


Tetovált nők I.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.7.    45

A rovat további cikkei

Tetovált női arcok

Jády Mónika

Burmában a chin népcsoport idős nőtagjai pókhálószerű tetoválást viselnek az arcukon.

2015.4.2.    7


Nem mindegy hova és mit

Palkó Emese

Amit jó tudni, mielőtt a tetoválótű érintené a bőrünket.

2015.3.30.    23


Életre szóló döntés

Kulcsár Tímea Ágnes

Hogy fog kinézni a tetoválásunk, ha megöregszünk?

2015.3.16.    19


Tetoválás pro és kontra II.

Nagy Erika

Bizonyára mindenkinek akad ismerőse, aki már tetováltatott magára valamilyen motívumot.

2015.3.13.    24


Tetoválás pro és kontra I.

Nagy Erika

Aktuális témánkról (a nő és a tetoválás) ezúttal az irodalom területén tevékenykedő nőket kérdeztük.

2015.3.9.    16