Életre szóló döntés


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.3.16. 2:45

Hogy fog kinézni a tetoválásunk, ha megöregszünk?

Régóta gondolkozok azon, hogy kéne csináltatnom egy tetoválást. Az évek során folyamatosan alakult ki a kép, amit szeretnék. Megvan a jelentése, megvan számomra az értelme, és nem is egyszerű kis minta, amit bárki megtalálhat a tetováló-szalonok kínálatában. Átgondoltam minden pro és kontra érvet, és ami azt illeti, nem találtam olyan problémát, ami eltántorított volna az ötlettől. A fájdalmat elviselem. Nem is nagy a minta és mások is túlélték már. Nem valószínű, hogy olyan munkám lesz, ahol feltétlenül rossz szemmel néznének rám, ha tetoválva lennék. És mindig lehet olyan helyre rakatni a mintát, ahol könnyedén eltakarhatom, ha muszáj.


Ahogy azonban inspirációkat keresve nézelődtem a különböző fórumokon, szembetalálkoztam egy igen furcsa kérdéssel. Hogy fog kinézni a tetoválás, ha megöregszel? A bőröd ráncos lesz és összeaszott, ha olyan helyre rakod, ahová könnyen hízik az ember. Nagyon gyorsan deformálódhat a minta, és különben is, egy hogyan nézne ki egy nagymama talpig összefirkálva?
Döbbenten néztem a kérdésre, és úgy döntöttem, kicsit jobban utánanézek a dolognak. Több olyan idős embert találtam, akinek a testén nem egy, de nem is csak kettő tetoválás díszeleg, és egyre jobban értetlenkedtem a furcsa kérdésen. Hogy fog kinézni a tetoválás, ha megöregszel?
Amikor majd öreg és ráncos leszek, és visszerek kéklenek majd a lábamon, nem fog zavarni a tetoválás. Talán az lesz az egyetlen dolog majd rajtam, ami igazán tetszeni fog! A szarkalábak és foltok, megsokszorozódott anyajegyek között ott lesz az a minta, ami majd hajt tovább és tovább. Amit majd büszkén mutathatok az unokáimnak: nézzétek csak, egykor milyen menő volt a nagyi! Miközben filctollal, remegő kézzel apró mintákat rajzolnánk a gyerkőcök karjára, elmondanám nekik, milyen sokáig vártam a megvalósítással, és hogy ők is tegyenek így, ha majd egyszer tetoválást szeretnének.
Amikor majd este lefekszem aludni, vagy hajnalban az álmatlanságtól forgolódva végül úgy döntök, hogy ideje felkelni, nem az fog az eszemben járni, hogy mekkora hiba volt a tetoválás. Mert nem lesz az. Nem érzem majd, hogy csúnya lenne vagy taszító, hiszen addigra már a részemmé válik.


Hogy fog kinézni a tetoválásom, ha megöregszem? Remélem úgy, mint ahogy a képen látható időseknek! Bár sem törzsi összetartozást, sem nehéz sorsot nem fog jelenteni (mint a képen láthatóak esetében), mégis olyan büszkén szeretném viselni a mintát, mint ők. Mert meghoztam a döntésem, és kiállok mellette!

Tartsuk hát tiszteletben azok döntését, akik tetováltatnak, és ne kérdezgessük hogyan fog az később kinézni! Ha igazán szeretnénk segíteni a döntésben, azt kérdezzük, hogy akarják-e egy életen át hordani döntésük jelét? Mert az idősek tetoválásai – egy életre szóló döntés lenyomatai.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A tetoválás, mint művészet

Kozma Eszter

Ideje, hogy a tetoválásra művészetként tekintsünk, mert mára már fantasztikus tereket hódít.

2015.4.30.    11


Segítség: tetováltat a gyerek!

Palkó Emese

Nem ritka jelenség, hogy a kamaszodó gyerekek a legkülönbözőbb hajmeresztő ötletekkel állnak elő.

2015.4.24.    16


Tetoválás, egy emlék őrzője

Oriskó Renáta

Napjaink tetoválása egy művészi rajz. Egy fekete vagy színes, igényesen kidolgozott alkotás, már-már festmény. A vászon pedig a bőrünk.

2015.4.20.    12


Tetovált nők III.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.13.    9


Tetovált nők II.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.10.    22


Tetovált nők I.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.7.    45


Tetovált női arcok

Jády Mónika

Burmában a chin népcsoport idős nőtagjai pókhálószerű tetoválást viselnek az arcukon.

2015.4.2.    7


Nem mindegy hova és mit

Palkó Emese

Amit jó tudni, mielőtt a tetoválótű érintené a bőrünket.

2015.3.30.    23


A gyógyászati tetoválás

Kulcsár Tímea Ágnes

Egy tű, nagy sebességgel, bele-beletép a bőrbe, miközben tintát juttat alá. A procedúra fájdalmas és többnyire örökre szól.

2015.3.24.    12


Tetoválás pro és kontra II.

Nagy Erika

Bizonyára mindenkinek akad ismerőse, aki már tetováltatott magára valamilyen motívumot.

2015.3.13.    24


Tetoválás pro és kontra I.

Nagy Erika

Aktuális témánkról (a nő és a tetoválás) ezúttal az irodalom területén tevékenykedő nőket kérdeztük.

2015.3.9.    16