Tetoválás pro és kontra II.


Nagy Erika  2015.3.13. 3:36

Bizonyára mindenkinek akad ismerőse, aki már tetováltatott magára valamilyen motívumot.

A tetoválás, főleg, ha nőkről van szó, akár fel is korbácsolhatja az érzelmeket. Ankétunkban, melynek kérdése az volt:önnek mi a véleménye a tetovált nőkről, természetesen pro és kontra vélemények is elhangzottak.


Hudák Mátyás Katalin, költő, Királyhelmec, Felvidék:
Húsz évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy nő tetoválást varrasson magára. Legalább is mifelénk. Ahogy minden máshoz, a nők ehhez a kérdéshez is teljesen másképp viszonyulnak; ma már fel sem tűnik a bőr ilyenfajta díszítése a lányok, nők testén. Az erkölcsök teljesen meglazultak, kevés dolog van, amit a közvélemény még elítélne (talán az idősebb generáció tagjai még néha rosszallóan megrázzák fejüket). Sokáig forgattam magamban a dolgot, de nem tudtam szilárd álláspontra jutni, inkább felvázolom az érveimet pro és kontra.
Pro: A tetoválás egyedivé, szebbé, érdekesebbé tehet. Egy minőségi tetoválás a bőrön segítheti a nőt az önkifejezésben, segíthet megörökíteni egy élményt, érzést, világnézetet.
Kontra: A tetoválás nem tesz egyedivé, mert ma már nem számít unikumnak. Sok nő díszíti magát vele, így nem lesz tőle egyedi, se különleges. A tetoválás, mely fiatal korban segített az önkifejezésben, egy élmény vagy érzés megragadásban, néhány év múltán megunt, megutált is lehet viselője számára. Idősebb korban egy nő számára kínos is lehet a bőrre felvarrt dísz.
Végkövetkeztetés: A jól átgondolt, decens, jó minőségű „elkövetett” tetoválást talán hosszú távon sem bánja meg senki. Fontos a megfontoltság, előrelátás, következetesség. Az ilyen, még ha látható helyre is kerül, bizonyára nem hozza kellemetlen helyzetbe viselőjét idősebb korban sem.

Rácz Boglárka, költő, Fülek, Felvidék:
A tetoválásokat sokan még mindig a deviáns magatartásformákkal hozzák kapcsolatba. Számomra egy-egy igényes, kifinomult, jól megválasztott minta egészen mást jelent: díszítő jellegéből adódóan egész egyszerűen széppé, különlegessé teheti az adott testrészt. Szerintem a művészi szintű, finomabb tetoválások kifejezetten nőiesek.

Gulyás Zsuzsanna, újságíró, Párkány, Felvidék:
A minap azon tűnődtem, hogy mi nők mi mindenre vagyunk képesek a szépségért: koplalunk-edzünk-epilálunk-tetoválunk. Ez utóbbi talán nem tartozik a megszokott szépítkezési rituáléhoz, mégis egyre népszerűbb a lányok-asszonyok körében. Nyilván az a szándék vezérli őket, hogy színesebbé, egyedibbé, szebbé varázsolják azt, amit a Jóisten eleve színessé, egyedivé, széppé teremtett. Nem vagyok maradi, nekem is van egy piercing az orromban, amit hangulatomtól függően ki-betehetek. A tetoválással azonban úgy vagyok, mint a zsiráffal: lehet, hogy szép, de haza nem kellene. Leginkább a véglegessége riaszt. Nincs szánalmasabb látvány a bohócszerűre tetovált, elfuserált szemöldöknél vagy a petyhüdt bőrön összeaszott mintánál. Persze az is lehet, hogy ami bennem szánalmat kelt, arról mások elismerően vélekednek, és trendinek vélik a tetovált sminket, illetve vagánynak, fiatalosnak tartják a tetovált szupernagyikat. Nem tudom elképzelni, hogy önszántamból több száz (de az is lehet, hogy ezer?) tűszúrást viseljek el azért, hogy aztán életem végéig egy rózsa, pillangó, név, monogram vagy bármi más ékesítse vállamat, hasamat, csuklómat, vádlimat, nyakszirtemet (egyéb testtájakat nem is említve).


Thiele Csekey Enikő, költő, Boldogasszony/Frauenkirchen, Burgenland:
Egy tetoválás egy bizonyos életformát, személyiségstruktúrát jelez. Aki tetováltat, az megjelöli magát, ezzel a „testékszerrel” jelzi másságát a külvilág felé. Lehet vitatkozni az okokon, de felesleges. Ha már rászánta magát egy nő e lépésre, amely természetesen végleges, ideális esetben illik a tetoválás a hordozója személyiségéhez, általában jól meggondolta a dolgot. Azt tudjuk, ha egy szép fiatal lányt egy zsákba bújtatunk, akkor is szép marad. Ha a tetoválás nem kirívó, nem nagy, és talán olyan testrészen van, amely nem mindenki számára látható, lehet az derék, lapocka , mell vagy boka, akkor szép és izgató is lehet. Tudjuk mindannyian, a tetoválás örök ékszer, és azzal is tisztában vagyunk, bőrünk az évek elteltével elveszti rugalmasságát, és a tetoválás is hozzáöregszik viselőjéhez. Ezért nem szerencsés személyes üzeneteket hagyni bőrünkön, hiszen a szerelem elszáll, az írás megmarad. Ha a tetoválás diszkrét helyen van, jelzi személyiségünk egy szeletét, egyetértek. Minden okos nő tudja, idősebb korban nem arra kell törekednünk, hogy minél többet mutassunk testünkből. Ezt hagyjuk a fiatalokra.

Csapody Kinga író, főszerkesztő, Budapest:
Míg tanítottam láttam, ahogy sokasodnak a csajokon a tetkók, és már eltakarhatatlan helyeken is virított valami. Mindig azon morfondíroztam: sohasem lesz ez baj egy állásinterjún? Egy estélyinél? Vagy a menyasszonyi ruhánál? Biztos, hogy ezeket a motívumokat később is ennyire sajátjának érzi majd? Leérettségiztek. Leginkább a neten látom, mennyit változnak, kikerülnek a piercingek, a fültágítók, a konszolidáló ruha elfed sok mindent. Művészeti suli volt, sokan lettek tetováló művészek. Mert azért valljuk be, hogy egy jól kitalált és kivitelezett kép, attól, hogy bőrön van, még ugyanúgy lehet művészi. Sőt. Csak nézegetem elhűlve, hogy miket tudnak.
Magamon nem tudtam elképzelni. Nem vagyok fanatikus rajongója senkinek és semminek, és egy motívumról vagy magamra üttetett sorról sem gondoltam még, hogy ezzel tudom kifejezni, ki vagyok én.
Lehet mindig gyáva voltam, vagy csak szimplán nem találkoztam még az igazival, de mivel a kisfiam az apja csuklóján található rajzot minden alkalommal megpróbálja letörölni, azt hiszem most sem jött el az idő.

Saróka Liliána, verséneklő, Farnad:
Ha valaki úgy dönt, egy tetoválással csinosítja magát, nagyon körültekintőnek kell lennie. Mondhatnám azt, hogy „csináljon“ mindenki azt a bőrével, amit, s ahogyan akar. De ha már ilyen maradandó „jel“ mellett dönt az ember, elvárnék egyfajta igényességet. Gondolok itt a szakértő megválasztására, a tetoválás esztétikai minőségére..., mert valljuk be, nem egy félresikerült „műalkotás“ kandikál ki a blúz ujja alól, s más, szem előtt levő helyről. Engem nem zavar, ha egy nő tetoválással ékesíti a bőrét, de ha a cél, hogy a tetoválás dísz legyen, az bizony legyen mestermunka, ha látható helyre álmodja meg a hordozójaHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A tetoválás, mint művészet

Kozma Eszter

Ideje, hogy a tetoválásra művészetként tekintsünk, mert mára már fantasztikus tereket hódít.

2015.4.30.    11


Segítség: tetováltat a gyerek!

Palkó Emese

Nem ritka jelenség, hogy a kamaszodó gyerekek a legkülönbözőbb hajmeresztő ötletekkel állnak elő.

2015.4.24.    16


Tetoválás, egy emlék őrzője

Oriskó Renáta

Napjaink tetoválása egy művészi rajz. Egy fekete vagy színes, igényesen kidolgozott alkotás, már-már festmény. A vászon pedig a bőrünk.

2015.4.20.    12


Tetovált nők III.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.13.    9


Tetovált nők II.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.10.    22


Tetovált nők I.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.7.    45

A rovat további cikkei

Tetovált női arcok

Jády Mónika

Burmában a chin népcsoport idős nőtagjai pókhálószerű tetoválást viselnek az arcukon.

2015.4.2.    7


Nem mindegy hova és mit

Palkó Emese

Amit jó tudni, mielőtt a tetoválótű érintené a bőrünket.

2015.3.30.    23


A gyógyászati tetoválás

Kulcsár Tímea Ágnes

Egy tű, nagy sebességgel, bele-beletép a bőrbe, miközben tintát juttat alá. A procedúra fájdalmas és többnyire örökre szól.

2015.3.24.    12


Életre szóló döntés

Kulcsár Tímea Ágnes

Hogy fog kinézni a tetoválásunk, ha megöregszünk?

2015.3.16.    19


Tetoválás pro és kontra I.

Nagy Erika

Aktuális témánkról (a nő és a tetoválás) ezúttal az irodalom területén tevékenykedő nőket kérdeztük.

2015.3.9.    16