Tetovált nők II.


Póda Erzsébet  2015.4.10. 1:55

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

Az ankét kérdése:
Miért és mikor döntött úgy, hogy tetováltat a testére, miért éppen azt a tetoválószalont, -mestert és azt a mintát választotta, miért éppen arra a testrészre, amelyikre, és mit jelent számára ez a szimbólum?

Boledovič Mária (32), idegenforgalomban és vendéglátásban dolgozik, főként külföldön (Felvidék)

Nagyon fiatalon döntöttem úgy, hogy szeretnék egy tetoválást. Mivel a iskolaidő alatt sokat rajzoltam, így magam rajzoltam meg az első tetoválásomat. Ez egy ornamentum, a derekamnál, és már jóval a tetoválás előtt eldöntöttem, mi lesz az és hova kerül.
Mivel túl fiatal voltam, édesanyám érthetően ellenezte, de a tizennyolcadik születésnapomra végül tőle kaptam ajándékul a tetoválást. Ez még kozmetikai tetoválás volt, mert úgy érezte, majd csak átmegy rajtam a tetoválási mánia, és addigra pont eltűnik a minta is a testemről. Ez azonban nem következett be. Két év elteltével áthúzattam egy barátommal a kozmetikai tetoválást, ami ezáltal örökre a testemen marad. (Ő akkor már öt éve a jó barátom volt, ismertem a munkáit, tetszettek, és bíztam benne.) Igaz, édesanyám számára csak nyolc évvel később derült ki egy karácsonyi ebéd alkalmával, véletlenszerűen: a nővérem elszólta magát. De addigra már mindenki jót nevetett rajta. Ez a tetoválás végül is a saját művem, benne van az énem, fontos számomra, mivel mindig is – hogy úgy mondjam – bonyolult volt a kapcsolatom az édesanyámmal. Főleg korábban: meg kellett tanulnunk egymásra figyelni és elfogadni a másikat olyannak, amilyen. Nehéz és hosszadalmas folyamat volt, de sikerült. Ez az ornamentum ennek is a jelképe, ehhez a kapcsolathoz kötöm. Nem bántam meg a döntésemet, sőt mindig is boldoggá fog tenni a tudat, hogy ott van, ahol, és az édesanyámtól kaptam. Olyan, mint egy nyaklánc, amit a szüleinktől kapunk, mégis több, és nem áll fent az a veszély sem, hogy elhagyom vagy elszakad. Tervezek még egy tetoválást, a nyakamra, egy M betűt. A fogadott testvérem Melinda, ezért M. Van ugyan két nővérem, de én találtam magamnak még egyet.

Palkó Emese (29) újságíró (Magyarország)

Huszonnégy éves voltam, amikor a tetoválásomat csináltattam. Először csak a japán motívum került fel a lábfejemre. Amely magyarul körülbelül annyit jelent, hogy „Apa”. Pár hónappal később varrattam köré a lótuszt, amelyet direkt ilyen minimalista stílusban szerettem volna elkészíttetni. A tetoválós srácra pedig teljes mértékben ismerősök által találtam rá. Akkor még nem dolgozott szalonban, így házhoz jött. A mintát azért a lábfejemre szántam, mert szerintem az egy nagyon szép testrész a nőknél, gyönyörűen vissza tudja adni a motívumot. A japán szimbólumot nem is kell magyarázni: édesapa. A lótuszvirág pedig a tisztaságot jelképezi. A kettő egy egészet alkot, a jelentése pedig az, hogy őszintén szeretem és rajongok az apukámért! (Egyébként, amikor elkészült és megmutattam neki, valahogy nem értékelte igazán a gesztust. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és ma talán már értékeli is ezt a fajta megnyilvánulásomat.)

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A tetoválás, mint művészet

Kozma Eszter

Ideje, hogy a tetoválásra művészetként tekintsünk, mert mára már fantasztikus tereket hódít.

2015.4.30.    11


Segítség: tetováltat a gyerek!

Palkó Emese

Nem ritka jelenség, hogy a kamaszodó gyerekek a legkülönbözőbb hajmeresztő ötletekkel állnak elő.

2015.4.24.    16


Tetoválás, egy emlék őrzője

Oriskó Renáta

Napjaink tetoválása egy művészi rajz. Egy fekete vagy színes, igényesen kidolgozott alkotás, már-már festmény. A vászon pedig a bőrünk.

2015.4.20.    12


Tetovált nők III.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.13.    9


Tetovált nők I.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.7.    45


Tetovált női arcok

Jády Mónika

Burmában a chin népcsoport idős nőtagjai pókhálószerű tetoválást viselnek az arcukon.

2015.4.2.    7

A rovat további cikkei

Nem mindegy hova és mit

Palkó Emese

Amit jó tudni, mielőtt a tetoválótű érintené a bőrünket.

2015.3.30.    23


A gyógyászati tetoválás

Kulcsár Tímea Ágnes

Egy tű, nagy sebességgel, bele-beletép a bőrbe, miközben tintát juttat alá. A procedúra fájdalmas és többnyire örökre szól.

2015.3.24.    12


Életre szóló döntés

Kulcsár Tímea Ágnes

Hogy fog kinézni a tetoválásunk, ha megöregszünk?

2015.3.16.    19


Tetoválás pro és kontra II.

Nagy Erika

Bizonyára mindenkinek akad ismerőse, aki már tetováltatott magára valamilyen motívumot.

2015.3.13.    24


Tetoválás pro és kontra I.

Nagy Erika

Aktuális témánkról (a nő és a tetoválás) ezúttal az irodalom területén tevékenykedő nőket kérdeztük.

2015.3.9.    16