Mozogjunk!


Kabók Zita  2010.2.28. 6:48

Mindegy, hogy milyen sportot választunk, a lényeg, hogy mozogjunk!

A torna ne legyen keserves kötelezettség!

A tornászás ne naponta végzendő fárasztó kötelesség legyen, hanem váljék megszokott életmódunk részévé. Ha belegondolunk abba, hogy a torna mennyire hasznos, hogy milyen kevés pénzt és időt igényel, érthetetlen, hogy sok ember már annak a gondolatától is elgyengül, ha gyalog kell megtennie 200 métert, amikor kocsival is mehet. Miért sápadnak el sokan annak a gondolatától is, ha a kutyát el kell vinni sétálni, amikor van egy remek kis kert a ház mögött?
Egyesek azt állítják, hogy a torna csak akkor jó, ha fáj és kimerítő. Ez nevetséges tévedés! Sokan csak akkor boldogok, ha végkimerülésig dolgoznak és nádszál vékonyan, sajátos öltözékükben szünet nélkül tehetségüket fitogtatják. Ritkán hagyják ki az alkalmat, hogy meg ne jegyezzék, mennyivel jobb kondícióban van testük a miénknél.

Eltökéltség

Ezek a jelenségek könnyen eltéríthetik a tornázástól azokat, akik nem a célszerű és egészséges fitnessz tréninget gyakorolják. Pedig a sport, valamilyen mértékben, mindenki számára előnyös, legyen az ember fiatal, idős vagy testi fogyatékos. Természetesen erőfeszítéseket kell tennünk és a mozdulatlansághoz szokott test egy alapos tréning közben, vagy után, bizony fájhat. A mindennapi torna eltökéltséget és fizikai erőkifejtést igényel. Valószínűleg izzadunk majd és légszomjunk lesz. De a test által tapasztalt megkönnyebbülési hullám, miközben kinyújtjuk és felfrissítjük, valamint a megnövekedett energiaszintünk, jó közérzetünk megéri a fáradságot és azt a kis fájdalmat!

A fitnessz öröm!

Ha tornázunk, az azt jelenti, hogy testünket tisztelettel kezeljük, érte és nem ellene dolgozunk. És ezt örömmel kell tennünk! Éppen ezért fontos a személyre szabott módszer kiválasztása. Végül is a maratoni futáshoz évente csatlakozni kívánók nagy száma ellenére sem mindenki született futó. A részvétel iránti őszinte vágy csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha már sikerült kiválasztanunk azt a mozgásfajtát, amelyet úgy érzünk, hogy boldogan végeznénk. Vannak, akiket a squash, vagy a tenisz boldogít. Mások inkább a sétát vagy a jógát részesítik előnyben. Sokan addig hajtják magukat, ameddig csak bírja testük, mások viszont csak akkor élvezik a tornát, ha a mindennapi életükbe bizonyos rendszerességgel be tudják építeni. Mindannyian különböző személyiségek vagyunk, és nevetséges azt feltételezni, hogy ugyanazt a fajta sportolást egyformán élvezzük!
A személyünkre szabott fitnessz tréning lehet futás, sétálás, evezés, úszás, biciklizés... Beletartozik az is, ha esetenként egy csoporttal tornásunk, ha a jóga lassúbb, de mélyebb és hatásosabb testhelyzeteit gyakoroljuk, ha hetente kétszer a teniszpályán ütögetjük a labdát...
A lényeg, hogy napi 15-20 percet mély légzéssel, szívünk megmozgatásával és néhány egyszerűbb gyakorlat elvégzésével töltsünk. Találjuk meg a testünknek és lelkünknek legjobban megfelelő formát.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Legyünk sportoló nők!

Varga Gréta

Kiskoromtól kezdve folyton mozgásban vagyok. Pezseg az életem, és én így élvezem.

2010.2.26.    2


Biciklizni jó

Dráfi Emese

Az egész akkor kezdődött, amikor még mind a ketten férjnél voltunk.

2010.2.24.   


Sporthiány

Nagy Erika

Mióta az eszemet tudom, mindig azt éreztem, hogy én még a víztől is hízom.

2010.2.23.   


Dance aerobic és zumba

Huszár Ágnes

Szeretek táncolni. A bulikban mindig végigropom az éjszakát a rock and roll, a pop és mulatós zenére is.

2010.2.21.   


Akkor futunk, ha lőnek

Molnár Miriam

Múlt nyáron, a postából kijövet, a keresztlányom felszólított, hogy szaladjunk!

2010.2.19.   


Mozogni kéne!

Halász Kata

A fenti mondatot – ami eleinte felszólítás volt, ma már csak tényszerű kijelentés – minden egyes nap közlöm a tükörképemmel.

2010.2.15.    1

A rovat további cikkei

Futni vagy nem futni?

Orbán Viktória

Hogy is állok a sporttal? Hát, nagyon sehogy, vagyis hadilábon.

2010.2.11.   


Soha nem késő

Jády Mónika

Az iskola első éveinek tornaóráira csak homályosan emlékszem. Ami megmaradt bennem: a szpartakiádéra való felkészülés.

2010.2.8.  2    1


Mozdulj!

Kabók Zita

A torna azt jelenti, szeretjük önmagunkat és gondoskodunk a testünkről, tudatosan gondolunk az egészségünkre.

2010.2.3.