Mozogni kéne!


Halász Kata  2010.2.15. 5:42

A fenti mondatot – ami eleinte felszólítás volt, ma már csak tényszerű kijelentés – minden egyes nap közlöm a tükörképemmel.

Kampányszerűen ugyan, de többé-kevésbé eleget is teszek a belső hang utasításának, ugyanis: mozogni jó.

Nem csak azért, mert többé nem kell feszengeni az egész alakos tükör előtt, hanem mert testünk rendszeres karbantartása meghosszabbítja életünket, nem beszélve a minőségi javulásról. De mégis miért ennyire nehéz elkezdeni a mozgást, miért kell pár napos lelki felkészülést tartani minden egyes aerobic óra előtt? Mert lusta vagyok. Ennyi. A tévé előtti tespedés elég motivációnak tűnik a különféle ürügyek keresésére, csak hogy ne kelljen izzadni Béres Alexandrával.

Január elsejétől bemutatok a lustaságnak! Persze néha kerül homokszem a gépezetbe, de többé-kevésbé elégedett vagyok magammal, és a nyár közeledte egyre jobban fog doppingolni. Hiszen csak elkezdeni nehéz, aztán már hiányzik a mozgás. Csak azt a kis láthatatlan vonalat kell átlépni, ami inkább élvezetessé és kevésbé fájdalmassá teszi a mozgást. Amikor futás közben sípoló tüdővel nem azon jár az agyam, hogy még egy kör, már csak háromnegyed, már csak fél…, hanem el tudok kalandozni, ráncba tudom szedni a gondolataimat.

Magamon kívül még az iskolákat is okolom a lustaságomért. Emlékszem, néha mennyire izgultam tornaóra előtt. Tériszonyos vagyok, ezért nem mertem soha felmászni a kötél tetejére, nem mertem felkapaszkodni magasan a bordásfalra, féltem a gerendán. Át kéne gondolni a tantervet: az értelmetlen követelményeknél sokkal fontosabb feladat lenne a mozgás megszerettetése, hogy ne legyen annyi elhízott tini, mint jelenleg. A kövér gyerek ügyetlenebbül mozog, az iskolában csúfolják emiatt, így egyre kevesebbet fog mozogni, ami újabb kilók felszedését eredményezi. Lelki sérülései miatt visszahúzódóvá, szorongóvá válhat, alig jut sikerélményhez, az egyetlen öröme az evés marad. Így zárul be a kör. A magyar lakosság több mint 60%-a küzd súlyproblémákkal. A legmegdöbbentőbb, hogy a magyarok többsége elégedett saját egészségi állapotával. A WHO szerint ez a tíz legsúlyosabb krónikus betegségek egyike a túlsúlyosság, illetve a dohányzás után ez a második legfontosabb, megelőzhető rizikófaktor.

Teljesen mindegy, mit, hol, hogyan és kivel, de MUSZÁJ mozogni! Nem lehet senki ellensége saját magának: én is feszesebb testre, kiegyensúlyozottabb életre, pihentetőbb alvásra vágyom. Félre hát a lustasággal, hiszen, ahogy az angolok mondják: „Your body is the garden and your brain is the gardener.” (A tested a kert, az agyad a kertész.)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mozogjunk!

Kabók Zita

Mindegy, hogy milyen sportot választunk, a lényeg, hogy mozogjunk!

2010.2.28.   


Legyünk sportoló nők!

Varga Gréta

Kiskoromtól kezdve folyton mozgásban vagyok. Pezseg az életem, és én így élvezem.

2010.2.26.    2


Biciklizni jó

Dráfi Emese

Az egész akkor kezdődött, amikor még mind a ketten férjnél voltunk.

2010.2.24.   


Sporthiány

Nagy Erika

Mióta az eszemet tudom, mindig azt éreztem, hogy én még a víztől is hízom.

2010.2.23.   


Dance aerobic és zumba

Huszár Ágnes

Szeretek táncolni. A bulikban mindig végigropom az éjszakát a rock and roll, a pop és mulatós zenére is.

2010.2.21.   


Akkor futunk, ha lőnek

Molnár Miriam

Múlt nyáron, a postából kijövet, a keresztlányom felszólított, hogy szaladjunk!

2010.2.19.   

A rovat további cikkei

Futni vagy nem futni?

Orbán Viktória

Hogy is állok a sporttal? Hát, nagyon sehogy, vagyis hadilábon.

2010.2.11.   


Soha nem késő

Jády Mónika

Az iskola első éveinek tornaóráira csak homályosan emlékszem. Ami megmaradt bennem: a szpartakiádéra való felkészülés.

2010.2.8.  2    1


Mozdulj!

Kabók Zita

A torna azt jelenti, szeretjük önmagunkat és gondoskodunk a testünkről, tudatosan gondolunk az egészségünkre.

2010.2.3.