Tipikus férfi/női szakma?


Jády Mónika  2010.9.14. 19:24

Miért ne lehetnének a lányok autószerelők, a fiúk pedig óvóbácsik?

Pár hónapja részt vettem egy nyelvtanfolyamon. Oktatónk a szakmákat ismétlő résznél megjegyezte, figyeljük csak meg, mennyire megjelennek a sztereotípiák: az ápoló, az eladó a mellékelt rajzokon nő volt, a bíró, a mérnök férfi, és még sorolhatnám tovább a tipikusan férfi asnak és nőinek tartott szakmákat. (A munkafüzetben viszont már ügyvédnő is szerepelt...)

Egyik harmincéves csoporttársnőm meg is jegyezte, hogy ő gyerekkorában autószerelő szeretett volna lenni. De édesanyja állandóan azt szajkózta: ez a szakma szóba se jöhet, keressen valami lánynak valót...

Ma már valószínűleg nem ütközik meg annyira a svájci szülő, ha lánya kimondottan férfiasnak tartott, jó fizikumot igényelő foglalkozást szeretne űzni. Ha kőművest, bármilyen szerelőt vagy szobafestőt mondunk, eszünkbe sem jut, még ma sem, hogy esetleg nő is lehetne. Svájcban viszont már láttam a szobafestők között lányt is, de autószerelő és kőműves is létezik itt „női kiadásban”. Egy fiataloknak szóló lapban egy huszonéves autószerelő lánnyal készült interjúra bukkantam. Ő elmondta, hogy a nagymamáján kívül senki nem ellenezte ezt a szakmát, és vele együtt más lányok is tanultak autószerelést. Azóta is szakmájában dolgozik, és nem is szeretne mással foglalkozni.

Idén november 11-én tizedik alkalommal kerül sor Svájcban az ún. Lánynapra (Tochtertag), vagy Nemzeti Jövőnapra (Nationaler Zukunftstag) „Oldalváltás a lányok és fiúk részére” mottóval. E napon az 5.-7. osztályosok (lányok és fiúk egyaránt) elkísérhetik szüleiket vagy más felnőttet a munkahelyükre, hogy ott megnézzék, milyen is az a foglalkozás, amit a kiválasztott felnőtt űz. A lányokat arra biztatják, hogy nyugodtan érdeklődjenek a technikai ismereteket igénylő szakmák iránt, a fiúkat pedig arra, hogy próbálják ki magukat óvóbácsiként vagy gondozóként, ha kedvet éreznek hozzá. Csak semmi előítélet!
A fiúk olyan projektben is részt vehetnek, ahol a gyereknevelésben aktívan részt vevő apákkal találkoznak. Így megtapasztalhatják milyen az, amikor a házastársak dolgoznak az otthoni feladatokat pedig megosztják.

A Zukunftstag szervezői szerint fontos, hogy a fiatalok számukra ismeretlen munkakörökbe is betekintést kapjanak, valamint, hogy valós kívánságaik és tehetségük alapján válasszanak szakmát, ne pedig a nemi sztereotípiáktól befolyásolva.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ó, te romantikus technika!

Csepy Enikő

Egy közismert, jól berögzött mondat: a technika a férfiak világa.

2010.9.28.   


A technika és a sztereotípiák

Kabók Zita

A tudomány és a technika manapság már mindannyiunkat érint.

2010.9.25.   


Fúrógép és fakanál

Nagy Erika

Állítom, úgy van rendjén, ha az „erősebb nem“ jobban ért a technikához, mint a „gyengébb”.

2010.9.23.    2


Égőcsere és blogírás

Dráfi Emese

Vajon miért kell nekünk, nőknek, állandóan bizonygatni, hogy igenis meg tudunk tanulni bármit, ami a technikával kapcsolatos.

2010.9.20.  3    2


Tűsarok vs. volán

Halász Kata

Ezúttal a nők és az autóvezetés a téma…

2010.9.9.   

A rovat további cikkei